Alpinistul Horia Colibăşanu, model pentru liceeni timișeni. Documentarul „Superhombre”, prezentat în liceele...

Alpinistul Horia Colibăşanu, model pentru liceeni timișeni. Documentarul „Superhombre”, prezentat în liceele din județ

0
DISTRIBUIȚI

Documentarul „Superhombre”, despre cunoscutul alpinist timişorean Horia Colibăşanu, va putea fi văzut în luna octombrie în liceele din județul Timiș. Proiectul „Superhombre la liceu” este derulat de Asociația Marele Ecran, cu susținerea Consiliului Județean Timiș și în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Timiș.

Lansat la începutul anului 2020, „Superhombre” a avut sute de spectatori copii și adolescenți în perioada cât a circulat în cinematografe. Filmul ajunge din nou la publicul tânăr, într-o formă adaptată contextului impus de pandemie.

Prin proiectul „Superhombre la liceu”, Asociația Marele Ecran facilitează vizionarea gratuită online a documentarului „Superhombre” (69 minute) pentru elevi din 35 de licee din județul Timiș și pune la dispoziția profesorilor un material educațional relevant și actual. După proiecțiiie din școli, protagonistul Horia Colibășanu şi realizatorii Lucian Mircu şi Mircea Gherase vor susține trei sesiuni de discuții online pe baza întrebărilor primite de la elevi.

Documentarul produs independent la Timișoara este o pledoarie pentru o viață sportivă și un imbold pentru dezvoltare personală, prin exemplul alpinistului Horia Colibășanu, al cărui parcurs este urmărit de-a lungul a trei ani consecutivi. Este surprinsă inclusiv expediția „Everest 2017″, când el devenea primul român care urca pe cel mai înalt vârf al planetei fără oxigen suplimentar.

Singurul alpinist român care a cucerit 8 vârfuri de peste 8.000 de metri altitudine în stil pur alpin, fără ajutorul șerpașilor și al oxigenului suplimentar, cu 5 expediții românești în premieră, decorat cu titlul „Spirit of Mountaineering” și cu cel mai înalt titlu acordat de președintele României – Ordinul Național „Steaua României”, Horia Colibășanu reprezintă un model sportiv al Timișoarei și al României.

Filmul poate servi ca material alternativ de studiu la orele de Geografie, Educație Fizică, Dezvoltare Personală sau Dirigenție, în această perioadă când deplasările cu clasa sunt restricționate de normele de distanțare.

„Superhombre” a avut premiera internațională în octombrie 2019 la Festivalul Filmelor de Munte din Poprad, în Slovacia.


Au urmat selecţii în competițiile unor prestigioase festivaluri de cultură montană din Europa: Cracovia (Polonia), Bilbao (Spania), Trento (Italia),  dar și INKAFEST (Peru). Documentarul a fost recompensat în februarie cu marele premiu în competiția națională la Alpin Film Festival (Brașov). În luna august a acestui an, filmul a fost prezentat și la televiziune, în premieră  la TVR 1.

Montajul filmului a fost realizat de Gabi Basalici (Playtime Post) și Ciprian Cimpoi, care au avut la dispoziţie peste 100 de ore de filmări, inclusiv din arhiva personală a alpinistului, strânsă în ultimii 15 ani. Designul de sunet îi aparţine lui Filip Mureșan, iar muzica originală a fost creată de compozitorul timișorean Cári Tibor.

Asociația Marele Ecran, activă din 2011, promovează filmul de artă românesc şi european. Alături de Asociația Pelicula Culturală este coorganizator al festivalului Ceau, Cinema! (Timișoara & Gottlob) ajuns la a opta ediție.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.