Antreprenorul imobiliar Adrian Cionca: „Vânzările au scăzut cam cu 40%, din martie”....

Antreprenorul imobiliar Adrian Cionca: „Vânzările au scăzut cam cu 40%, din martie”. De ce a ales să încerce varianta muncitorilor din Asia

0
DISTRIBUIȚI

Adrian Cionca, investitor în imobiliare, este dezamăgit de lipsa de atenție pe care candidații de la recentele alegeri locale au acordat-o mediului de afaceri, în campaniile electorale. „N-a fost o preocupare. Oamenii au fost preocupați să-și mențină funcțiile, cei care le aveau, iar cei care nu, să le obțină”, a spus omul de afaceri, în emisiunea PRESSALERT LIVE.

Acesta a explicat că vânzările au scăzut pentru că oamenii s-au temut să investească în locuințe în perioada pandemiei, iar constructorii vor lăsa greu din preț. „Vânzările au scăzut cam cu 40%, din martie începând, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Criza din 2008 a curățat un pic piața imobiliară, dar totodată a născut niște așteptări bolnave. Foarte mulți oameni care aveau banii pregătiți să cumpere o locuință ziceau că mai stau încă două luni, că n-o să mai fie bani. Iată că a trecut și septembrie, prețurile nu au scăzut, iar ei au rămas tot cu banii acolo. Mai este zona de banking, care într-adevăr a devenit și mai prudentă decât era pe zona aceasta. Cred că 2021 va fi un an complicat din punct de vedere al imobiliarelor, al investițiilor pe plan național. Dezvoltatorii nu vor putea să lase prea mult din preț. Datorită realității anilor 2019 – 2020, când cererea a fost foarte mare, produsele s-au scumpit, forța de muncă s-a scumpit, toate astea au generat costuri mari de producție. Asta mă face să nu pot să las din preț decât dacă sunt cu adevărat într-o situație complicată, de aceea nu văd unde ar putea să scadă prețurile”, a explicat Adrian Cionca.

Una dintre marile sale probleme este găsirea de muncitori pe care se poate baza.


„Plătesc, în medie, cam 2.500 de lei pe lună pentru anunțurile de angajare. Din iunie până în prezent au venit patru – cinci oameni la interviu. Unii dintre ei miroseau a alcool de mi-a fost frică să nu amețesc când am intrat în birou. În decembrie îmi vine prima tură de 15 oameni angajați din Malaezia. E rentabil. Românii, din păcate, s-au lenevit. Au programul de la 8 la 17, încep lucrul la 8.30, la 16.30 nu mai are rost să facă material, că-i păcat să rămână în roabă, figuranți, pleacă în concediu la mare vara. Așa, aduc frumoas oamenii ăia, la ora 8 sunt la lucru și la ora 17 sunt acasă, nu mi se îmbată și mâine zi nu pot să vină, nu prind ciubucuri și trei zile își închid telefoanele. Marea majoritatea a celor care lucrează în acest domeniu și-au adus deja oameni din Sri Lanka, Pakistan și așa mai departe, și sunt foarte mulțumiți. N-am murit în 2008, nu mor nici în 2020”, a spus antrepenorul.

Acesta consideră că, prin câteva decizii simple, autoritățile, atât la nivel local, cât și la nivel național, ar putea ajuta mult domeniul în care activează. „Ilie Bolojan, fostul primar al Oradiei, a făcut un consiliul al oamenilor de afaceri din oraș, cu care se întâlnea și îi întreba ce preocupări au, ce nu merge bine, ce ar putea el ca autoritate locală să le faciliteze. Dacă Guvernul, sau măcar domnul Cîțu, ar avea iscusința de a organiza așa ceva, primul lucru care ar duce spre o însănătoșire a zonei imobiliare, ar fi mărirea plafonului de TVA la vânzarea de imobile. În 2007, când a fost dată ordonanța cu TVA 5% pentru vânzare către persoane fizice, s-a plafonat la 100.000 de euro, echivalentul a 450.000 de lei, cât era atunci, nici măcar nu s-au gândit să indexeze prețul la cursul BNR din ziua plății. Ei bine, asta a încurcat ulterior contribuablii, pentru că dacă în 2008 eu vindeam o jumătate de duplex cu 75.000 de euro, astăzi vând un apartament cu două camere la prețul acela. Automat zona de case am ajuns să vindem cu 19% TVA. Ori pentru clientul care cumpără, una e să plătești 5.000 de euro TVA, alta e să plătești 19.000”, a mai spus Adrian Cionca, omul de afaceri considerând că industria horeca, de exemplu, a fost mult mai afectată în acest an decât construcțiile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.