Moment special în cadrul evenimentului „Seara chitarelor“, cu grupul Flores și Ioan...

Moment special în cadrul evenimentului „Seara chitarelor“, cu grupul Flores și Ioan Mătăsaru, unul din cei mai buni pedagogi muzicali din România

0
DISTRIBUIȚI
Profesorul Ioan Mătăsaru și grupul Flores Foto: Colecția Remus Măruță

Un moment deosebit în cadrul evenimentului „Seara chitarelor” – care va avea loc sâmbătă 19 septembrie în Piața Libertății – îl va constitui prezența în scenă a grupului „Flores”, generația de aur, ocazie cu care I se va înmâna titlul de cetățean de onoare domnului Ioan Mătăsaru, profesorul „responsabil” de nașterea acestuia.

Născut în 9 aprilie 1943 la Luduș (județul Mureș) Ioan Mătăsaru este cosiderat a find unul din cei mai buni pedagogi muzicali din țară. După cea studiat muzică la Conservator în București și apoi la Roma, în 1979, a înfiintat grupul Flores care a funcționat în cadrul „Casei Pionierilor” din Timișoara, unde i-au trecut prin mâini sute de copii, iar metoda sa inovatoare a dat bătaie de cap autorităților comuniste.


„Pentru noi s-a inventat o categorie nouă la Cântarea României. Cu toții aveam chitare, astfel că nu puteam fi introduși la cor, dar nici la orchestră, pentru că toți și cântam. În primul an ne-au exclus, iar apoi s-a introdus o categorie specială”, a spus Ioan Mătăsaru. În 1993, s-a mutat din nou în Italia, unde a predat muzică timp de 15 ani. A fondat grupul Il Piccolo Coro, în localitatea Giulianova, din provincia Teramo și a fost distins cu titlul de „Cetățean de Onoare” în Giulianova, pentru merite deosebite. Compozitorul timișorean este „vinovat” de imnul regiunii Teramo care se intitulează „Cântec de dragoste pentru Teramo”. Ioan Mătăsaru a revenit la Timișoara și în data de 31 Iulie 2020 a fost declarat cetățean de onoare al orașului pentru merite deosebite în activitatea artistică și pedagogică.

La evenimentul Seara chitarelor, care are ca punct de start ora 19, vor mai susține recitaluri Pavel Stratan, Ducu Bertzi, Grupul Tinerilor Chitariști „Beg Art”, Dana Varadi și Alin Dinulescu, Lia Burg și Ștefan Trubadur.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.