Arte frumoase în vremuri ciudate: două seri de poezie, jazz, hip –...

Arte frumoase în vremuri ciudate: două seri de poezie, jazz, hip – hop și alte cele, la Timișoara FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-501954973">

Organizatorii festivalului Jazz TM au pus la cale un eveniment interesant la sfârșitul săptămânii trecute în Timișoara dedicat fenomenului „spoken word“. Conform definiției de dicționar spoken word este o artă performativă bazată pe cuvinte, o artă orală care se concentrează asupra esteticii, a intonării şi a inflexiunii vocii. Aceasta include orice fel de poezie recitată cu voce tare, inclusiv hip-hop, poezie de jazz, slam, recitări poetice tradiţionale, comedie şi monologuri. Având în vedere pandemia actuală, în 2020 cea de-a opta ediție a festivalului JazzTM a fost amânată pentru anul viitor, dar „supapa“ pregătită de organizatori a avut loc sub umbrela „JazzTM prezintă Strada Fără Nume“.

În prima seară, cea de sâmbătă, publicul prezent în Piața Sf. Gheorghe din Timișoara a avut parte de un melanj muzical executat de către Tavi Scurtu (tobe), Mihai Moldoveanu (bass) și Teodor Pop (clape), peste care s-au strecurat cuvintele rostite de poeta Svetlana Cârstean și britanicul Toby Thompson. Acesta din urmă a reușit să vrăjească asistența cu o prestație aparte, care a fost savurată pe deplin.

Din păcate, unul din invitații speciali ai serii de duminică, britanicul Joe Armon – Jones (membru fondator al grupului englez Ezra Collective) nu a putut fi prezent la eveniment din cauza faptului că nu a primit rezultatul testului COVID necesar intrării în țara noastră. În locul lui organizatorii l-au cooptat pe timișoreanul Marcelle Poaty-Souami, care alături de Ovidiu Zimcea și tobarul Szabo Csongor Zsolt au asigurat fundalul sonor cât se poate de potrivit pentru „vorbăria“ serii.

Poetul Sorin Despot a avut sarcina de a încălzi atmosfera, show-ul lui reușind să dezmorțească publicul. Înainte de a preda „ ștafeta“ invitatului britanic The Repeat Beat Poet, acesta a plusat cu un intermezzo în limba engleză. Încă din primele secunde de când a urcat pe scenă, The Repeat Beat Poet a schimbat total registrul serii cu o prestație uluitoare, care a demonstrat – dacă mai era nevoie – că arta numită spoken word are alte valențe atunci când este expusă de către reprezentanți genuini ai limbii engleze. Cu un amestec de intonație hip – hop, arome de blues și cuvinte simple dar încărcate de semnificații, britanicul a demonstrat că faima de care se bucură atât în Marea Briitanie cât și în alte țări este perfect justificată. Dincolo de poezie, farmecul pe care îl emană britanicul este accentuat de faptul că stăpânește cât se poate de bine „meseria “ de maestru de ceremonii (MC) . Din acest motiv, The Repeat Beat Poet reușește să captiveze publicul printr-o articulație deosebită a cuvintelor care conferă o originalitate aparte aparițiilor sale. Un plus de culoare a fost și simbioza dintre britanic și band-ul muzical de pe scenă (în mod special cu Marcelle Poaty-Souami).

Finalul serii s-a lăsat cu aplauzele prelungite ale publicului și cu sloganul Black Lives Matters, rostit de invitatul britanic. Spectatorii au părăsit locația cu un sentiment de împlinire, experimentând pe pielea lor că artele frumoase bucură sufletele chiar și în vremurile astea ciudate pe care le trăim.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.