Statuie furată acum șase ani, înlocuită în sfârșit de autoritățile arădene

Statuie furată acum șase ani, înlocuită în sfârșit de autoritățile arădene

0
DISTRIBUIȚI

După șase ani, statuia cu bustul lui Ion Russu-Șirianu, furată de pe Aleea Personalităților de lângă Palatul Cultural din Arad, a fost înlocuită, însă noua creație lasă de dorit.

În anii interbelici, autoritățile locale au comandat și la Arad mai multe monumente ale unor personalități locale și nu numai. Busturile lui George Coșbuc și A.D. Xenopol flanchează intrarea principală a Palatului Cultural, iar pe o latură a acestuia, în Piața G. Enescu, a fost înființată o alee a personalităților, pe care au fost amplasate patru busturi. O primă lucrare, care îl reprezintă pe Petru Pipoș, a fost realizată de sculptorul Marcel Olinescu în 1937, iar alte trei lucrări au fost ridicate în memoria lui Gheorghe Popa de Teiuș, Mircea V. Stănescu și Ioan Russu-Șirianu de sculptorul Radu Moga-Mânzat, unul dintre cei mai valoroși elevi ai lui Ion Jalea și Oscar Han. Aceste monumente de recunoștință au fost dezvelite la începutul lunii decembrie 1938, când se aniversau 20 de ani de la Marea Unire, pentru a marca importantul rol pe care l-a jucat Aradul în înfăptuirea acesteia. Lucrările de for public realizate atunci evidențiază talentul de portretist al sculptorului, de orientare clasicistă, criticii vremii remarcând talentul și originalitatea cu care a surprins principalele trăsături fizice și morale ale personajelor pe care le-a imortalizat în sculpturile sale care au fost declarate ulterior  monumente istorice.

Bustul de bronz al lui Ioan Russu-Șirianu, singurul care nu putea fi văzut de camerele de supraveghere din zonă, a fost furat în urmă cu șase ani, iar cercetările amănunțite pe care poliția susținea că le face pentru descoperirea făptașilor au rămas fără rezultat, căci aceștia par să fi cunoscut foarte bine toate detaliile din zonă și s-au asigurat că nu vor fi niciodată descoperiți.

Primăria arădeană a promis de mai multă vreme că bustul furat va fi înlocuit cu o replică, și după șase ani, un nou bust al lui Ioan Russu-Șirianu a fost așezat pe soclul de pe Aleea Parsonalităților.


Noul bust a fost realizat de o firmă, Ronde Bosse Art S.R.L., o societate din comuna Zimandu Nou care are ca obiect „activități de creație artistică”, mai exact turnătorii, contra sumei de 17.500 euro. Acesta nu este însă nicedecum o replică a celui furat, fiind mai înalt decât celelalte busturi de pe alee, toate de aceeași dimensiune, și făcând notă disonantă cu acestea. Nu a fost respectată nici înfățișarea omului politic, ziaristului și istoricului care s-a numărat printre fruntașii mișcării de emancipare națională a românilor la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX, așa cum a fost văzută de Radu Moga-Mânzat, dar primăria arădeană se poate lăuda, in prag de alegeri, cu respectarea unei mai vechi promisiuni, pretinzând că „replica este conformă”, chiar dacă lucrarea a fost făcută fără respectarea unor exigențe artistice elementare. Numele de pe soclu a rămas, în continuare, greșit scris.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.