Incidente la mai multe secții de votare din vestul țării, poliția face...

Incidente la mai multe secții de votare din vestul țării, poliția face cercetări UPDATE Noi incidente semnalate

0
DISTRIBUIȚI

Alegerile locale care se desfășoară astăzi nu sunt lipsite de incidente, până la ora prânzului fiind înregistrate, la nivel de țară, aproape o sută de sesizări.

Poliția municipiului Hunedoara a întocmit un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de înșelăciune, după ce a fost sesizată prin plângere depusă de reprezentanții unui partid că în municipiul Hunedoara au fost distribuite mai multe materiale defăimătoare la adresa candidatului respectivului partid. O situație similară a fost reclamată și la Arad, unde, după ce  au fost distribuite afișe și ziare calomnioase la adresa candidaților PSD și USR, a fost anunțată poliția. Și în județul Arad, un dosar se află la Parchet, după ce, în ultimele zile, în comuna Târnova s-a înregistrat un număr nefiresc de mare pentru obținerea vizelor de flotant.

În jurul prânzului, mai mulți cetățeni au reclamat că în două cartiere din Deva continuă campania electorală în apropierea unor secții de votare, alegătorii fiind îndemnați să voteze cu un anume candidat.

Un prim incident electoral a fost semnalat și la Caransebeș, unde un alegător care a fost surprins încercând să-și fotografieze buletinul de vot a fost preluat de un echipaj de poliție. Tot în Caraș-Severin, a avut loc un incident violent între două persoane, în fața unei secții de votare.

UPDATE O prezență de 106,12% s-a înregistrat în comuna hunedoreană Bătrâna, unde s-au prezentat la vot 54 de alegători din cei 98 înscriși pe liste, dar încă 50 au votat pe listele suplimentare.

Poliția din Caransebeș a fost sesizată după ce, în dreptul mai multor secții de votare, ar fi fost identificate persoane dispuse să ofere bani alegătorilor care pot dovedi că au votat cu candidații PNL.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Interne a informat că o femeie, cetățean moldovean, a votat la o secție de votare din orașul arădean Nădlac fără a avea acest drept, iar polițiștii s-au sesizat din oficiu pentru săvârșirea infracțiunii de fraudă la vot și au întocmit persoanei respective dosar penal.

UPDATE 2 La o secție de votare din Petroșani, doi alegători acuzat o tentativă de fraudă și au sesizat poliția municipală că au primit buletine de vot care aveau deja aplicată ștampila „Votat”.


La secția respectivă s-au făcut primele cercetări și s-a întocmit un dosar penal pentru infracțiunea de tentativă de fraudă la vot și falsificarea documentelor și evidențelor electorale”.

O situație bizară s-a semnalat și la secția de votare din comuna arădeană Birchiș, membrii secției au identificat două buletine de vot care aparțineau circumscripției electorale Bârsa. Eroarea a fost observată la timp și acestea au fost anulate înainte de a fi înmânate alegătorilor. Și la Chișinău Criș – secția Pădureni a fost semnalată o posibilă fraudă electorală, după ce membrul unui partid aflat în cursa electorală a încercat să influențeze voturile la intrarea în secția de votare. Împotriva persoanei respective s-a făcut plângere penală la Poliția din Chișineu Criș și la Biroul Electoral.

UPDATE 3 În județul Arad, prezența la vot în mediul rural a fost mai mare decât în cel urban, dar în trei secții a fost peste așteptări, căci s-a înregistrat o prezență de 100% sau chiar peste. Este vorba de satul Laz (comuna Dezna), unde prezența a fost de 100%, cu 33 de voturi din care 12 pe liste suplimentare, de secția de la primăria comunei Brazii, unde cele 74 de voturi exprimate, din care 25 pe liste suplimentare au dat un procent de 102,77% și secția din satul Roșia (comuna Dieci), unde cele 48 de voturi din care 18 pe liste suplimentare au reușit un procent de 11.62%. Un incident a mai fost semnalat la în comuna Șofronea, unde candidatul PNL a fost împiedicat să intre în secția de votare. Biroul electoral județean a fost sesizat de această încălcare a prevederilor legale. Pe lângă dosarul penal întocmit persoanei care a încercat să voteze la Nădlac, fără a avea acest drept, a mai fost întocmit un dosar la Moneasa, pentru nerespectarea regimului urnei de vot. Au mai fost aplicate două sancțiuni contravenționale, un avertisment pentru un membru al unei secții de votare din Socodor care ar fi apelat nejustificat numărul de urgență 112 de iar o persoană din Pecica a fost amendată pentru comportament violent în apropierea unei secții de votare.

Pânî la ora 17.00, în județul Caraș-Severin s-au înregistrat trei dosare penale și au fost aplicate opt sancțiuni contravenționale, în urma unor sesizări privind nerespectarea legislației electorale. Un incident mai grav a avut loc la Dognecea, unde, la două secții de votare, un număr mare de alegători în cabina de vot cu însoțitori. Au fost identificate cinci persoane care ar fi intrat în mod repetat în cabina de vot ca însoțitori și cercetările pentru săvârșirea infracțiunii de corupere a alegătorilor sunt în curs de desfășurare. Poliția continuă cercetările și la Moldova Nouă, unde un bărbat s-a plâns poliției că ar fi fost agresat în fața unei secții de votare, un bărbat din Caransebeș a fost amendat cu 1.400 de lei după ce a fost surprins că își fotografia buletinul de vot în cabină iar postul de poliție din Teregova a fost sesizat că în mediul online continuă campania electorală, fiind identificat un candidat la consiliul local care a fost amendat cu 1.400 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.