Dr. Dorel Săndesc: „Modelul suedez nu se poate aplica în România”. Ce...

Dr. Dorel Săndesc: „Modelul suedez nu se poate aplica în România”. Ce le-a reproșat intelectualilor și artiștilor

2
DISTRIBUIȚI

Medicul Dorel Săndesc, şeful Clinicii ATI a Spitalului Județean de Urgență Timișoara, a spus că modelul suedez nu se poate aplica în România.

„Toată lumea este fascinată de modelul suedez. Ei, au murit mulți la început, și ei au o mortalitate dublă față de noi, raportat la locuitori, dar uite, domnule, ce fain, n-au făcut lock-down, n-au închis, ei văd doar partea asta. Lumea nu ia partea reală că ei acum controlează destul de bine pandemia. Și partea reală este implicarea și răspunderea societății. Acolo n-au intrat cu Armata peste ei, dar nivelul de responsabilitate a fost mare și acolo se poate merge pe o asemenea abordare. Mă tem că la noi aceasta nu este posibilă în acest moment. Modelul suedez nu poate fi aplicat în România: gata, de azi, trecem la el pentru că ține de un nivel de aplicare. Eu cred că e inaplicabil ca metodă, adică convingerea populației, n-a prea mers, s-a văzut, dar este aplicabil ca stil, adică să impui aplicarea regulilor.


S-a constatat acum că, spre deosebire de alte epidemii, transmisia nu e cea standard, de la om la om. Doar 10 până la 20% dintre cei infectați infectează, contaminează 80 până la 90% dintre toți pozitivii. Deci, este un model de tip focar”, a precizat dr. Dorel Săndesc, în cadrul emisiunii PRESSALERT LIVE.

De asemenea, doctorul este de părere că e o greșeală faptul că în lupta cu coronavirusul nu au fost implicate și alte categorii, ca de exemplu intelectualii și artiștii. Referitor la ieșirea publică a lui Dan Bittman, Săndesc a catalogat-o a fi „jenantă”.

„Domnilor intelectuali, domnilor artiști, ieșiți din izolarea covid. Nu mai păstrați distanțarea socială față de acest subiect în sine, ci implicați-vă în mesaje. Intelectualii au fost mult mai implicați în luptele politice atât la noi, cât și în alte părți ale țării, dar mult mai puțin în transmiterea acestui mesaj. Ei sunt, prin excelență mult mai credibili decât autoritățile. Prin natura ei, autoritatea este sub marca unei lipse de încredere totală. De aceea, cred și acum că nu e târziu, războiul continuă, trebuie să ne adaptăm din mers. Chiar m-am gândi zilele astea. Poate e cazul ca și noi să le cerem asta, pentru că au marșat la anumite proiecte”, a declarat medicul Dorel Săndesc, care este și președinte al Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă.

2 COMENTARII

  1. Modelul Suedez este cu costuri reduse, nu implica prea multe Achiziții Publice iar cand se abordează se fac corect si pentru interesul național. În Suedia sunt doar măsuri..In Romania nu s- au construit Spitale din 1988 , Spitale de Stat..doar s- au „carpit ” cele vechi, cu bani multi fiind ineficiente.Ce ati realizat de cand sunteti apropiat de Guvern? Concret? ..pardpseli si pereti vopsiti?! Vreti sa spuneti ca ati dotat cu aparatura de ultima generatie spitalele?! Probabil ca da , dar nu ne credeti prosti! Nici macar Lojele Masonice din Europa nu va mai acordă credibilitate, Stimate Medic ignoranta învelită în mizerie dovedește contrariul. IN ROMANIA INCA MEDICUL SI SEGUL DE SECTIE ARE CONTACT DIRECT CU SOCIETATEA PRESTATOARE CARE URMEAZA SA EGECTUEZE O INVESTITIE IN SPITALUL DE STAT!!! ASTA E MODELUL SOVIETIC BOLSEVIC!!! IN DEMOCRATIE MEDICUL STA LANGA PACIENT SI BUCĂTARUL LA CRATITA!!! REFLECTATI ASUPRA TRECUTULUI SI DESCIFRATI PREZENTUL!!! Modelul Suedez este efectuat de un profesionist Epidemiolog Național si nicidecum de o persoană agravată!!! Cand veti ajunge PACIENT in propriul pat achiziționat de către dvs veti intelege ca VIATA SE TRAIESTE O SINGURĂ DATA!

  2. Ce spui tu e doar in mintea ta, doar n-o sa recunosti ca sunt doar alegeri proaste si maimutaresti ale guvernelor. Si nu sunt cu nimic mai speciali cetatenii suedezi. Sunt studii care arata ca nici macar nu au respectat „distantarea sociala”. Va bateti joc de batrani, ba, guvern retardat, si de restul populatiei, distrugand economia in mod voit, criminalilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.