Marius Craina, în Piața Traian: „N-aș vrea ca generația noastră să fie...

Marius Craina, în Piața Traian: „N-aș vrea ca generația noastră să fie cea răspunzătoare pentru degradarea ireversibilă a acestor clădiri istorice”

0
DISTRIBUIȚI

Marius Craina, medicul candidat la Primăria Timișoara din partea Pro România, a susținut astăzi o conferință de presă în aer liber, în Piața Traian din cartierul Fabric.

„Un subiect care ne preocupă pe toți este inechitatea, inegalitatea, diferența uriașă dintre cartierele din Timișoara. Timișoara a fost cunoscută pe plan național și internațional prin faptul că este un oraș multicultural și multietnic, un oraș care se dezvoltă pe baza unor principii de egalitate între toate cartierele. Asta până în urmă cu câțiva ani, poate zeci de ani, când au început să apară aceste diferențe uriașe între cartiere. Am ales Piața Traian pentru această conferință, una dintre piețele reprezentative pentru Timișoara, care sunt recunoscute din punct de vedere istoric, iar locul în care ne aflăm acum va bifa în curând trei secole de existență. Proiectul pentru această piață a fost făcut în 1740, când început construcția unor edificii care au creat o istorie pentru Timișoara”, a spus Marius Craina.

Acesta este de părere că, în ultimele decenii, cartierele au fost practic ignorate de autorități. „La fel ca și acest loc sunt multe altele în Timișoara, care din păcate în ultimii ani au fost ignorate de către toate administrațiile. Acest spațiu în care ne aflăm, cartierul Fabric, a cunoscut o dezvoltare extraordinară de-a lungul timpului, dar acum nu suntem deloc pe drumul cel bun.


Aici viața odinioară era strălucitoare, chiar dacă a fost un cartier independent față de cetatea Timișoarei. Acest cartier avea o viață proprie, la fel ca și celelalte cartiere construite în jurul cetății. Aici erau târguri, ateliere, locuințe, iar viața se desfășura de multe ori independent față de ceea ce însemna cetatea. Din păcate, în ultimii 15-20 de ani investițiile și preocuparea administrației față de aceste cartiere care ne reprezintă pe noi toți, în care am copilărit, în care am învățat, în care am trăit, din păcate nu mai fac cinste acum orașului. Mehala, Fratelia, Freidorf, Kuncz și alte cartiere care s-au degradat în ultima perioadă. Singurul rol al unui primar și al consiliului local este asigurarea și creșterea calității vieții în orașul, comuna, satul pe care îl păstorește. Din păcate, aceste locuri nu arată deloc implicarea administrației în asigurarea calității vieții”, a spus cel care vrea să ajungă primar al Timișoarei

„Infrastructura e veche, activitatea economică aproape lipsește. Circulând pe străzile din cartiere observăm o multitudine de spații care acum sunt închise, în paragină, cu geamuri sparte, uși distruse, tencuială care stă să cadă. Nu așa putem să dezvoltăm un cartier și să creștem calitatea vieții. Este obligatoriu ca pe lângă infrastructură – termoficare, canalizare, electrificare – toate acestea vor trebui revizuite și, conform unui proiect integrat în ceea ce privește infrastructura orașului, în regim de mare urgență acestea trebuie refăcute. Privind în jurul nostru observăm clădiri istorice, fiecare are o poveste, are o legendă. N-aș vrea ca generația noastră să fie cea care, în viitorul foarte apropiat, va fi răspunzătoare pentru degradarea ireversibilă a acestor clădiri istorice, și să rămânem în istoria Timișoarei ca acea generație care nu a fost în stare să renoveze și să modernizeze cartierele istorice. Foarte multe instituții, printre care UE și UNESCO, pun mare accent pe istorie. Să păstrăm istoria așa cum a fost și să o lăsăm generațiilor următoare, pentru a vedea cum arăta Timișoara. Dar pentru aceasta este nevoie de dorință și de o colaborare obligatorie cu omul care locuiește în oraș. Această colaborare cu asociații de locatari și cu consiliile de cartier a căzut în derizoriu. Nimeni nu-i mai întreabă, nimeni nu-i mai ascultă”, a mai spus Marius Craina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.