Ultrajul împotriva poliţistilor locali se pedepseşte la fel ca cel împotriva celorlalţi...

Ultrajul împotriva poliţistilor locali se pedepseşte la fel ca cel împotriva celorlalţi polițiști

0
DISTRIBUIȚI

O faptă de ultraj îndreptată împotriva unui poliţist local se pedepseşte la fel de aspru ca una săvârşită asupra unui alt poliţist sau jandarm, a hotărât Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ).

Potrivit deciziei publicate în Monitorul Oficial, ÎCCJ a stabilit că „în interpretarea dispozițiilor articolului 257, alin. din Codul penal, noțiunea de polițist are în vedere și persoana care exercită funcția de polițist local în temeiul Legii Poliției locale”.

Instanţa supremă pune astfel semn de egalitate între poliţiștii locali şi ceilalţi poliţişti când vine vorba de drepturile de care trebuie să beneficieze aceştia.


Lovirea sau alte acte de violenţă atrag pedepse majorate cu jumătate dacă victimele au statut de poliţist sau jandarm.

Poliţiştii însă nu mai vor ca oamenii să-i confunde cu cei de la Poliţia Locală, despre care spun că ar trebui să revină la vechea denumire: Corpul Gardienilor Publici.

„Am creat această structură a Poliţiei Locale, care a încercat să copieze din atribuţiile Poliţiei Române, însă când vine vorba despre muncă, aceştia se dau înapoi. Când vine vorba despre salarii, la fel vedem că ei sunt mai bine salarizaţi decât poliţiştii din Poliţia Română. Aceste structuri ar trebui să fie reorganizate şi restructurate. Ele ar trebui să revină la denumirea iniţială, de gardieni publici, corpul gardienilor publici aşa cum s-au denumit ele înainte, şi să aibă nişte atribuţii clar stabilite prin lege. De multe ori, când vezi la 50 metri în intersecţie un poliţist, nu îţi dai seama dacă este local sau poliţist din Poliţia Română. Abia când te apropii îţi dai seama că este un local, pentru că au copiat excesiv, 99%, din uniforma noastră. Vorbim şi despre nemulţumirea colegilor care văd că pe salarii mult mai mari, duble sau triple faţă de cele pe care le avem noi, poliştii locali stau frumos la muncă, să zicem aşa”, a spus Cosmin Andreica, liderul sindicatului Europol.

„La un moment dat, i-au transformat în Poliţie Locală, i-au schimbat denumirea din gardian public în Poliţie Locală şi le-au mai dat câteva competenţe. Au copiat tot, uniformă, maşini, merg umăr la umăr. Aici e o luptă a orgoliilor, a primarilor, de aici începe toată povestea asta. Nu e deloc nici moral, nici legal, să ai competenţe extrem de mici şi salariu extrem de mare”, a spus și Dumitru Coarnă, liderul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual.

Foto: Arhivă

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.