Cum să cumpărați cel mai bun televizor în 2020

Cum să cumpărați cel mai bun televizor în 2020

0
DISTRIBUIȚI

Fie că sunteți în căutarea unui nou televizor special pentru vizionarea meciurilor sportive în timpul campionatelor, fie pentru a viziona emisiuni Netflix în dormitorul dvs., nu există un ecran de televizor unic, care să se potrivească tuturor nevoilor.

Astăzi abordăm unul dintre cele mai importante subiecte, când vine vorba de alegerea unui televizor: tehnologia ecranului. Iată care sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie să le știți despre acest topic.

Tehnologii de ecrane

Există două tipuri de tehnologii TV pe care trebuie să le înțelegeți: LCD și OLED. În plus, există câteva variante relevante, în zona de LCD.

Televizoare LCD/LED

Un punct cheie de luat în considerare dacă decideți să cumpărați un televizor LCD este modul în care panoul LCD este luminat, deoarece acest lucru poate avea un impact mare asupra contrastului de care este capabil ecranul.

Unele modele folosesc lumini montate pe marginea ecranului (aka panouri iluminate la margini), în timp ce altele folosesc lumini montate direct în spatele ecranului. În general, televizoarele cu lumini în spatele ecranului oferă un contrast mai bun decât modelele iluminate la margine. Totuși, aceste modele nu sunt foarte subțiri, tind să coste mai mult și consumă adesea mai multă energie.

O altă opțiune de luat în considerare la televizoarele LCD este estomparea locală. Această funcție sofisticată permite unui televizor să emită diferite cantități de lumină din diferite secțiuni ale marginilor sale sau a matricelor de iluminare directă și poate îmbunătăți dramatic contrastul.

Televizoarele LCD / LED folosesc panouri de pixeli cu cristale lichide iluminate de surse de lumină externe. Cristalele lichide se rotesc pentru a lăsa cantitatea de lumină necesară pentru iluminarea corectă a imaginilor, în timp ce filtrele externe creează culoare.

Principalele avantaje al televizoarelor LCD sunt luminozitatea, accesibilitatea și durabilitatea. Principalele lor dezavantaje sunt unghiurile limitate de vizualizare și dificultățile de control al luminii din imagine datorită utilizării surselor de lumină externe.

Există două tipuri de panouri LCD: IPS și VA. Tipurile IPS sunt fabricate în principal de LG Display și apar în toate televizoarele LCD LG, plus unele modele (de obicei accesibile) de la alte mărci. Panourile VA sunt mai utilizate pe scară largă și sunt realizate de o varietate de producători.

Panourile IPS oferă unghiuri de vizualizare puțin mai largi decât panourile VA, dar au dificultăți în ceea ce privește contrastul.


Panourile VA prezintă unghiuri de vizualizare mai înguste, dar în general produc un contrast mult mai bun.

Televizoare QLED

Unele televizoare LCD (de obicei, cele de ultimă generație) folosesc tehnologia Quantum Dot pentru a oferi game de culori mai mari decât puteți obține cu panourile LCD normale. Punctele cuantice sunt particule minuscule care variază între 2 și 10 nanometri, fiecare fiind capabilă să emită o culoare diferită. Folosirea acestora le permite producătorilor de televizoare LCD să evite filtrele de culoare și luminile de fundal cu LED alb – două lucruri care limitează de obicei performanța color a unui televizor LCD.

Samsung este cel mai mare promotor al tehnologiei Quantum Dot. Modelele sale QLED utilizează un nou tip de Quantum Dot, acoperit cu metal, care poate produce o gamă mult mai largă de culori, mai multă luminozitate și un unghi de vizualizare mai mare decât punctele Quantum tradiționale. Totuși, televizoarele cu puncte cuantice sunt în mod semnificativ mai scumpe decât televizoarele LCD normale.

Există alternative la Quantum Dots, atunci când vine vorba de extinderea gamei de culori. Unele televizoare – inclusiv modelele Triluminos de la Sony – utilizează fosfor cu gamă largă, pe când LG va folosi Nano Cells în televizoarele sale LCD de ultimă generație. Aceste alternative la tehnologia Quantum Dot utilizează puncte de aceeași dimensiune de doar un nanometru lățime, împreună cu filtrele de culoare normale – o combinație care LG pretinde că le permite televizoarelor sale Super UHD să ofere un contrast mai bun și culori mai echilibrate.

Televizoare OLED

Televizoarele OLED utilizează un sistem de fosfor organic în pixeli autoemitenți pentru a permite fiecărui pixel să își genereze propria lumină, complet independent de vecinii săi. Acest lucru permite un contrast și o precizie a luminii extrem de ridicate față de ceea ce puteți obține chiar și cu cel mai avansat televizor LCD.

De asemenea, înseamnă că televizoarele OLED pot fi vizionate din unghiuri mult mai largi decât televizoarele LCD, fără reducerea culorii sau a contrastului.

Cu toate acestea, există și probleme cu televizoarele OLED. În primul rând, deși prețurile au scăzut în ultimii ani, acestea sunt încă mult mai scumpe decât televizoarele LCD tipice (deși unele sunt acum mai ieftine decât televizoarele LCD de ultimă generație).

În al doilea rând, televizoarele OLED nu sunt la fel de luminoase ca televizoarele LCD, lucru care ar putea deveni o problemă cu conținutul HDR.

În cele din urmă, au existat probleme istorice cu durata de viață și păstrarea imaginii (în care elementele luminoase ale imaginii pot „arde” în fosforii ecranului dacă sunt lăsate aprinse prea mult timp). Cu toate acestea, LG, principalul producător de ecrane OLED, susține că a rezolvat aceste probleme privind durata de viață / păstrarea imaginii.