Un medicament foarte căutat revine în farmacii. Sute de mii de români...

Un medicament foarte căutat revine în farmacii. Sute de mii de români au nevoie de el

0
DISTRIBUIȚI

 

Vești excelente pentru pacienți – un celebru medicament urmează să se reîntoarcă pe piață. Sute de mii de oameni îl așteptau.

Potrivit RADOR, primele cantități de Euthyrox din import paralel urmează să fie distribuite începând de astăzi în farmacii, a anunțat Asociația Distribuitorilor Europeni de Medicamente, care a găsit această soluție pentru a răspunde nevoilor pacienților cu boli tiroidiene.

Totodată, o cantitate de aproximativ 25.000 de cutii a 50 de comprimate vor ajunge în România în următoarea perioadă, potrivit rador.ro.

În același timp, RRA mai menționează faptul că astfel de medicamente importate nu sunt compensate în România, spre deosebire de alte state europene, prin urmare medicamentele din acest lot vor putea fi achiziționate din farmacii doar la prețul integral, nedecontat de stat.

„Pentru a răspunde cererii crescute a pacienţilor privind medicamentul Euthyrox 100 mcg comprimate, pe bază de levotiroxină, pentru tratarea unor boli tiroidiene, companiile membre ADEM s-au implicat activ, începând cu luna martie a acestui an, în colaborare cu autorităţile competente (ANMDMR şi Ministerul Sănătăţii) şi cu asociaţii de pacienţi (APAA şi COPAC), pentru a completa, prin import paralel, cantităţile puse pe piaţă de producător, astfel încât un număr cât mai mare de pacienţi să poată avea acces la acest medicament esenţial.


Noua formulare a Euthyrox comprimate – fără lactoză – este disponibilă din 2019 în 21 de state europene, iar din octombrie 2019 şi în România. (…) În prezent, ne aflăm, cu una dintre companiile distribuitoare angro membră a ADEM şi deţinător al autorizaţiei de import paralel, la finalul procedurilor de punere pe piaţă a Euthyrox 100 mcg, cutii a 50 de comprimate (formularea veche, cu lactoză) importat paralel din Italia. Autorizaţia de import paralel a fost emisă de către ANMDMR în 13 iulie 2020”, se arată într-un comunicat al ADEM.

Preţul Euthyrox importat paralel este acelaşi cu al Euthyrox importat direct în România şi a fost publicat în Monitorul Oficial în 10 septembrie, arată ADEM.

O cantitate de aproximativ 25.000 de cutii a 50 de comprimate vor fi importate paralel în România în următoarea perioadă, iar aceste cantităţi vor asigura necesarul pe 3 luni a 12.500 de pacienţi sau pe o lună a 37.500 de pacienţi.

Reprezentanţii ADEM precizează că pentru a evita orice confuzie în rândul pacienţilor şi având în vedere „riscul de dezechilibre tiroidiene şi reacţii adverse asociate tranziţiei” de la formularea nouă comercializată în prezent în România (fără lactoză) la cea veche (cu lactoză) din import paralel şi/sau invers, o comunicare adecvată către profesioniştii din domeniul sănătăţii şi pacienţi va fi publicată pe site-ul ANMDMR, la secţiunea Anunţuri medicamente de uz uman, va fi transmisă Colegiului Medicilor din România, Societăţii Române de Endocrinologie, iar o fişă de informare a pacientului va însoţi fiecare cutie de Euthyrox 100 mg ce va fi eliberată din farmacii către pacienţi.

„Pacienţii vor administra în acelaşi mod ambele formule, dar cei cu cancer tiroidian, cu boală cardiovasculară, femeile gravide, copiii şi vârstnicii trebuie să acorde o atenţie deosebită la schimbarea de pe o formulă pe alta”, se mai arată în comunicat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.