Medic român la Madrid: Este lamentabil să vezi colegi care neagă existenţa...

Medic român la Madrid: Este lamentabil să vezi colegi care neagă existenţa pandemiei

0
DISTRIBUIȚI

Medicii spaniolii se luptă în aceste zile nu doar cu pandemia şi cu numărul tot mai mare de cazuri de COVID-19, ci şi cu dezinformarea din jurul pandemiei. Colegiul Medicilor din Spania a luat poziţie faţă de campania de dezinformare şi ameninţă cu anchete în cazul medicilor negaţionişti.

Medicii spaniolii se luptă în aceste zile nu doar cu pandemia şi cu numărul tot mai mare de cazuri de COVID-19, ci şi cu dezinformarea.

Reţelele de socializare sunt folosite de diverse persoane ca să distribuie mesaje false despre coronavirus şi despre măsurile luate de guvern. Unele îndeamnă chiar la nerespectarea normelor privind portul măştilor, pe motiv că nu ar fi utile în evitarea infectărilor.

Reprezentanţii medicilor din Spania au fost alertaţi de tot mai multe zvonuri alarmiste care au titluri de genul „Un medic spune că testele PCR nu funcţionează”, „Adevărul despre coronavirus dezvăluit de un medic” sau „Doctori care spun că pandemia nu există”.

Cristian Rizea este medic neurofiziolog la Spitalul La Paz din Madrid şi crede că, înainte de toate, normele trebuie respectate de toată lumea, chiar dacă există şi dreptul la opinie. Medicul român spune că în ciuda numărului tot mai mare de cazuri depistate, spitalul din Madrid, unde lucrează de mai bine de 7 ani, îşi derulează activitatea în condiţii normale.

„Este lamentabil să văd personal medical sau medici, colegi, care susţin fără dovezi ştiinţifice şi neagă existenţa pandemiei sau neagă prezenţa unui virus care a făcut ravagii şi continuă să facă.


Neagă sute de mii de morţi. Dar insist, legea trebuie respectată indiferent de opinia fiecăruia. A crescut într-adevăr numărul de pacienţi internaţi, dar nu are nimic de-a face cu perioada anterioară, cu martie sau aprilie. Pe termen scurt, există dovezi ştiinţifice şi studii care s-au făcut deja sau în curs şi a căror concluzie este ca sistemul nervos poate să sufere anumite leziuni tranzitorii, funcţionale sau structurale. Dar a trecut foarte puţin timp de la dezvoltarea bolii la pacienţi pentru a vedea care sunt realmente sechelele pe termen lung. Ar trebui să treacă 2-3 ani de zile pentru ca studiile să fie concludente”, a spus dr. Cristian Rizea.

În acelaşi timp, preşedintele Colegiului Medicilor din provincia Cádiz, dr. Juan Antonio Repetto López, crede că fenomenul negaţionist este destul de recent, dar are o răspândire foarte rapidă, mai ales dacă este inclusă şi opinia unui cadru medical.

De aceea, Colegiul Medicilor din mai multe regiuni spaniole a anunţat că va deschide anchete pe numele celor care fac declaraţii împotriva eforturilor sistemului sanitar. Aceştia pot fi cercetaţi pentru încălcarea normelor deontologice şi ar putea rămâne fără dreptul de a profesa.

La rândul său, dr. Juan Antonio Repetto López, preşedintele Colegiului Medicilor Cádiz, declară că acum medicii au „ceva medicamente”, nu au vaccinul, deşi este aşteptat: „Atunci singurele măsuri pe care le putem lua sunt distanţarea socială, igiena şi folosirea măştilor. Dacă sunt persoane care spun că nu serveşte la nimic şi asta influenţează prin credibilitatea pe care o pot avea acestea, în societate, în mod evident ne iau singura armă pe care o avem pentru a lupta cu virusul. Este o mişcare minoritară, din câte cred eu, dar cu un mare impact în reţelele de socializare. Şi asta este problema, pentru că ajunge la mulţi oameni, ei fiind foarte puţini. De aceea trebuie să ridicăm vocea împotriva acestor opinii”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.