Muzeul de Științe ale Naturii din cadrul Complexului Muzeal Arad a fost...

Muzeul de Științe ale Naturii din cadrul Complexului Muzeal Arad a fost redeschis pentru public

0
DISTRIBUIȚI

Complexul Muzeal Arad redeschide pentru vizitatori Muzeul de Științe ale Naturii, care prezintă fascinanta biodiversitate a județului într-un nou concept expozițional. Muzeul a fost reorganizat ținând seama de diversitatea exponatelor aflate în colecțiile complexului muzeal, unele clasate în categoria tezaur național, precum și de noile achiziții și donații, astfel încât valorile de patrimoniu muzeal să evidențieze minunata floră și faună a județului, precum și superbele peisaje ale acestuia. Reorganizarea spațiului expozițional a avut în vedere atât  conservarea și restaurarea patrimoniului muzeal, cât și folosirea tehnologiei moderne – holograme, touchpad-uri, audio-ghiduri sau sunete ambientale din natură – și, în premieră, s-a adaptat spațiul expozițional pentru persoane cu dizabilități, prin panouri interactive cu scriere în alfabet Braille și facilitarea accesului acestora în întreaga expoziție.

Noua expoziție prezintă plante rare din județul Arad și nu numai, flora și fauna din rezervațiile naturale cuprinse în situl Natura 2000 (Câmpia Cermeiului – zona lacului Tauț și rezervația de importanță locală Dealul Mocrea, Câmpia Crișului Alb și Negru), rezervațiile naționale „Dosul laurului” Gurahonț, Stejarul pufos de la Cărand, Balta Rovina de la Ineu. O parte importantă a expoziției reconstituie galerii de peșteri în care sunt etalate și exponate din bogata colecție de mineralogie a muzeului, stalactite și fragmente osteologice de urs de peșteră – clasate în tezaur – valorifică rezervațiile speologice de importanță națională Peștera Duțu (Valea Mare), Peștera Sinesie (Căprioara) și Peștera cu apă de la moară (Moneasa). Rezervațiile paleontologice de importanță națională de pe Valea Mureșului, de la Zăbalț și Monoroștia, sunt reconstituite într-un spațiu dedicat exclusiv colecției de paleontologie, cu fragmente de oase de mamut, un mastodont descoperit la Arad-Ceala, coarne de cerb uriaș și bizon, fosile de plante și moluște.

Parcului Natural Lunca Mureșului – sit Natura 2000, sit de importanță comunitară dar și internațională, îi este destinat un spațiu expozițional generos, în care este prezentată flora și fauna specifică, dar și ocupațiile locuitorilor, de la vânătoare, pescuit și creșterea animalelor, până la transportul sării pe Mureș.


”Vedetă” este monoxila descoperită în albia Mureșului în anul 2012, un exponat clasat în categoria tezaur național. Informații despre speciile din colecția muzeului, fotografii și filme documentare din rezervațiile naturale prezentate în expoziție și ghidajul audio vin să completeze exponatele propriu-zise. În mod inedit, prezentarea habitatului și ocupațiile locuitorilor Văii Mureșului este realizată prin intermediul unei holograme. Noua expoziție cuprinde numeroase donații oferite cu generozitate de arădeni, precum colecția de animale și păsări a vechiului Gimnaziu Regal (azi Colegiul „Moise Nicoară”), colecția de păsări naturalizate donată de Pavel Pettenkoffer și cea de fluturi primită în dar de la lepidopterologul timișorean dr. Frederic König, colecția de fosile de la Monoroștia și cea de melci donate de ing. Eugen Huțiu și prof. Călin Istrate, cărora li se adaugă lucrări de artă și vitralii realizate de elevii Colegiului de Arte „Sabin Drăgoi”, coordonați de prof. Iuliana Rotaru. Filmele și fotografiile poartă semnătura artiștilor fotografi și documentariști Nelu Scripciuc și Florin Honoiu, și a biologilor Gabriel Herlo și Ionel Roșu.

Muzeul poate fi vizitat de marți până duminică între orele 9.00 – 13.00 și 14.00 – 17.00, cu o pauză pentru dezinfectare și aerisire, și pentru o mai bună protecție, vizitele se programează din oră în oră, accesul fiind permis pentru șase persoane simultan, cu respectarea tuturor măsurilor de protecție impuse pe perioada stării de alertă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.