Pandemia de coronavirus, coșmar pentru industria ospitalității: „Am ajuns la fundul sacului”

Pandemia de coronavirus, coșmar pentru industria ospitalității: „Am ajuns la fundul sacului”

0
DISTRIBUIȚI

Corina Macri, președintele Asociației Patronale Horetim, a vorbit în această seară, la emisiunea PRESSALERT LIVE, despre dificultățile cu care se confruntă industria ospitalității în anul pandemiei.

„Industria a ajuns la fundul sacului. A fost o perioadă foarte grea, industria ospitalității e singura care a fost închisă din martie până acum. Vorbesc de Timiș aici, majoritatea sunt antrepenori mici, antrepenori locali, care nu au forța să susțină așa o perioadă lungă de inactivitate. Cred că nimeni nu poate avansa o sumă ca pierderi, pentru că nu ar fi corect, pierderile se propagă în continuare în timp, pe termen lung, în domeniul nostru. Toată lumea a trăit până acum din credite, din acel ajutor de la stat pentru șomajul angajaților, s-au amânat impozitele și taxele, au fost amânate creditele până în ianuarie. Toată lumea e speriată, și cred că dacă și-ar face o evaluare la rece am lăsa baltă și n-am mai continua businessul. Toată lumea a încercat să meargă mai departe, dar cred că o primă balanță se va concluziona la începutul lunii ianuarie, când se vor încheia toate ajutoarele, toate amânările, atunci vom vedea de fapt care va fi pierderea și cine va putea să meargă mai departe”, a spus Corina Macri.

Proprietară a unui hotel din Timișoara, aceasta a constatat că abia acum, la finalul lunii august, afacerile au ajuns la aproape jumătate față de aceeași perioadă a anului precedent. „Partea hotelieră a fost în colaps, pentru că deși nu a fost închis acest segment, simplul fapt că nu au circulat oamenii în martie, aprilie, mai, totul a fost blocat. În zona de restaurante, cine s-a mișcat rapid și s-a orientat spre livrările la domiciliu, a reușit să supraviețuiască, să țină oamenii angrenați cumva. După ce am început activitatea prin deschiderea teraselor, a început să crească activitatea progresiv, 10%, 30%, iar acum, în august, poate suntem la 40-50% față de aceeași perioadă a anului trecut. Și noi suntem un caz fericit, pentru că avem terasă și inclusiv oaspeții hotelului au unde să servească masa. Au venit și în această perioadă, dintre turiștii care circulă în România, au venit la noi pentru că au beneficiat de terasă, de piscină, dar sunt foarte mulți hotelieri mari care au investit în Timișoara care poate nu au aceste opțiuni”, a explicat antrepenoarea.

Corina Macri este de părere că în următoarele luni cel puțin 20-25% dintre cei care lucrează în industria ospitalității își vor pierde locul de muncă, iar situația poate deveni și mai gravă în timpul iernii.

„S-a creat o oarecare confuzie, că dacă s-au deschis terasele funcționează industria ospitalității.


E ok că funcționează, dar sunt sezoniere, mai sunt restaurantele, restaurantele hotelurilor, care nu pot funcționa dacă nu au restaurant, e un întreg lanț care este afectat. Plus că și terasele sunt limitate, funcționează la 50% din capacitate. Măsurile de prevenire a răspândirii coronavirusului înseamnă implicit costuri mai mari pentru noi, dar am luat o decizie împreună cu colegii din asociație și am considerat că nu este un moment oportun să creștem prețurile. Dimpotrivă, tarifele de cazare din această vară, în Timișoara, au fost mult mai mici decât în alți ani. Am preferat, deși avem costuri mai mari, măsurile ne obligă la foarte multe, să nu ne atingem de prețuri, ba chiar unele le-am scăzut, unde s-a putut. Dată fiind această pandemie, măsurile cerute de autorități sunt de bun simț. Din păcate, oamenii sunt reticenți. Dacă noi am început să deschidem terasele în iunie, abia în iulie au început să vină clienții în număr mai mare. La fel, astăzi am pornit restaurantele, să nu vă închipuiți că oamenii ne vor asalta. Încetul cu încetul vor căpăta încredere, se vor adapta la noua situație, dar nu va fi în perioada imediat următoare”, a mai spus Corina Macri.

Aceasta a povestit că a vizitat Viena după reluarea circulației, și că în capitala Austriei restaurantele s-au deschis din 15 mai: „Erau câteva reguli de bun simț, maxim patru persoane la masă, ospătarii serveau cu mască și mănuși. Toată lumea era relaxată, dar observam că se păstra o oarecare distanță, lumea era atentă să nu se înghesuie în nicio situație”.

„Nu cred că era riscant și dacă se deschideau restaurantele la interior chiar de la 1 iunie. În niciun punct din Europa nu s-au semnalat focare în restaurante, la fel și în România, de când s-au deschis terasele nu au fost focare. Că au fost în alte medii necontrolate, cu mulți turiști, nu putem generaliza, sunt niște situații speciale în care autoritățile ar trebui să ia măsuri punctuale, nu să ne evalueze pe toți la fel. Nu are nicio legătură o terasă sau un restaurant într-un oraș din Timișoara cu o terasă sau un club de pe litoral, sunt lucruri total diferite, și atunci măsurile ar trebui aplicate diferit”, este de părere președintele asociației Horetim.

Chiar dacă astăzi localurile au început să redeschidă și spațiile interioare, antrepenoarea este în continuare pesimistă. „Pentru noi a fost o lecție foarte importantă, ne-am dat seama că într-o zi tot ce ai construit în ani de zile se poate dărma, o situație de neînchipuit pentru nimeni poate să schimbe istoria. Așa a fost să fie acum, pentru noi, poate în altă situație alți colegi din altă breaslă vor fi cei mai afectați. Pentru noi a fost o lecție că trebuie să ne organizăm să fim pregătiți pentru situații de acest gen. Dacă vrem să fim realiști, previziuni nu putem face, pentru că nu știm la ce să ne așteptăm. Așa cum s-au întâmplat lucrurile până acum, estimările le facem doar pe scurtă durată. Ne gândim că luna septembrie va fi foarte grea, pentru că se întroc mulți din concedii și ați văzut că multe focare apar așa. Plus că încep copiii școala, copiii sunt greu de controlat, ei se pot întoarce acasă cu diverse probleme și nu știm cum se va propaga acest virus. Plus că sunt alegeri la final de septembrie. Undeva în octombrie vom putea vedea cum vom merge mai departe. E mai complicat, va fi o iarnă foarte grea”, a încheiat Corina Macri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.