Peste 600.000 de timișeni așteptați să-și voteze aleșii locali. Regulile obligatorii de...

Peste 600.000 de timișeni așteptați să-și voteze aleșii locali. Regulile obligatorii de respectat la primele alegeri în pandemie

0
DISTRIBUIȚI
vot cabina de votare

Timișenii își aleg, astăzi, primarii, consilieri locali, președintele consiliului județean și consilierii județeni într-un scrutin care se desfășoară în condiții speciale de pandemie. Pe listele electoral sunt înscriși 627.856 de alegători, din care în Timișoara sunt 273.524. Pentru fotoliul de președinte al Consiliului Județean Timiș se bat 11 candidați, unul fiind candidat independent, iar pentru consilieri județeni și-au depus listele 15 partide și candidatul independent. Pentru funcția de primar al Timișoarei sunt 15 candidați, dintre care doi independenți, iar la consiliul local timișorenii vor putea alege din cele 17 variante – 15 liste de partid și doi independenți.

Prin Hotărârea de Guvern pentru prelungirea stării de alertă, Executivul a stabilit regulile care trebuie respectate la alegerile locale din 27 septembrie.

Purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, este obligatorie pentru toți participanții la procesul electoral: alegători, membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare, operatorii de calculator, persoanele acreditate, candidații, delegaţii acreditaţi, personalul de pază, personalul tehnic al birourilor electorale ale secţiilor de votare, informaticieni, personalul centrelor operative de intervenție pentru remedierea disfuncționalităților Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV) și membrii biroului electoral de circumscripţie ierarhic superior pe toată perioada în care se află în sediul secţiei de votare şi în localul de vot.

De asemenea, este prevăzută asigurarea distanțării fizice de minimum un metru între participanții la procesul electoral, dezinfecția periodică după fiecare contact direct cu alte persoane a mâinilor participanților la procesul electoral, dar și dezinfecţia sediilor secţiilor de votare.

Totodată, autoritățile locale trebuie să asigure, pe cât posibil, circuite separate de intrare și ieșire din secție, flacoane cu soluție dezinfectantă, dar și personalul tehnic care va lua temperatura participanților și îi va îndruma pe alegători.

În sala de vot vor avea acces cel mult cinci alegători.

„Președintele biroului electoral al secției de votare sau locțiitorul acestuia, după caz, se va asigura că numărul total al persoanelor care sunt prezente în același timp în localul de vot, exceptând alegătorii, nu va fi mai mare de 15.


Accesul în localul de vot se va face eșalonat, astfel încât în sala unde se votează să nu fie prezenți, în același timp, mai mult de 5 alegători și să se respecte distanțarea de minimum 1 metru între persoane”, potrivit HG.

De asemenea, alegătorii vor fi obligați să își dezinfecteze mâinile la intrarea în sediul secţiei de votare şi localul de vot și la ieșirea din acestea.

Alegătorii vor fi nevoiți însă să renunțe la mască pentru a putea fi identificați.

„Alegătorul va fi instruit să poziționeze actul de identitate sau documentul de identitate în suportul terminalului informatic astfel încât datele sale de identificare să poată fi preluate în Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal – SIMPV; dacă acest lucru nu este posibil, operatorul de calculator va realiza această procedură după care își va dezinfecta mâinile prin aplicarea unei soluții dezinfectante pe bază de alcool sau va schimba mănușile. În vederea identificării de către operatorul de calculator și de către membrii biroului electoral al secției de votare, alegătorul va fi instruit să își îndepărteze pentru scurt timp masca spre a fi identificat, la o distanță de minimum 1,5 m față de operatorul de calculator și membrii biroului electoral al secției de votare; după identificare, alegătorul își va repoziționa masca acoperind nasul și gura”, se mai arată în hotărâre.

Documentul mai prevede că alegătorii își vor aplica singuri ștampila „Votat”: „După exercitarea dreptului de vot, alegătorul își va aplica singur, la indicația și sub supravegherea membrilor biroului electoral al secţiei de votare, timbrul autocolant ori ştampila cu menţiunea „Votat”, după caz, pe actul de identitate sau documentul de identitate”.

Hotărârea stabilește că, în cazul urnelor mobile, cei care le însoțesc trebuie să poarte mască și mănuși, care trebuie schimbate sau dezinfectate după părăsirea fiecărei incinte. De asemenea, potrivit HG, urna specială se va deplasa mai întâi la adresele solicitanților din alte cauze decât COVID-19.

Elevii vor învăța online în perioada 25-29 septembrie, a decis Comitetul Național pentru Situații de Urgență. Măsura este luată în contextul organizării alegerilor locale de duminică.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.