Alimentarea cu gaz, oprită în orașul Deta și mai multe comune timișene...

Alimentarea cu gaz, oprită în orașul Deta și mai multe comune timișene UPDATE 2 Cum s-a rezolvat situația

0
DISTRIBUIȚI

Din nou probleme cu furnizarea gazelor naturale în zona Deta. Astfel, din această dimineață orașul Deta, dar și localitățile Banloc, Denta, Voiteg și Moravița nu mai sunt alimentate cu gaz.

„Noi avem gaz din două surse, în primul rând gaz de sondă de la Partoș, care acum nu mai are rezerve, pentru că e consum mare. Gazul necesar ar fi trebuit să vină pe conducta de Transgaz de la Foeni, însă OMV Petrom nu vrea să dea drumul, pentru că ar avea niște fisuri pe magistrală, care nu au fost reparate încă, deși lucrează de la începutul verii. Gazul de sondă de la Partoș e suficient pe timpul verii, însă când se răcește vremea nu mai face față”, a spus primarul Petru Roman pentru PRESSALERT.ro. Acesta a precizat că astăzi va avea loc o videoconferință cu prefectul de Timiș, Ministerul Energiei și furnizorii, pentru găsirea unei soluții.

„Vă dați seama că situația e serioasă, suntem o localitate cu 7.000 de locuitori, spital, 1.400 de copii în școli și grădiniție, iar gazul e singura noastră sursă de încălzire”, a mai spus Petru Roman.

Probleme cu alimentarea cu gaze naturale au mai fost la Deta atât în toamna anului 2018, cât și în februarie 2019.

UPDATE „Primarul localității Deta ne-a informat, în cursul dimineții de astăzi, despre întreruperea furnizării gazelor în localitate. Ulterior, s-a luat legătura cu primarii localităților Banloc, Voiteg, Moravița, Denta, adică primarii din zona în care există o problemă de mai mult timp, care au confirmat întreruperea furnizării gazelor în localitățile lor.


Prefectul Liliana Oneț a luat legătura cu directorul OMV Petrom care răspunde de zona de vest, domnul Vlad Octavian Vărzaru, iar acesta a precizat că dorește o discuție cu reprezentanții tuturor părților implicate, respectiv furnizorii din zonă, SNT Transgaz și reprezentanții Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri. Totodată, prefectul județului Timiș l-a contactat pe domnul Niculae Havrileț, secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri și a trimis informări către Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri pe acest subiect. S-a precizat faptul că sunt fost afectate gospodăriile (aproximativ 20.000 de locuitori în total) și instituțiile publice (spital cu 70 de paturi, grădinițe, liceu, școli, dispensare) din orașul Deta și comunele Denta, Moravița, Voiteg, Banloc. În plus, au fost enumetate acțiunile întreprinse până în prezent de Instituția Prefectului în cursul acestui an, după apariția avariei produse la conducta care alimentează cu gaze naturale din SNT Transgaz orașul Deta și comunele Denta, Moravița, Voiteg, Banloc. La acel moment, consumatorii casnici nu erau afectați deoarece necesarul de consum al zonei era acoperit din zăcământul OMV Petrom de la Partoș. Din cele discutate cu reprezentanții Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, în cursul zilei de astăzi va avea loc o întâlnire la nivelul ministerului cu reprezentanții OMV Petrom pe aceasta temă. De asemenea, tot astăzi, va avea loc și o întâlnire on-line, convocată de către prefectul Liliana Oneț, cu reprezentanții OMV Petrom, cei doi furnizori Delgaz și Premiere Energy, ai SNT Transgaz, cu primarii din localitățile afectate și reprezentanții Consiliului Județean Timiș”, a transmis Prefectura Timiș.

UPDATE 2 „În cadrul discuțiilor reprezentanții Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri au solicitat OMV Petrom să permită ca prin conducta companiei să se tranziteze gazele pentru asigurarea continuității furnizării în localitățile afectate, până la găsirea unei soluții agreate de toate părțile. Totodată, s-a decis ca marți, 20 octombrie, să aibă loc o întâlnire la Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, unde vor participa reprezentanții OMV Petrom, ai celor doi furnizori Delgaz Grid și Premiere Energy, ai SNT Transgaz și ai ANRE, întâlnire la care ar urma să se semneze un angajament al tuturor părților implicate pentru asigurarea furnizării gazelor în zonă”, a transmis Prefectura Timiș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.