Obiecte de patrimoniu în valoare de milioane de euro, printre care manuscrise...

Obiecte de patrimoniu în valoare de milioane de euro, printre care manuscrise de Galileo Galilei și Isaac Newton, descoperite în România după ce au fost furate din Anglia

0
DISTRIBUIȚI

Procurorii DIICOT au anunțat noi descoperiri într-un caz de furt celebru în Marea Britanie.

„La data de 16.09.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul IGPR – Direcția de Investigații Criminale au efectuat o percheziție domiciliară, pe raza județului Neamț, în urma căreia au fost descoperite mai multe obiecte de patrimoniu, respectiv cărți și manuscrise vechi, despre care există indicii că ar fi fost sustrase de pe teritoriul Marii Britanii, în perioada 2017 – 2019”, a transmis DIICOT.

Persoanele suspectate de comiterea faptelor se află în prezent în stare de arest preventiv, pe teritoriul Marii Britanii. Bunurile de patrimoniu fuseseră sustrase în ianuarie 2017, în Feltham, Londra. Cărțile, care includ opere din secolul al XVII-lea ale astronomului italian Galileo Galilei și ale lui Isaac Newton, precum și ale pictorului spaniol din secolul al XVIII-lea Francisco Goya au o valoare totală de peste 2,5 milioane de lire sterline. Acestea opere sunt de importanță internațională și sunt de neînlocuit.

Modul în care au acționat hoții este numai bun pentru un scenariu de film. Presa britanică a relatat că în noaptea dintre 29 şi 30 ianuarie 2017, „un număr de cărţi valoroase”, multe din secolele XV şi XVI, în valoare de peste două milioane de lire sterline, au fost furate în jaful care a avut loc în Feltham. Lovitura a fost dată de o echipă de hoţi care a reuşit să evite sistemele de securitate coborând prin tavan într-un depozit de profil.


Conform datelor obţinute ulterior de anchetatori s-a stabilit faptul că cel puţin trei suspecţi au pătruns în depozitul de tranzit după ce au făcut patru găuri în acoperișul clădirii şi au coborât în rapel, pe frânghii. Timp de 4-5 ore (în intervalul orar 21.00 – 02.00), suspecţii au scotocit în patru paleţi din această locaţie. Paleții se aflau în tranzit către o expoziție de carte din Los Angeles. Unul dintre paleți provenea din Germania, iar alte două din Italia, persoanele vătămate fiind două de cetățenie italiană și un cetățean german. Unele obiecte furate au fost găsite în urma unor percheziții realizate vara trecută în Iași, Neamț, Suceava, Brașov, Bihor și municipiul București, în timp ce altele au fost descoperite în această săptămână, la perchezițiile din Neamț.

Acțiunea procurorilor DIICOT a fost efectuată în baza Acordului Comun de Anchetă „Brookes”, încheiat în cursul anului 2017, la nivelul Eurojust, între Romania, prin Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizata și Terorism şi Marea Britanie – Serviciul De Procuratură al Coroanei și Poliția Metropolitană, ulterior fiind extins și cu Procuratura din Milano – Italia, ocazie cu care au fost organizate mai multe întâlniri de coordonare la care au participat procurori și polițiști britanici, români și italieni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.