Brassy Business, un festival cu personalitate dedicat instrumentelor de alamă, la Timișoara

Brassy Business, un festival cu personalitate dedicat instrumentelor de alamă, la Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Brassy Business – Brass International Days, este un eveniment realizat de Tribul Artistic și co-finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN), care va debuta în această lună, aducând artiști internaționali de renume în urbea de pe Bega, în perioada 11-18 octombrie.

Pe parcursul celor șapte zile de festival, participanții vor avea acces la cursuri de măiestrie interpretativă pentru instrumente de alamă susținute de artiști internaționali, concursuri pentru profesioniști ai aceluiași domeniu muzical, însă sunt planificate și o serie concerte, cu participare internațională, deschise publicului larg.

Brassy Business – Brass International Days aduce un suflu proaspăt evenimentelor culturale datorită unicității sale, într-o perioadă care poate fi considerată prilej de revigorare a sectorului evenimentelor culturale: este singurul festival adresat instrumentelor de alamă, având ca misiune aducerea în prim plan a tradiției muzicii pentru instrumentele de alamă. Brassy Business pune pe harta culturală a orașului un tip de manifestare de cultură prea puțin prezentă, care răspunde nevoii publiclui de a avea acces la noi experiențe culturale, deschizând drumul spre oportunități inedite de promovare a muzicii și diversificare a paletei evenimentelor culturale locale.

Cursurile de măiestrie susținute de artiștii internaționali invitați în cadrul acestei prime ediții se adresează tinerilor studenți și elevi din țară și străinătate, care doresc să devină muzicieni profesioniști în domeniul instrumentelor de alamă prin îmbunătățirea nivelului interpretativ. Cursurile de măiestrie promovează excelența și sunt deschise tuturor tinerilor instrumentiști din domeniu, acestea fiind gratuite.


Înscrierea se realizează la www.tribulartistic.ro/brassy-business

Artiștii invitați au o vastă experiență internațională, fiind activi în importante orchestre sau ansambluri din întreaga Europă și de peste ocean: Flavius Petrescu (trompetă), directorul artistic al festivalului, este considerat unul dintre cei mai apreciați trompetiști români ai generației sale; Bassam Mussad (trompetă), fost membru al Filarmonicii din New York, a colaborat cu Filarmonica Della Scalla, Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Suedeze; Lisa Rogers (corn) deține poziția de solistă corn în cadrul orchestrei Düsseldorfer Symphoniker, având la bază o colaborare de 6 ani cu Filarmonica din Hong Kong; André Melo (trombon) colaborează cu renumite orchestre europene, precum Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii WDR, Orchestra de Cameră Mahler, în 2018 primind premiul „Opus Klassik Award” pentru înregistrarea Simfoniei Nr. 3 de Mahler; Tomer Maschkowski (trombon bas) deține din 2018 titulatura de Yamaha Artist, fiind frecvent invitat în ansambluri pentru instrumente de alamă în cadrul Berliner Philharmoniker sau a Festivalului din Lucerna.

Cursurile de măiestrie sunt completate de concursuri dedicate profesioniștilor din domeniu, care pun la bătaie creativitatea muzicienilor, recompensând eforturile creative cu premii speciale.

„Acest proiect, născut la inițiativa lui Ovidiu Andriș – președintele Tribului Artistic –  cu care sunt prieten și coleg de mulți ani, dorește să facă cunoscute publicului din România posibilitățile interpretative și diversitatea mijloacelor de expresivitate a instrumentelor de alamă. Pentru această primă ediție a festivalului Brassy Business am ales muzicieni de primă clasă cu experiență atât solistică, cât și în arta predatului. Scopul Masterclass-urilor este de a aduce un suflu nou în abordarea repertoriului solistic și orchestra, punând accent pe technică și interpretare. M-aș bucura să ne întâlnim în număr cât mai mare atât la concerte, cât și la masterclass-uri, pentru a împărtăși pasiunea pentru muzică.”, declară Flavius Petrescu directorul artistic al evenimentului.

Concertele vor avea loc în dataele de 14, 15 și 16 octombrie, și se adresează publicului local iubitor al muzicii clasice care dorește să descopere noi experiențe muzicale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.