Alianța cuțitelor-n spate

Alianța cuțitelor-n spate

0
DISTRIBUIȚI

PNL și USR PLUS încearcă-n Timiș să sudeze o alianță administrativă care le-ar da liniște pentru următorii patru ani atât la Consiliul Județean Timiș, cât și la Primăria Timișoara, unde Alin Nica și Dominic Fritz ar avea o majoritate de peste două treimi. Practic, asta le-ar permite să treacă orice proiect. Deși totul pare aparent simplu, alianța care le-ar da liniște celor două tabere naște probleme pe termen scurt, mediu și lung pentru ambele partide.

Negocierile se poartă în plină precampanie pentru alegerile parlamentare. Și toți vor să obțină un scor cât mai bun în perspectiva negocierilor ulterioare pentru formarea viitorului guvern. Filiala din Timiș este cea mai puternică a USR și este evident că după victoria lui Dominic Fritz dorește să-și maximizeze procentele.


Asta înseamnă rezultate și mai bune în afara Timișoarei. Unde liberalii au structuri mai puternice și mai multe. Singura soluție – atacurile la adresa principalului adversar, care nu este PSD, ci PNL. Pe de altă parte, Alin Nica are o problemă majoră în Timișoara după dezastrul lăsat de Nicolae Robu, iar timpul este prea scurt pentru a repara ceva. În plus, atacurile venite dinspre tabăra nemulțumiților în frunte cu Alin Popoviciu și primarul celui de al doilea municipiu al Timișului, lugojeanul Claudiu Buciu, complică și mai mult lucrurile. Varianta cea mai bună – liniște în filială și cât mai puține atacuri. Lucruri imposibil de realizat în condițiile date.

Pe termen mediu și lung, obiectivele PNL și USR sunt diferite. Este evident că liberalii își doresc să recucerească Timișoara, în timp ce useriștii vor avea ca obiectiv să-și întărească pozițiile aici și să ocupe mai mult teren în județ. Având viceprimar liberal, oamenilor lui Nica le va fi greu să fie și la putere și în opoziție, criticând măsurile majorității USR – PNL. La fel și la consiliul județean, unde lucrurile sunt inversate între partide. Pe lângă toate acestea nu trebuie uitate interesele diverselor grupuri de susținători care gravitează în jurul celor două partide și cele legate de adjudecarea ”feliilor” din bugetele viitorilor ani.

Dacă alianța PNL cu USR se va realiza nu o să fie căsătoria perfectă, ci un război de uzură în care nicio ocazie nu o să fie ratată pentru a-i înfige celuilalt cuțitul în spate. Cât mai adânc. Pentru că patru ani trec ca flama.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.