Sculpturi realizate de 16 mari artiști, în expoziție la Timișoara FOTO

Sculpturi realizate de 16 mari artiști, în expoziție la Timișoara FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1349486560">

Sculptura, așa cum de multe ori este oferită de natură, poate avea forme impecabile, dar ca exercițiu intelectual, ca o expresie artistică menită să reziste limbajului, are o lungă istorie, care începe din cele mai îndepărtate timpuri, având semnificații diferite. Dacă, la începuturile ei, sculptura a avut o funcție sacră și civică, materialele folosite și monumentalitatea acestora sugerând puterea, ea a dobândit, cu timpul, un rol din ce în ce mai complex și a dat naștere mai multor teorii despre această formă de manifestare artistică.

Potrivit unor teoreticieni, sculptura transcende în materialitate pentru a oferi o experiență pură, în care obiectul de artă este independent de spațiul înconjurător, și a dus la forme liniare, care au determinat o transformare radicală a acesteia, o metamorfoză în care lucrările se contopesc cu instalația, iar experienței vizuale i se adaugă cea senzorială. E o sculptură în care „mitul marmurei” a devenit desuet, la fel ca monumentul propriu-zis și soclul, și se impun tot mai mult regulile instalației, în care orice material poate fi înlocuit, fără schimbarea sensului ideatic. S-a ajuns, astfel, ca lucrări tot mai surprinzătoare, precum fotografii imense, filme video documentare despre ocean, vegetație, gheață, corpul uman, nori sau tunele de lumină, care au ca element comun multă sensibilitate, să fie numite sculpturi, urmând ca publicul să le descifreze sensul și mesajul.

Noua sculptură și mesajul acesteia, propusă de 16 tineri artiști, va putea fi descoperită în expoziția „Sensul sculpturii”, al cărei curator este Liviana Dan, și care va fi deschisă din 25 septembrie până în 24 ianuarie 2021 la Kunsthalle Bega de pe strada Circumvalațiunii (cu intrarea pe scara exterioară dinspre Piața 700).

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.