Medicul Daniela Radu, despre gunoaiele de pe străzile Timişoarei: „Cei de la...

Medicul Daniela Radu, despre gunoaiele de pe străzile Timişoarei: „Cei de la primărie suferă de Covid de nu simt mirosul?”

0
DISTRIBUIȚI

Candidat Pro România pe lista pentru Consiliul Local Timişoara, conf. dr. Daniela Radu a fost şocată de mizeria observată în cartierele oraşului cu ocazia vizitelor electorale şi nu numai. Medic de meserie, aceasta a subliniat şi pericoul pe care-l reprezintă pentru sănătate gunoaiele care întârzie să fie ridicate de salubritate.

Daniela Radu a recunoscut, că în trecut, la fel ca Nicolae Robu, le prezenta străinilor imagini frumoase ale oraşului de pe Bega. Realitatea „din teren” i-a schimbat însă percepţia proprie despre starea Timişoarei actuale. „Şi eu eram mândră de oraşul meu. Dar de o lună, o lună şi ceva de când bat cu piciorul cartierele Timişoarei, şi nu vorbesc de cartierele mărginaşe, sunt indignată. Nu e normal ca în secolul XXI, într-un oraş ca Timişoara, să nu se ridice gunoiul, să debordeze ghenele de gunoi, în Traian, Lunei, chiar şi în centru, lângă Hotelul Central, în parcare… Mirosul era pestilenţial. Cei de la primărie suferă de Covid de nu simt mirosul? Aşa ceva nu e posibil. Nu e doar gunoi, e o sursă de infecţie, un oraş curat, poate fi sănătos. Dar aşa cum e Timişoara acum nu mi l-am putut imagina”, a spus Radu, la PRESSALERT LIVE.

„Dezvoltarea în cartiere nu e unitară. Nu e normal ca cetăţenii din Martirilor sau zona Sinaia/Maria, să nu beneficieze de aceleaşi facilităţi ca cei din Centru sau Soarelui, de pildă. De unde pornim? Sunt cartiere în care nu s-a făcut nimic de ani şi ani de zile. Nu mai există o legătură cu consiliile de cartier, ar trebui să existe un departament special în primărie, care să primească toate priorităţile şi să le rezolve cu celeritate. Sunt nişte lucruri simple. Doar să schimbi calendarul de colectare a deşeurilor e de ajuns şi schimbi ceva şi nu mai treci cu nasul prin altă parte când treci prin cartierele Timişoarei. Nu am văzut un cartier în care să nu existe un loc de genul acesta…”, a adăugat candidatul Pro România la CL Timişoara.

Daniela Radu a făcut şi o legătură tristă între nepăsarea legată de cartierele mărginaşe şi problema creşelor, dezbătută recent în spaţiul public: „Mergeţi în cartierul UMT, vedeţi clădirea părăginită, goală, a Primăriei, întrebaţi oamenii de acolo ce a fost! Şi de ce au ei nevoie în primul rând. Răspuns: A fost grădiniţa, s-a desfiinţat şi a rămas aşa, şi noi sculăm copiii noaptea să-i ducel la un kilometru şi jumătate, să-i ducem la grădiniţă la Energetic.


În opt ani nu s-a făcut nicio grădiniţă şi nicio creşă nu a fost dată în folosinţă în Timişoara. Populaţia şi natalitatea a crescut… Noi trebuie să avem grijă. În cartierele de blocuri, uitaţi-vă la parcurile de joacă, sunt în praf, pline de pietriş, noi ar trebui să avem grijă ca de proprii copii, alea nu sunt parcuri, sunt maidan. Aceste locuri de la înfiinţare trebuiau monitorizate şi refăcute, ai impresia că s-a făcut un gard şi s-a aruncat mobilier de grădină, atât”.

„Tocmai de aceea trebuie o schimbare… Ce am găsit în toate cartierele, e nepăsare faţă de locuitorii oraşului. Nu am termina zece emisiuni dacă am luat cartier cu cartier. Gândiţi-vă la locuinţele sociale de pe strada Polonă, ale primăriei, în ce condiţii trăiesc oamenii aceea, nu vă închipuiţi şi nu îmi puteam închipui, şi sunt oameni gospodari… S-a văzut că au încearcă să scape de igrasie, de mirosul pestilenţial din zonă, dar nu pot singuri, trebuie ajutaţi”, a fost o altă problemă legată de candidata Pro România.

Membră a „echipei Craina” pentru Primăria Timişoara, Daniela Radu a vorbit şi despre proiecte legate de unităţile spitaliceşti majore de care are nevoie oraşul şi, în fapt, regiunea. „Spitalul Municipal e format din clădiri împrăştiate în tot oraşul, suferinţa cea mai mare e pentru Unitatea de Primiri Urgenţe, care nu are toate specialităţile în componenţă. De acelaşi lucru suferă puţin şi Judeţeanul, care are în urgenţe toate specialităţile, dar nu le are în aceeaşi clădire. De aceea profesorul Marius Craina a demarat proiectul cu UPU, pentru Municipal e nevoie de construirea unui nou Spital Municipal. La clădirea principală nu se pot introduce toate specialităţile, au încercat reamenăjări, dar nici măcar acum în perioada de pandemie nu s-au putut respecta, să faci nişte circuite benefice cu adevărat pentru pacienţi. Au funcţionat cu clădirea şi cea de la Tibiscus şi clădirea principală. În cea principală fiind pacienţi hematologici, unde nu puteau fi introduşi contagioşi… De aceea, un spital nou, construit la marginea oraşului, pe un teren propice pentru toate specialităţile şi condiţiile de secol XXI e urgenţa nr. 1 pentru Timişoara”, a mai spus Radu.

Institutul Oncologic e o altă prioritate pe care consideră că Timişoara trebuie să o aibă: „E o altă necesitată a oraşului. Există o unitate privată, dar nu e suficientă… Nu mai face faţă. Din păcate zona noastră este foarte afectată de neoplazii. Un punct din programul nostru e şi screening-ul populaţional. Dacă bolile cronice, diabetul şi alte afecţiuni sunt în creştere. Populaţia fiind îmbătrânită. Neoplaziile în zona Banatului sunt din păcate o realitate şi sunt diverse. Sunt studii făcute de Direcţia de Sănătate Publică, noi trebuie să screenuim populaţia pentru a preveni această maladie. Grupurile de risc, factorii genetici, factorii de mediu, precum poluarea, trebuie cunoscute şi ameliorate. Poluarea trebuie scăzută obligatorie. Relocarea tuturor unităţilor poluatoare trebuie făcută…”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.