Vechi case bănățene, reabilitate de voluntari într-o comună din Timiș FOTO

Vechi case bănățene, reabilitate de voluntari într-o comună din Timiș FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1693364514">

Proiectul Color the Village, cel mai amplu proiect al asociației „Acasă în Banat” prin care aceasta își propune să renoveze case tradiționale din satele bănățene care aparțin unor bătrâni sau localnici cu venituri mici și nu au posibilitatea de a le întreține, s-a desfășurat la sfârșitul acestei săptămâni în comuna Racovița, aleasă pentru numeroasele case cu arhitectură tradițională bănățeană care se mai păstrează.

În ciuda dezinteresului manifestat de consiliul județean, care a refuzat să includă acest proiect pe agenda culturală pentru finanțare, pe motiv că nu are „relevanță culturală” și „originalitate” și a găsit că e mai potrivit să finanțeze evenimente efemere, pentru care s-au alocat foarte mulți bani, tratând cu nepăsare demersul asociației, acesta s-a bucurat peste așteptări de sprijinul venit din partea a 320 de voluntari, a sponsorilor și donatorilor, care au o altă viziune decât cea a consiliului județean cu privire la felul în care trebuie să arate casele dintr-o localitate, mai ales când e vorba de un patrimoniu arhitectural rural emblematic pentru această parte a țării.

Timp de trei zile, prin acțiunea caritabilă a voluntarilor, au fost renovate fațadele a nu mai puțin de 30 de case, ceea ce a însemnat în jur de 6.000 de ore de muncă a tuturor participanților, care au reușit să zugrăvească peste 3.000 de metri pătrați de fațade. Provocarea a fost cu atât mai mare cu cât cele mai multe case sunt de mari dimensiuni, unele cu două fațade la stradă, și cu o ornamentică florală foarte bogată, care trebuia evidențiată cu grijă. Pe lângă restaurarea fațadelor, a mai fost realizată o pictură murală în centrul satului, care redă elemente decorative specifice arhitecturii tradiționale din Racovița. „Aceste clădiri merită conservate și puse în valoare, iar prin acțiunea noastră ne dorim să dăm un exemplu pozitiv, ca proprietarii de case vechi din tot Banatul să își păstreze aceste fațade frumos decorate. A fost o bucurie să îi vedem pe voluntari cum se implică, cum prind drag de aceste case, de familii, cum se bucură de rezultatul final. Toate astea ne dau puterea să continuăm și să ne gândim deja la ediția de anul viitor” este bilanțul succint  făcut de Radu Trifan, președintele asociației „Acasă în Banat”.

Rezultatul implicării voluntarilor a fost unul spectaculos, în urma căruia așezarea a prins viață, amintind de vremurile bune în care înfățișarea caselor era o mândrie a locuitorilor și a întregii comune. Ornamentele au fost puse cu grijă în valoare și mulți localnici, care, de-a lungul timpului, și-au renovat casele îndepărtând decorurile de pe fațade au fost acum surprinși să descopere rostul și simbolistica acestora, strâns legate de tradiția unei epoci din istoria satului, care, de cele mai multe ori, au trecut neobservate. Casele renovate au fost înfrumusețate cu ghivece de flori donate de serele de flori de la Traian Vuia.

Nu în ultimul rând, întregul demers a avut și o emoționantă angajare umană, căci a adus multă bucurie nu numai pe fețele și în inima proprietarilor nevoiași ai caselor care nu mai au posibilitatea de a le renova, ci în întreaga comunitate, care a descoperit cât de important e felul în care arată casele, pentru a evidenția identitatea așezării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.