Președintele CJ Timiș despre proiectele din județ: „Prioritatea a fost accesarea de...

Președintele CJ Timiș despre proiectele din județ: „Prioritatea a fost accesarea de fonduri europene”

0
DISTRIBUIȚI

Președintele Consiliului Județean Timiș, Călin Dobra, candidat pentru un nou mandat din partea PSD, a fost invitat în această seară la emisiunea PRESSALERT LIVE, realizată în studiourile on.set. Acesta a vorbit despre infrastructura rutieră din județ, proiecte terminate, în desfășurare sau pe cale de a fi demarate.

„S-a deschis o nouă sesiune de finanțare pentru fonduri europene, trebuie să te concentrezi pe axele de finanțare și pe nevoile județului Timiș. Drumul pe care-l putem numi o centură a localității Remetea Mare va fi un drum nou creat, care rezolvă mai multe situații. În primul rând rezolvă problema accesului de la autostradă la centură și aeroport. Avem deja în lucru cei 2,5 km de la centură la aeroport, pe patru benzi. Va fi o legătură între autostradă, centură și aeroport. A doua situație care va fi rezolvată – aglomerația de pe drumul național în localitatea Remetea Mare. În al treilea rând, acest drum va deschide posibilitatea dezvoltării logistice în această zonă, pentru că avem și calea ferată. Există posibilitatea creării unui centru intermodal, am și identificat un teren de 35 de hectare. Au fost planuri și în trecut, dar eu nu pot să subscriu la astfel de proiecte unde terenurile sunt private și consiliul județean ar fi trebuit să cumpere teren de zeci de mii de euro pe hectar în câmp. Nu pot să susțin astfel de proiecte. Am identificat un teren care este în domeniul public al statului, în administrarea Ministerului Transporturilor. Este exact lângă aeroport, unde trece linia ferată care se desprinde din magistrala principală Timișoara – București, și cu acces rutier. Deci terenul respectiv se pretează la ceea ce înseamnă conectivitatea pe cale aeriană, rutieră, feroviară. Ar extraordinar de preluat acest teren, acum odată cu trecerea aeroportului la autoritățile locale. Atunci, autoritățile locale și județene putem realiza acest centru intermodal pe fonduri europene, pe un teren pus la dispoziție de stat cu titlu gratuit, nu plătit cu milioane de euro, cum ar fi vrut unii”, a spus Călin Dobra.

Acesta a vorbit și despre proiectele care vor fi demarate în viitorul apropiat. „Pe fiecare domeniu în parte, prioritatea a fost accesarea de fonduri europene. Din punctul de vedere al infrastructurii rutiere, avem trei proiecte câștigate pe POR. Sper ca săptămâna viitoare să emitem ordinul de începere a lucrărilor pentru lărgirea la patru benzi a drumului Timișoara – Dumbrăvița – Giarmata.


Al doilea proiect, care este în lucru la această oră, înseamnă o legătură mult mai facilă între Timișoara și Novi Sad, două Capitale Culturale Europene, implică de fapt modernizarea DJ Peciu – Foeni, până la granița cu Serbia. Al treilea proiect, care este gata, se va demara licitația pentru execuție, este drumul care leagă Cărpiniș, Biled, Satchinez, Gelu, Variaș, și trecere în județul Arad peste Mureș, și acces la autostradă în zona orașului Pecica, un acces mai faci la autostradă din partea de nord-vest a județului. Pe fonduri guvernamentale, aproximativ 150 de milioane de lei prin PNDL, s-au îndreptat spre proiecte cum ar fi Timișoara – Moșnița, centură – aeroport, Sânmartinu Sârbesc – Sânmartinu Maghiar, Percosovo – Rovinița – Gherman, un drum paralele cu DN Timișoara – Moravița, drumul ce leagă zona Lugoj de Bethausen, de la Valea Lungă la Criciova. Toate acestea sunt demarate, unele au fost deja recepționate”, a explicat președintele CJT.

Dobra a vorbit și despre măsurile luate înainte de începerea anului școlar în școlile speciale și centrele educaționale care aparțin de CJT. „Noi am început mai demult pregătirea anului școlar, chiar dacă nici în acest moment nu știm exact cum se va desfășurea activitatea educațională. Este o situație extraordinar de delicată, o situație pe care guvernul, prin Ministerul Educației, nu o tratează cu maximă seriozitate. Să nu mai vorbim că în foarte multe școli sunt secții de votare, care vor avea activitate duminică noapte până spre luni dimineața, când nu știu dacă elevii vor avea posibilitatea să vină într-un mediu curat, dezinfectat. În ceea ce privește școlile speciale, pe parcursul acestei veri, având rectificări bugetare, după discuțiile cu directorii de școală, le-am alocat sume pentru ce înseamnă deschiderea anului școlar. Joi avem din nou o întâlnire cu reprezentanții școlilor și centrelor educaționale, 10 la număr, tocmai în ideea de a discuta mai aplicat ultimele măsuri și sprijinul pentru începerea anului școlar. Avem posibilitatea să ne unim forțele, toate școlile și consiliul județean, să accesăm și un proiect pe fonduri europene pentru achiziționarea de echipamente, dar asta e de durată”, a spus Călin Dobra, care va propune ca angajații acestor școli să fie testați pentru coronavirus înainte de începerea anului, la fel ca angajații CJT care vin din concediu.

De asemenea, Dobra nu a ratat ocazia de a-i răspunde fostului coleg, acum contracandidat, Titu Bojin, care i-a reproșat că lasă bani necheltuiți la CJT. „Am o strategie de dezvoltare, am proiecte care sunt demarate pe parcursul anilor și care când ajung la maturitate sunt implementate. Nu am făcut strategie să cheltui banii în campanie electorală, acestea sunt metehne vechi. Important e să vorbim de prezent și de viitor, trecutul să-l lăsăm în urmă. Cunoaștem istoria și mergem înainte”, a declarat Călin Dobra.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.