Prefectura Timiș, anchetă în ritm de melc pentru suspiciunile de ilegalitate semnalate...

Prefectura Timiș, anchetă în ritm de melc pentru suspiciunile de ilegalitate semnalate la Consiliul Local Recaș

0
DISTRIBUIȚI

O ședință „cu cântec” de la Consiliul Local Recaș s-a încheiat cu sesizări către Prefectura Timiș, care întârzie, însă, aproape trei luni mai târziu, să verifice ilegalitățile semnalate.

La sfârșitul lunii mai, Consiliul Local Recaș a fost convocat într-o ședință ordinară care s-a desfășurat cu sfidarea celor mai elementare reguli prevăzute de legislația în vigoare.

„Nu trebuie decât numaʹ votat”

Mai mulți consilieri locali au înaintat Instituției Prefectului o sesizare însoțită de acte justificative, prin care cereau ca, în urma unui control de legalitate, să fie revocate toate  hotărârile  adoptate în așa-zisa ședință. Ei au reclamat faptul că nu au primit proiectele de hotărâre cu documentația aferentă (referate de aprobare, avize ale comisiilor de specialitate, alte documente prevăzute de legislație) ci doar ordinea de zi cu 36 de puncte și alte 14 suplimentare, comunicate cu doar o zi înainte de data stabilită pentru ședință, și cinci așa-zise referate, fără anexe și planuri de situație, care le făceau inutilizabile.

Conform consilierilor nemulțumiți, nu există nici certitudinea că pentru desfășurarea ședinței s-a întrunit majoritatea necesară (de două treimi pentru unele proiecte), deoarece ea s-a desfășurat haotic, pe Skype, în condiții tehnice precare, unde au putut fi identificați doar șase consilieri, în timp ce alți doi sau trei consilieri au fost contactați telefonic și – așa cum reiese din înregistrarea audio – au votat, în bloc, toate proiectele de hotărâre, dând curs îndemnului primarului care le-a pus în vedere, încă de la începutul ședinței: „nu trebuie decât numaʹ votat și cu asta basta”, iar după ce aberația a fost acceptată, a întrebat la telefon câțiva consilieri obedienți: „ești de acord cu punctele care sunt pe ordinea de zi și cu suplimentarele?”

Primăria își bate joc, prefectura așteaptă

Potrivit celor afirmate de consilierii care au semnat sesizarea, prefectul Liliana Oneț a confirmat că primăria Recaș e una cu probleme, a promis că va cere înregistrarea audio a „ședinței”, care probează  toate neregulile semnalate și s-a angajat să trimită în cel mai scurt timp corpul de control al prefectului la primărie. Acesta însă n-a mai ajuns la Recaș, așa cum nici hotărârile de consiliu local n-au mai ajuns la prefectură, pentru a primi avizul de legalitate.

În două răspunsuri la sesizările făcute, semnate de prefect în 22 iunie și 30 iunie, se spune însă că urmare a solicitării de verificare a legalității organizării și desfășurării ședinței de consiliu din 29 mai, „până la această dată documentele în cauză (hotărârile de consiliu – n.n.) nu au fost înaintate prefectului în vederea exercitării controlului de legalitate. Vă asigurăm însă că după depunerea dosarului de ședință acesta va face obiectul controlului de legalitate al prefectului, iar în situația în care cele sesizate prin intermediul memoriului se confirmă, vom solicita adoptarea măsurilor care se impun”.

Mai mult, într-un alt răspuns semnat de prefectul Liliana Oneț, formulat în 30 iulie la o solicitare în baza legii liberului acces la informații de interes public, prefectul se spune că prefectura a adus la cunoștință data comunicării hotărârilor adoptate de către consiliul local Recaș în perioada ianuarie 2019-februarie 2020, precizând că „de la acea dată nu au fost înregistrate în evidențele noastre alte acte administrative emise de Consiliul Local Recaș”. Site-ul primăriei Recaș e și mai zgârcit în informații, ultimele ședințe de consiliu anunțate și hotărâri de consiliu datând din august 2019. Nici lista consilierilor locali nu e actualizată, deși prefecții au obligația de a o actualiza,  și nu se știe care este componența comisiilor de specialitate.

După verificarea legalității actelor adoptate de consiliul local Recaș în luna februarie a acestui an, s-au constatat mai multe nereguli și s-a atras atenția consiliului local asupra prevederilor legale care vizează aleșii locali aflați în conflict de interese.


De atunci, nici o hotărâre de consiliu n-a mai ajuns la prefectură, deși actele administrației locale se comunică prefectului, conform Codului Administrativ, în cel mult zece zile lucrătoare de la adoptarea hotărârilor iar prefectul, garantul respectării legii la nivel județean, poate lua măsuri în baza prerogativelor conferite de Codul Administrativ.

Prefectul promite, dar nu-și amintește nimic

Prefectul Liliana Oneț, numită în funcție de guvernul liberal, spune însă că semnează atât de multe hârtii, încât nu mai ține minte ilegalitățile care se petrec în Timiș. Întrebată de redactorul Pressalert.Ro de ce nu a clarificat situația de la primăria Recaș, deși promisese acest lucru consilierilor locali care au semnat sesizarea, Liliana Oneț a dat un răspuns năucitor: „Nu știu despre ce este vorba, faceți în scris o cerere și o să formulăm un punct de vedere. Eu semnez sute de hârtii, nu-mi amintesc nimic despre Recaș”.

Serviciul pentru controlul legalității și de contencios administrativ al prefecturii informează totuși că a trimis o adresă primăriei Recaș în data de 28 iulie, prin care a cerut trimiterea cu celeritate a documentației, în caz contrar urmând să întocmească un referat și să sesizeze comisia de disciplină. Deși actele administrative devin obligatorii de la data aducerii lor la cunoștință publică, hotărârile adoptate la sfârșitul lunii mai și contestate de mai mulți consilieri au intrat în circuitul civil înainte de a primi validarea prefecturii. Unul din punctele sensibile ar fi onorariul de 5.000 de euro achitat unui birou de avocatură într-un proces pierdut de primărie în primă instanță, pentru apel și strămutare, înainte de a primi avizul de legalitate din partea prefecturii.

Legislația în vigoare precizează că autoritățile administrației publice locale nu pot achiziționa servicii juridice de consultanță sau reprezentare dacă au personal propriu de specialitate juridică. Primăria Recaș are angajați trei juriști, iar pentru speța respectivă nu era justificată angajarea unui birou de avocatură. Așa cum reiese din înregistrarea ședinței, primarul Teodor Pavel a dorit strămutarea procesului, deoarece „la Curtea de Apel Timișoara s-au mai pierdut procese”. Același tertip a fost folosit de primărie și la judecarea procesului în primă instanță, unde primăria a plătit 39.000 de lei din bugetul local fără a avea avizul de legalitate al prefecturii, care a fost pusă în fața faptului împlinit. Nici fostul prefect instalat de PSD, Eva Andreaș, nu a imputat respectiva sumă celor care au încălcat legea.

O nouă sesizare a fost depusă la prefectură în 18 august, prin care se solicită luarea măsurilor prevăzute de legislația în vigoare împotriva celor care încalcă legea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.