Morile de apă dintr-un sat bănățean, vechi de peste un secol, reabilitate...

Morile de apă dintr-un sat bănățean, vechi de peste un secol, reabilitate de voluntari FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-606139099">

Asociația „Acasă în Banat”, cunoscută nu numai pentru interesul manifestat față de patrimoniul bănățean și valorile satului tradițional, ci și pentru sprijinul concret pe care îl arată pentru salvarea acestuia, a făcut, la sfârșitul săptămânii trecute, împreună cu voluntari din întreaga țară dar și cu localnici din satul cărășean Șopotu Vechi, mai multe intervenții de salvare a unui număr de cinci mori din cele 11 care există în sat, fiecare având o vechime de peste un veac.

Proiectul „Salvăm morile de apă” a fost lansat de asociația „Acasă în Banat”, în parteneriat cu Fundația Orange care finanțează proiectul, susținând acest ONG cu 32.000 de lei, și a reunit la Șopotu Vechi peste 60 de voluntari. Două mori din piatră și două din lemn au fost complet refăcute, iar pentru a cincea, Moara din Pietre, s-au luat măsuri de conservare menite să oprească degradarea și distrugerea ei totală. Timp de două zile, cu toții au lucrat din greu și au reușit să schimbe două acoperișuri, au reparat pereții de lemn, i-au refăcut pe cei din piatră și au reparat fundația unei mori, au curățat mecanismele morilor, au defrișat zona și au repornit un canal colmatat, așa încât toate morile sunt gata pentru a fi repuse în funcțiune și a produce făină de cea mai bună calitate.

Totodată, au fost montate indicatoare pentru a marca traseul turistic de aproximativ doi kilometri în care sunt incluse toate cele 11 mori de apă din Șopotu Vechi. Președintele aociației „Acasă în Banat”, Radu Trifan, spune că în cele două zile petrecute la Șopotu Vechi s-a lucrat în paralel pe patru șantiere: „Fiecare moară de apă a avut propriile probleme, a fost nevoie să ne adaptăm și să găsim soluții cât se poate de practice și de rapide, dar la final, când ne-am tras sufletul, ne-am dat seama că a meritat. Comunitatea a fost foarte implicată și suntem convinși că se vor mândri din nou cu aceste mori de apă, că le vor păstra și le vor folosi, astfel încât să nu se piardă acest meșteșug și această făină minunată, măcinată la moara de apă”.

Proiectul „Salvăm morile de apă” are în vedere restaurarea și punerea în funcțiune a zece mori de apă din localitățile Gârnic, Șopotu Vechi (comuna Dalboșeț) și Pârvova (comuna Lăpușnicel), care, pe lângă rolul lor economic, vor avea și o destinație turistică și vor susține comunitățile locale în care trăiesc peste 1.500 de oameni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.