Liberalul Sorin Predescu: Nicolae Robu, un megaloman fascinat de personaje dubioase. Avem...

Liberalul Sorin Predescu: Nicolae Robu, un megaloman fascinat de personaje dubioase. Avem un oraș mai murdar, mult mai corupt și mai irelevant în plan național

0
DISTRIBUIȚI

 

Liberalul Sorin Predescu, șeful Direcției Județene pentru Cultură Timiș, a anunțat că ministerul a decis detașarea sa la Craiova. Decizia intervine după ce primarul Timișoarei, Nicolae Robu, l-a atacat în repetate rânduri și a amenințat cu schimbarea din funcție după ce direcția a făcut plângere penală în cazul lucrărilor ilegale de la trotuarele ”puzzle” din centrul istoric. Sorin Predescu a acordat un interviu PRESSALERT.ro în care vorbește de presiunile făcute de Nicolae Robu și administrația sa și face o analiză a stării în care a ajuns ”Mica Vienă”.

–  V-ați pregătit valiza?

– Da, valiza e pregătită mai demult. M-am așteptat la detașarea asta, amenințările primarului prin conferințele de presă erau transparente. Faptul că se repetă într-un mod destul de ironic scenariul din timpul guvernării PSD-UDMR, de acum șase ani este totuși o mare dezamăgire.

–  De-a lungul timpului s-au făcut presiuni din partea lui Nicolae Robu sau a reprezentaților administrației sale asupra dumneavoastră sau a colegilor? Care au fost subiectele de discuție?

–  Primăria Timișoara este o instituție conflictuală. În psihologia organizațională se știe că o instituție împrumută caracteristicile liderului său. Amenințările din partea Primăriei Timișoara sunt cotidiene, de la telefoane care ne recomandă să nu ne mai plimbăm prin oraș pentru că vedem prea multe, până la amenințări ale reprezentanților clanurilor rome care sună din birourile direcției de urbanism din primărie.

De când s-a schimbat guvernarea, anunțurile privind demiterea mea sunt săptămânale. Veneau oameni la Direcția pentru Cultură să depună documentații și se declarau mirați că mai sunt acolo.  Li se spusese de la Primăria Timișoara că am fost schimbat.

Dincolo de telefoanele apropiaților primarului, care încă de acum câteva luni îmi explicau că mă execută – instituțional, probabil – există amenințările publice ale primarului Robu care au dat curaj, desigur, și angajaților și clienților primăriei Timișoara.

 – Ați fost amenințat direct de primarul Robu?

– Da, în rarele ocazii în care ne mai intâlneam.


Amenințări directe, față în față n-am mai primit de mult, e drept că nici nu ne mai vedem. Am auzit însă de presiunile pe care le-a făcut la București pentru a fi îndepărtat. Nu sunt singurul care reprezintă o instituție aflată pe lista neagră primarului, cred că am rămas ultimul. Este oricum nesănătoasă influența pe care o are o autoritate locală în mecanismele administrației centrale, în special asupra instituțiilor de avizare și control.

 – În scandalul trotuarelor din centrul Timișoarei, Direcția Județeană pentru Cultură Timiș a depus o plângere penală. Ce reacții ați avut după ce s-a făcut public demersul?

– În scandalul trotuarelor a fost o problemă de legalitate, confirmată apoi și de Inspectoratul de Stat în Construcții, s-a lucrat fără autorizație de construcție și fără avize. Este o faptă penală. Trotuarele sunt în zona istorică protejată și, dincolo de estetic trebuiau să respecte specificul acestei zone. Plângerea penală era singura reacție posibilă după refuzul primăriei de a sista lucrările la aceste pavaje.

 – De ce considerați că primarul Nicolae Robu este un primar toxic?

– Aici ar fi o listă lungă. Încerc să sintetizez:

  • Este megaloman: totul este despre el, toate realizările sunt doar ale lui, viziunea despre oraș e doar a lui, cred că ne permite să trăim în Timișoara doar din condescendență. Pentru el trecutul nu contează, iar viitorul e doar ceea ce construiește el însuși. De aici vine și disprețul pentru patrimoniul istoric al orașului.
  • Este un prost organizator de echipă, conduce o instituție care funcționează prost și pe principii ierarhice de tip tribal. Are și a adus oameni foarte slab pregătiți atât in primărie cât și în partid, singurul criteriu de performanță fiind obediența față de el însuși.
  • Este fascinat de personaje dubioase. În timp, aceste personaje l-au capturat și i-au determinat comportamentul.
  • A generat în oraș o stare de lehamite pe care încearcă să o acopere cu declarații victorioase fanteziste. Dacă în primul mandat a reușit să pună în aplicare câteva proiecte primite la cheie de la administrația anterioară, în al doilea mandat bilanțul este catastrofal.
  • Avem un oraș mai murdar, mai neîngrijit, mult mai corupt și mai irelevant în plan național. Poate o parte din concetățenii mei nu au observat, dar ne găsim acum ca în experimentul cu broasca care, fiind pusă într-un vas în care apa se încălzește treptat, ajunge să fiarbă fără să reacționeze.

– Rămâneți în continuare membru PNL? 

– Nu am intrat în PNL pentru Robu. Cred că, pentru a genera o schimbare în societate, este necesar să faci politică. Acesta este, de altfel, rostul partidelor politice. Am găsit în PNL și oameni integri și prieteni și oameni cu valori apropiate de valorile mele. Îmi susțin în continuare colegii din PNL în care am încredere: Alin Nica, Claudiu Buciu și alții care cred că vor aduce o schimbare în bine în administrația locală. Sigur, între timp au apărut și mari dezamăgiri. PNL Timiș a ajuns să fie condus de o colecție de oameni mărunți și obedienți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.