A murit Virgil Miloia, membru al unei familii importante pentru cultura bănățeană

A murit Virgil Miloia, membru al unei familii importante pentru cultura bănățeană

0
DISTRIBUIȚI

Muzeul Național al Banatului anunță dispariția lui Virgil Miloia, fost scenograf și creator de costume pentru nenumărate spectacole la teatrul maghiar și opera din Timișoara, precum și la teatrul de televiziune București. Totodată, el a donat muzeului din Timișoara mii de cărți din secolele XVIII-XX, care provin din biblioteca lui Ioachim Miloia, cea a compozitorului Vasile Ijac și biblioteca lui Virgil Miloia.

Născut în anul 1931, Virgil Miloia era fiul cel mare a lui Ioachim Miloia (1897-1940), strălucit reprezentant al elitei culturale din anii interbelici, membru în mai multe societăți culturale bănățene, secretar general şi director al Societăţii de Istorie şi Arheologie din Timişoara, iar din 1928 până în 1940, când a încetat din viață, director al Muzeului Bănăţean, în jurul căruia a polarizat viața culturală a orașului.


El a fost și fondatorul revistei muzeului, „Analele Banatului”, a fost cel care a început demersurile pentru mutarea acestuia în castelul Huniade, s-a preocupat de înfiinţarea unui muzeu etnografic şi de aducerea la muzeu a valoroasei colecţii ornitologice a lui Dionisie Linţia, care va constitui baza viitoarei secţii de ştiinţele naturii. În semn de omagiu pentru munca sa, în urma căreia muzeul a devenit o prestigioasă instituţie de cercetare ştiinţifică, fiul său și-a adus contribuția la îmbogățirea colecțiilor muzeului cu un deosebit de valoros patrimoniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.