Secretele mânăstirii construite acum 841 de ani pe malul Mureșului FOTO

Secretele mânăstirii construite acum 841 de ani pe malul Mureșului FOTO

0
DISTRIBUIȚI

Pe malul stâng al Mureșului, în micuța localitate Igriș, călugării cistercieni au întemeiat, în 1179, o mănăstire unde a existat una din primele biblioteci valoroase de pe actualul teritoriu al României, cu cărți scrise de importanți autori antici și medievali. Mănăstirea de la Igriș a fost întemeiată de călugării cistercieni de la Pontigny la dorința primei soții a regelui ungar Béla al III-lea, Ana de Châtillon. Se știe că ea a fost înmormântată în biserica de la Igriș, care a fost și locul de veci al regelui Andrei al II-lea și a celei de-a doua soții a acestuia, Yolanda, fiica lui Petru al II-lea de Courtenay, pentru scurtă vreme împărat al Imperiului Latin de Constantinopol.

Lăcașul monahal a fost distrus de tătari, în timpul cumplitei invazii din 1241. Aceștia au devastat și mănăstirea cisterciană ridicată în 1202 la Cârța, în Transilvania, cunoscută la rândul ei pentru cărțile aflate aici. Aceasta a fost refăcută și ruinele ei se mai pot vedea și astăzi, dar așezământul monahal de la Igriș, reconstruit după invazia tătară, a fost asediat nu peste multă vreme de cumani, iar la începutul secolului al XVI-lea a fost închis, fiind ulterior distrus pentru totdeauna de turci.

Fosta mănăstire de la Igriș își dezvăluie tainele

Arheologii au întreprins mai multe campanii de săpături pentru a scoate la lumină o parte cât mai însemnată a acestui important vestigiu medieval, iar spectaculoasele descoperiri, care au făcut ca șantierul arheologic de la Igriș să fie unul din cele mai importante din România, ar putea reda locului o parte din importanța de odinioară și ar putea deveni un loc însemnat și pe harta turistică din vestul țării.

Cercetările au început în anul 2013, când mănăstirea a fost localizată pentru prima dată, iar în campaniile care au urmat s-au descoperit fundațiile unei biserici anterioare mănăstirii, care, probabil, fusese construită în secolul al X-lea sau al XI-lea. Au fost descoperite, de asemenea, obiecte de preț și o monedă de aur bizantină, contemporană cu anii de domnie ai regelui Andrei al II-lea, mai multe morminte dar și o groapă comună din timpul invaziei tătare, precum și fragmente de coloane, de marmură roșie cu inscripții, sticlă sau ceramică, bucăți de vitralii, un fragment dintr-un pahar de cristal egiptean, valoroasele artefacte fiind o dovadă că la jumătatea secolului al XIII-lea, mănăstirea de la Igriș era un așezământ foarte bogat.

Săpăturile recente au scos la iveală o parte din absida bisericii care era acoperită de un vechi drum de pământ și s-a putut reconstitui planul bisericii. S-au descoperit, de asemenea, fragmente din zidurile bisericii, în cea mai mare parte demolate de localnici pentru a folosi cărămida arsă și piatra ca material de construcție. Săpăturile au evidențiat și o altă caracteristică a acestei mănăstiri, și anume forma semicirculară a navelor secundare spre altar, așa cum se întâlnește la puține biserici cisterciene.

Lăcaș pentru morminte regale

Cercetătorii sunt acum aproape siguri că temeliile mormintelor descoperite anul trecut sunt ale regelui Andrei al II-lea și a soției sale, Yolanda de Courtenay, chiar dacă în locul în care se presupune că au fost sarcofagele regale, nu au mai fost găsite rămășițele pământești. E posibil ca ele să fi fost profanate chiar în timpul migrației tătarilor, pentru a fi jefuite.

Arheologii spun că până în prezent nu a fost a fost scos la iveală și cercetat nici un sfert din biserică, dar ceea ce s-a descoperit reprezintă partea cea mai spectaculoasă din vestigiul medieval. Se lucrează deja la primele reconstrucții digitale tridimensionale, care ar putea fi prezentate în 2022, când se împlinesc 800 de ani de la emiterea Bulei de Aur de către regele Andrei al II-lea, un important document medieval care întărea privilegiile nobilimii și reglementa obligațiile supușilor.


Propunerea arheologilor este ca ruinele bisericii să fie reîngropate, pentru o mai bună conservare, iar la surpafață să fie realizat planul bisericii si să se amenajeze un punct muzeal în care să fie expuse o parte a celor mai reprezentative artefacte descoperite, ca punct de atracție pentru turiști.

Surse foto: gazetadinvest.ro, expressdebanat, cunoastelumea.ro, wikipedia.org

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.