Monumentele uitate ale Hunedoarei. Ce locuri cu potențial turistic imens puteți vizita...

Monumentele uitate ale Hunedoarei. Ce locuri cu potențial turistic imens puteți vizita în județ FOTO

0
DISTRIBUIȚI

Județul Hunedoara deține un impresionant număr de monumente de o mare valoare arhitecturală, artistică și istorică. Aici se află cele mai vechi biserici medievale din întreaga țară, cetăți și conace care au supraviețuit mai multor secole, fresce unice sau artefacte provenite din cele două capitale ale Daciei, cea a regilor daci și cea ridicată de împăratul Traian după războaiele care au transformat o bună parte a teritoriilor locuite de triburile dacice în provincie romană.

Petiție pentru salvarea monumentelor hunedorene

Cu toate că se fac eforturi pentru promovarea turistică a județului, în ultimele decenii, cele mai multe monumente au fost lăsate să se degradeze și să fie năpădite de bălării, ori au fost făcute intervenții care, nu o dată, au pricinuit stricăciuni și mai mari, unele ireparabile. Mai mulți istorici, arheologi și cercetători din întreaga țară și nu numai, sunt semnatarii unei petiții online, adresată instituțiilor responsabile care au obligația de a proteja patrimoniul, dând mai multe exemple de așa-zise restaurări care au contribuit la agravarea distrugerilor, de monumente pentru care nu s-au luat nici măcar măsuri de conservare sau de colecții particulare ale unor fețe bisericești, alcătuite din valoroase artefacte antice și medievale.

S-a imputat, de asemenea, lipsa unui personal pregătit în numeroasele centre de informare turistică înființate cu fonduri europene, incapabil să pună în valoare prețioasele vestigii pentru atragerea unui număr cât mai mare de turiști, o oportunitate de dezvoltare economică neglijată aproape cu desăvârșire, în bună parte din cauza unor ignoranți cu putere de decizie, pentru care valorile trecutului nu au nici o semnificație.

Peștera locuită de omul de Neanderthal și „poarta spre celălalt tărâm”

Cetățile de la Hunedoara și Deva, amenajările făcute și festivalurile sau târgurile organizate aici arată că punerea în valoare și promovarea vestigiilor istorice atrag un număr din ce în ce mai  mare de vizitatori, fascinați de poveștile trecutului, adevărate sau născute din misterioase legende. Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva a inițiat un proiect prin care propune prezentarea virtuală a câte unui monument în fiecare săptămână și istoria neștiuntă a acestora, dar nu are posibilitatea de a le amenaja și pune în valoare, pentru a atrage vizitatorii la fața locului.

Puțini știu, bunăoară, că în peștera din Bordul Mare, aflată lângă satul Ohaba Ponor, a fost descoperit cel mai bogat material arheologic care indică urme de locuire din paleoliticul mijlociu și singurul loc din țară în care au fost identificate fosile ale omului de Neanderthal, dar și alte artefacte din epoci mai târzii, până în zorii Evului Mediu. Se pare că aici ar fi existat  chiar un fel de atelier în care erau fabricate unelte de piatră. Obiectele votive mai târzii au dus la concluzia că peștera era socotită un loc sacru, o poartă spre celălalt tărâm, care a dat naștere mai multor legende.

Răchitova, comuna săracă cu istoria îngropată în bălării

Un monument uitat este cel din comuna Răchitova, în Țara Hațegului, unde se mai află un turn în ruină, în apropierea căruia arheologii au descoperit urmele unei biserici medievale și valoroase fragmente de frescă datate de specialiști la jumătatea secolului al XV-lea, pictate, probabil, de aceeași meșteri de la care s-au păstrat și alte picturi valoroase din epocă, precum cele de la Densuș.

Deși istoria așezării este bine cunoscută iar arheologii au făcut amenajări care indicau că aici a existat, pe vremuri, o reședință nobiliară românească, toate vestigiile sunt îngropate astăzi în vegetație iar turiștii pot vedea doar un panou care menționează mici vulcani din jurul donjonului, despre care se amintește, în treacăt, că a fost ridicat pe un coș vulcanic.


Administrația locală arată că posibilitățile de existență ale locuitorilor sunt extrem de precare dar  se mulțumește să amintească doar bogatul potențial turistic datorat istoriei locurilor, care ar putea fi valorificat în beneficiul localnicilor. Iar lista poate continua.

Surse foto: replicahd.ro, stiriletransilvaniei.ro, zhd.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.