Peste 100 de picturi ale unui artist bănățean interbelic, expuse la Muzeul...

Peste 100 de picturi ale unui artist bănățean interbelic, expuse la Muzeul Banatului

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-135368767">

Muzeul Național al Banatului a deschis, la sfârșitul săptămânii trecute, o expoziție care prezintă peste 125 picturi, acuarele și lucrări de grafică ale artistului bănățean interbelic „Ioan Isac (1885-1950)”, multe dintre acestea făcând parte din colecții particulare ale unor timișoreni și din colecția Mitropoliei Banatului. Cele peste 65 de lucrări care fuseseră achiziționate de Muzeul Banatului sau donate acestuia, au fost transferate Muzeului de Artă, când acesta a devenit o instituție de sine stătătoare.

Născut în comuna cărășeană Ciclova-Montană, Ioan Isac a început să ia lecții de desen încă din anii de școală, unul din profesorii săi fiind pictorul timișorean N. Hrabetz, în anii în care a fost elev al Școlii Normale de Băieți din Timișoara. Ajuns învățător în Caraș-Severin, a continuat studiile în vacanțele din anii 1912 și 1913 în comuna natală, cu pictori din Budapesta veniți să picteze peisaje la Ciclova Montană. După război a ajuns profesor titular de desen la Școala Normală de Băieți din Timișoara iar în vara anului 1922, pictorul bucureștean Marin H. Georgescu, ajuns în oraș, a avut o influență benefică atât asupra sa cât și a lui Corneliu Liuba și Iosif Velceanu, convingându-i să picteze „en plein air”. În anii interbelici, Ioan Isac a organizat mai multe expoziții la Timișoara și în alte localități din Banat și Transilvania, a expus la Salonul Oficial din București și a făcut mai multe călătorii în Egipt, spațiul balcanic și Italia, imortalizând locurile văzute. În anul 1942 a amenajat în propria sa casă „Muzeul Pictor Isac”, unde a expus 400 de lucrări, iar în anul următor a devenit membru al Corpului Artiștilor Plastici, primind astfel recunoașterea statutului de artist profesionist.

Expoziția deschisă la muzeul timișorean este structurată pe cicluri tematice, cu lucrări inspirate din peisajele și monumentele din Banat și Ardeal, dar și din Moldova, Muntenia sau Dobrogea. Au fost alese, de asemenea, teme din Orient, Coasta Dalmației și Italia, locuri pe care pictorul le-a vizitat, iar un alt amplu ciclu tematic este ilustrat în cadrul expoziției din mansarda B1 a bastionului Theresia prin naturile statice, compoziții cu flori și fructe sau obiecte de factură populară.

În data de 17 septembrie va fi prezentat un album dedicat lui Ioan Isac, prilejuit de comemorarea a 70 de ani de la încetarea din viață a artistului.

Expoziția va fi deschisă până în 7 octombrie și poate fi vizitată de marți până duminică, între orele 10.00 – 18.00.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.