Școlile trebuie să prezinte în următoarele trei zile modul în care încep...

Școlile trebuie să prezinte în următoarele trei zile modul în care încep cursurile. Care sunt cele trei scenarii posibile

0
DISTRIBUIȚI

elevi

Şcolile din România au la dispoziţie trei zile pentru a prezenta modul în care încep cursurile pe 14 septembrie. Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a declarat că decizia care aparține unităților de învățământ trebuie să fie comunicat părinților până joi.

Decizia va fi luată în funcție de media de infectări la mia de locuitori din zona în care se află școala.

Luni, direcțiile de Sănătate Publică din toată țara anunță care este situaţia epidemiologică a fiecărei localităţi urmând ca în termen de trei zile, şcolile să emită scenariul adoptat pentru începerea noului an şcolar.

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a declarat, duminică seară, că scoala va începe pe 14 septembrie, scenariul de urmat fiind decis de fiecare unitate de învăţământ în funcţie de situaţia epidemiologică. Anisie a precizat că inspectorii scolari sunt optimişti că în 80% din şcoli elevii să se întoarcă în clase.

„Începe şcoala pe 14 septembrie, chiar dacă au fost discuţii cu anumiţi specialişti epidemiologi care recomandau să amânăm începutul de an şcolar sau să începem în sistem online tocmai pentru ca boala să se poată consuma. Noi mâine aşteptăm de la DSP rapoartele privind situaţia epidemiologică pe fiecare localitate şi urmează ca fiecare unitate de învăţământ să aleagă scenariul în funcţie de situaţia epidemiologică. Până la acest moment, inspectorii au spus că sunt optimişti ca în 80% din unităţi să începem şcoala fizic. Mâine aflăm care e situaţia epidemiologică după care vom putea să dăm toate datele necesare”, a afimat ministrul Educaţiei la Antena 3.

Varianta revenirii în clase de la 1 octombrie, şi efectuarea cursurilor online timp de două săptămâni de pe 14 septembrie, anunţată de Orban, a fost abandonată.


Premierul a menţionat că nu s-a luat o decizie în acest sens, rămânând în vigoare, deocamdată, deciziile luate până acum.

Conform procedurii stabilite de autorități, școlile îşi fac planul de deschidere în funcţie de situaţia anunţată de DSP, dar şi de infrastructura pe care o au la dispoziţie.

Fiecare şcoală îşi alege un scenariu, iar apoi propunerea este trimisă către Inspectoratele Şcolare şi Comitetele pentru Situaţii de Urgenţă. Dacă propunerea este acceptată de Comitete, se întoarce la inspectorat, iar decizia finală se ia pe 10 septembrie.

Cele trei scenarii sunt: roşu, galben şi verde, în funcţie de situaţia epidemiologică. Cele trei mari scenarii sunt stabilite în funcţie de numărul de cazuri noi din ultimele 14 zile la mia de locuitori. Ca excepție, Ludovic Orban a declarat că părinții copiilor cu boli cronice vor putea opta pentru ore doar online.

Scenariul verde
Este varianta cea mai optimistă, cea în care mai puţin de o persoană la mia de locuitori este depistată cu COVID-19, în ultimele 14 zile.

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a explicat că, în cazul scenariului verde, în care este prevăzut ca toţi copiii să meargă la şcoală, acest lucru este obligatoriu, nu opţional.

„Atât timp cât nu există niciun pericol, nu văd de ce nu trebuie să îşi trimită părintele copilul la şcoală. Decizia Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă este luată împreună cu DSP. Deci dacă de acolo se spune că nu există niciun pericol, nu văd de ce nu ar participa la cursuri elevii”, a afirmat Anisie.

Scenariul galben
Scenariul galben, cel privind un risc mediu, presupune între 1 şi 3 persoane detectate pozitiv cu noul coronavirus la mia de locuitori, în ultimele 14 zile.

În acest caz, prioritate să meargă la şcoală vor avea preşcolarii, elevii din clasele 0-4, dar şi elevii din anii terminali.

Restul claselor vor face ore online, însă vor merge şi la şcoală, prin rotaţie.

Scenariul roşu
Scenariul roşu, considerat de avarie, înseamnă că într-o localitate sunt mai mult de 3 persoane depistate pozitiv la mia de locuitori în ultimele 14 zile. În acest caz, şcoala se închide de tot, iar orele se vor face online.

Scenariile se vor actualiza permanent, în funcţie de situaţia epidemiologică locală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.