Premieră în Caransebeș! Prima femeie din istorie care candidează pentru funcția de...

Premieră în Caransebeș! Prima femeie din istorie care candidează pentru funcția de primar (P)

0
DISTRIBUIȚI

Odată cu această campanie electorală, orașul de pe Timiș și Sebeș a înregistrat o premieră absolută în istoria sa: liberala Andra Pleșa este prima femeie din istorie care candidează pentru funcția de primar al urbei. Născută și crescută în orașul gugulanilor, Andra Pleșa spune că este ”o fiică a Caransebeșului.” La 31 de ani, tânăra juristă are deja un mandat de consilier local la activ și administrează un important centru comercial din municipiu.

Dacă va fi sau nu și prima femeie primar de municipiu în județul Caraș-Serverin și poate chiar din Banat, rămâne de văzut. Cert este că Andra Pleșa este o deschizătoare de drumuri cu privire la implicarea doamnelor în politica locală caransebeșeană. ”Mă bucur că am putut demonstra prin această candidatură, că femeile au loc și se pot lupta pentru diferite poziții politice sau instituționale, fără să le fie teamă de discriminare sau de stigmatizare. Le mulțumesc celor care au înțeles că avem nevoie și de implicarea doamnelor și domnișoarelor în zona publică și că trebuie să apună și era în care femeile sunt trimise <<la cratiță>> sau sunt acuzate pentru relațiile personale sau pentru starea civilă.” a declarat tânăra candidată.

Dacă este să facem o paralelă, din acest punct de vedere, liberalii din Timișoara și întreg județul Timiș sunt mult în urma cărășenilor.


După cum știm pe lista PNL pentru consiliul județean se regăsesc doar două femei, dintre care prima este abia pe locul 13 și este și singura pe poziție eligibilă. Lista consilierilor PNL pentru Timișoara arată la fel de rău din perspectiva egalității de gen. Și aici, doar două femei se regăsesc printre propunerile liberalilor. Cât despre situația din județ, PNL nu are niciun candidat femeie pentru funcția de primar. Toate acestea în timp ce Caraș-Severin-ul vine cu Andra Pleșa în Caransebeș, Magda Lungu în Oțelu Roșu și cu alte câteva doamne în comunele din județ. Și iată cum uneori, ”nivelul european” este uneori mai bine resimțit în Caraș Severin decât este proclamat în Timiș.

Dacă în Oțelul Roșu, Magda Lungu este deja la a doua candidatură, Caransebeșul experimentează pentru prima dată o campanie electorală în care se bate cu șanse reale și o femeie. Andra Pleșa se declară mulțumită de modul în care a decurs această perioadă și spune că se simte fericită pentru faptul că ”am reușit să ducem o campanie curată, transparentă și corectă, în care ne-am întâlnit și am discutat cu oamenii, în fiecare zi, despre proiecte și despre ceea ce ne dorim pentru Caransebeș.”

Candidata liberală se bucură din plin de susținerea liderilor liberali, a Guvernului, dar și a reprezentanților mediului de afaceri și a societății civile. În aceasta campanie au trecut nu mai puțin de 5 miniștri din Guvernul PNL (Raluca Turcan, Marcel Vela, Marcel Boloș, Ionuț Stroe, Virgil Popescu), la care adăugăm și dubla vizită a premierului Ludovic Orban. Săptămâna trecută a ajuns pe plaiurile Caransebeșului și europarlamentarul Rareș Bogdan care a vizitat celebra Piață a Gugulanilor. Nu doar politicienii o susțin pe candidata gugulanilor, ci și managerul Politehnicii Timișoara, fostul mare fotbalist, Dan Alexa.

Cu așa susținere, probabil nici nu va fi foarte greu ca Andra Pleșa să-i convingă pe caransebeșeni că ea este alegerea potrivită, mai ales că cel mai mare susținător al său este după cum bine știm, Marcel Vela, cel mai cunoscut și apreciat primar pe care l-a avut Caransebeșul, care conform sondajelor, se bucură de un grad foarte ridicat de încredere.
Să fie oare gugulanii, din nou, cu un pas în fața timișenilor? Vom afla duminica aceasta, în 27 septembrie.