Noima, grupul artiștilor care au studiat la Timișoara, în expoziție la Paris...

Noima, grupul artiștilor care au studiat la Timișoara, în expoziție la Paris FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


p>

„Survivants” este o primă expoziție prin care artiștii reuniți în grupul „Noima” prezintă la Paris, în perioada 4-10 septembrie, lucrări care se doresc a fi o meditație despre înviere, vindecare, reașezare în matcă, despre renașterea unei școli de artă, a uni stil, a unui oraș, din tenebrele unei perioade istorice nefaste. Este expoziția unor artiști importanți ai artei românești contemporane, care au studiat în Timișoara, Capitală Europeană a Culturii în 2023.

Ciprian Bodea, Dan Gherman, Cosmin Frunteș, Andrei Rosetti și Sorin Scurtulescu, artiști care fac parte din grupul „Noima”, ai cărui fondatori s-au format în atelierele coordonate de maestrul Constantin Flondor la sfârșitul anilor ʹ90, vor fi prezenți la Paris prin film, fotografie, instalații-obiect, dar mai ales prin cele mai recente lucrări de pictură.

Expoziția, al cărei curator este Diana Boldog, expert în arta contemporană, va fi deschisă la galeria | JOSEPH | 16 PERCHE din rue de Perche, Paris, și va duce în „orașul luminii” lucrările tinerilor pictori care s-au remarcat prin căutarea unor noi direcții de expresie într-un atelier colectiv care a pornit de la pictura de observație, fiind totodată deschis și altor căi de exprimare.

Expoziția pariziană va fi precedată, la ambasada României, de un eveniment restrâns, impus de situația epidemiologică, în cadrul căruia va fi proiectat filmul „NOIMA Work in Progress”, primul video-documentar despre grup, realizat de Olimpiu Vuia, Simone Vumbaca și Sorin Scurtulescu. Acesta cuprinde interviuri cu pictorul Constantin Flondor, istorici de artă, curatori sau galeriști care au jucat un rol în activitatea grupului NOIMA – criticul de artă Ileana Pintilie și Ovidiu Bădescu, coordonatorul Galeriei 28 din Timișoara, istoricul de artă și curatorul vienez Denise Parizek sau istoricul de artă new-yorkez Alan Jones – precum și imagini din arhiva personală a maestrului Constantin Flondor și din cea a grupării. La evenimentul a cărui gazdă va fi Luca Niculescu, ambasadorul României în Franța, vor participa cadre didactice ale Institut dʹÉtudes Supérieures des Arts, curatori, artiști și personalități culturale din Franța și România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.