Zilele Culturale Maghiare din Timișoara, la sfârșitul acestei săptămâni. Ce evenimente sunt...

Zilele Culturale Maghiare din Timișoara, la sfârșitul acestei săptămâni. Ce evenimente sunt programate

0
DISTRIBUIȚI
Bogányi Gergely va susține un concert special în cadrul Zilelor Maghiare

Cea de-a cincea ediție a Zilelor Culturale Maghiare va avea loc în perioada 25 – 27 septembrie, în Piața Libertății, manifestarea din acest an find adaptată pandemiei. Într-un oraş unde etniile trăiesc în armonie şi îşi respectă cultura reciproc, organizatorii doresc ca aceste evenimente să familiarizeze cetățenii cu cultura minorității maghiare. Pe lângă acesta, evenimentul contribuie la promovarea oraşului Timişoara din punct de vedere cultural, economic şi turistic.

Evenimentul va debuta vineri 25 septembrie la ora 17.30 în Piața Libertății cu un moment festiv care va fi urmat de un concert cu un pianist de renume mondial din Ungaria, Gergely Boganyi.

„Chiar dacă ediția din acest an a evenimentului se desfășoară sub regulile impuse de pandemie, am ținut neapărat să organizăm și-n acest an Zilele Culturale Maghiare. Evident vom respecta toate reglementările aflate în vigoare. În acest an, dat find și faptul că ne aflăm înaintea alegerilor locale, am ales să avem o festivitate de deschidere mai altfel decât în anii trecuți, astfel încât am hotărât ca la microfonul ceremoniei de deschidere să nu ia cuvântul oameni politici. Bugetul manifestării este și el vitregit în acest an, dar suntem optimiști și sperăm ca evenimentul să ofere clipe plăcute”, a declarat Peter Tamaş, preşedinele Asociaţiei Bastion, organizatorul evenimentului.

Născut în oraşul Vác din Ungaria, Bogányi Gergely a început să cânte la pian la vârsta de patru ani şi a parcurs o carieră ascendentă şi fulminantă. În 1993, la vârsta de 19 ani, a obţinut o bursă din partea Academiei finlandeze de muzică pentru a studia un an în Statele Unite ale Americii.


Numele lui Bogányi Gergely a devenit arhicunoscut după ce, împreună cu un grup de constructori de instrumente muzicale, a realizat, pe baza unui concept nou şi a unei tehnologii noi, un pian ale cărui formă şi structură sunt completamente uni ce. „Nu am revoluţionat numai sufletul pianului, rezonatorul, pe care l-am construit nu din lemn, ci dintr-un material compozit pe bază de carbon, dar şi alte componente ale instrumentului muzical. Sunetul foarte curat, puternic şi bogat în armonice se datorează totalităţii acestora”, a spus artistul care a iniţiat crearea acestui instrument inovator pentru că nu a regăsit în restul pianelor tonalitatea care să corespundă întru totul gustului său muzical.

Tot vineri seara, de la ora 20.30 va avea loc un spectacol Operettisimo, iar printre acțiunile care se desfășoară sâmbătă 26 septembrie amintim concertul pentru copii cu Mesehetes (12.30), dansuri populare cu Eszterlanc și Bekecs (16.30), recital al trupei timișorene Quo Vadis (20) și un spectacol de foc cu muzică numit Legenda Dragonului (21.45). Printre acțiunile incluse sâmbătă în cadrul evenimentului se mai numără prezentarea de carte a lui Szekernyes Janos (15.30), spectacolul de teatru Testosteron (16) defilarea cu torțe a grupurilor de păstrare a tradițiilor (20.15), iar duminică de la ora 18 va avea loc o degustare de vin cu Borbely Zsolt Attila de la ora 18 la restaurantul Cinque Terre.

Cele mai multe acțiuni din acest an vor avea loc în Piața Libertății, unde va fi amenajat și un târg meşteşugăresc, cu peste 50 de căsuțe și un mic spaţiu pentru gastronomie, care va funcționa doar cu produse care pot fi luate acasă. Participarea la spectacole se face prin înscrieri online pe pagina de Facebook a evenimentului (Temesvari Magyar Napok şi Zilele Culturale Maghiare din Timişoara), la numărul de telefon 0722 223969, cât şi la faţa locului, iar purtarea măştii de protecţie este obligatorie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.