Programul complet și condițiile de desfășurare ale ediției din acest an a...

Programul complet și condițiile de desfășurare ale ediției din acest an a festivalului de jazz de la Gărâna

0
DISTRIBUIȚI

Gărâna Jazz Festival 2020 se pregătește să dea startul celei de-a XXIV-a ediții, joi 6 august, începând cu ora 18.

„Va fi o ediție neobișnuită, pe de o parte din cauza condițiilor de desfășurare restrictive și numărului limitat de spectatori, pe de altă parte pentru că mulți muzicieni vor cânta după o pauză de câteva luni bune. Suntem nerăbdători să-i ascultăm, în aceeași măsură în care muzicienii sunt nerăbdători să fie ascultați. Ceea ce rămâne așa cum v-am obișnuit este calitatea proiectelor muzicale pe care vi le propunem. Iată care sunt informațiile despre muzicienii invitați, programul complet al festivalului și regulile de respectat în plus anul acesta: La Gărâna Jazz Festival 2020, scena din Poiana Lupului va găzdui muzicieni din Germania, Polonia, Austria, Marea Britanie, Cehia, Norvegia, Israel, Serbia, România, muzicieni reprezentativi ai jazzului european și mondial“, au transmis organizatorii.

Fiecare seară de festival va fi gazda unei formații românești: Balkanamera Jazz Q, Emy Drăgoi Group, Marius Pop Band, VanDerCris (lider – Horea Crișovan).

Din Serbia, în prima zi de festival, va urca pe scenă Fish in Oil. Înființată în 1993, în Belgrad, trupa este condusă de chitaristul Bratislav Radovanović, creator al unei muzici instrumentale originale, colorată cu un pic de blues și rock and roll, cu teme preluate din folk, punctată deseori de improvizații free-jazz.Tot joi, jazzul polonez trimite în Poiana Lupului cel mai tânăr și talentat ambasador al său, pe pianista Kasia Pietrzko. Kasia Pietrzko Trio ne va prezenta noul album, lansat în iunie 2020 – Ephemeral Pleasures. Kasia Pietrzko este o pianistă și compozitoare poloneză care a debutat, în 2017, cu albumul „Forthright Stories”, făcând senzație printre critici și melomani. Muzicieni distinși ai jazzului polonez au remarcat la Kasia Pietrzko instinctul de improvizator, imaginația armonică și creativitatea. A colaborat cu Tomasz Stańko, The Tony Williams Tribute, Adam Larson, Troy Roberts, Henryk Miśkiewicz, Mateusz Smoczyński, Eric Allen, Adam Bałdych. A concertat împreună cu trioul său la numeroase festivaluri internaționale. Tot joi pe scena festivalului va urca și Balkanamera JazzQ (România).

Cea de-a doua zi a festivalului, vineri, 7 august, găzduiește trioul pianistului austriac David Helbock.


Premiat în Austria cu „Outstanding Artist Award“, David Helbock și-a pus deja amprenta valorică asupra jazzului contemporan. Muzica sa este lirică, provocatoare și surprinzătoare în egală măsură, reflectând personalitatea muzicală a pianistului. A lansat peste 20 de albume, multe dintre ele la ECM Records și ACT Music. Una dintre cele mai apreciate trupe belgrădene, Naked, va concerta vineri. Naked are peste 600 de concerte în ultimul deceniu, zeci de videoclipuri oficiale și numeroase spectacole TV și live, fiind capabili să producă o petrecere cu “cifră octanică” mare, cu atitudine și stil. Muzicienii sunt obișnuiți să poarte publicul de la nebunia heavy funkului, prin experimente jazz și aventuri dub-psihedelice, până la minunate călătorii sonore pe acorduri de vioară, incursiuni profunde de clarinet și sonorități grave de saxofon. Și tot vineri, pe scenă va concerta și Emy Drăgoi Group (România).

Sâmbătă, 8 august, muzicienii germani Edgar Knecht (pian) și Frederik Köster (trompetă, fligorn) vor prezenta un program bazat pe compozițiile recentului album lansat împreună, „Personal Seasons” (2019, Ozella), ultima parte a unei trilogii dedicate cântecelor populare germane. Calitatea indiscutabilă a acestui album se datorează trompetistului Frederik Köster, deținătorul a două premii ECHO Jazz (cel mai prestigios premiu muzical al Germaniei). În această zi, pe scenă vor concerta și Marius Pop Band (România).

Duminică, Per ,,Viking” Mathisen va urca pe scena Gărâna Jazz Festival alături de pianistul ceh Daniel Bulatkin și de bateristul israelian Utsi Zimring. Constantul succes la public al lui Per Mathisen se datorează energiei unice pe care basistul norvegian o aduce pe scenă și dozei uriașe de libertate și creativitate care fac din concertele sale experiențe memorabile. Unul dintre cei mai creativi bassiști contemporani, Shri Sriram va încheia ultima zi de festival cu The Letter, alături de doi prestigioși muzicieni – Matthew Bourne (pian) și Asaf Sirkis (percuție/tobe). Albumul The Letter, lansat anul acesta la Jazzland Recordings și dedicat lui Eberhard Weber, reflectă universul muzical eclectic al bassistului indian stabilit de peste 30 de ani în Londra. Tot în ultima zi a festivalului pe scenă vor urca și VanDerCris (România).

Concertele vor fi transmise live pe pagina de Facebook a festivalului. Deoarece evenimentul este SOLD OUT, nu vor exista bilete de vânzare la intrare. Gărâna Jazz Festival 2020 este organizat cu sprijinul Ministerului Culturii, Consiliului Județean Caraș-Severin, Consiliului Județean Timiș, Primăriei Timișoara, Institutului Polonez și Centrului Cultural German din Timișoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.