Exponatele lunii octombrie în muzeele din vestul țării: natură românească, manufactură austriacă...

Exponatele lunii octombrie în muzeele din vestul țării: natură românească, manufactură austriacă și arme africane

0
DISTRIBUIȚI

„Natura, frumusețe și magie” este cea mai recentă expoziție de bază deschisă de secția de științele naturii a Complexului Muzeal Arad. Ea cuprinde o expoziție temporară care înfățișează activitatea muzeală de la începuturi până în prezent, și expoziția de bază, cu o tematică foarte bogată.

Din noua expoziție, extrem de atractivă atât pentru copii cât și pentru adulți, a fost ales exponatul lunii octombrie, dihorul, un mamifer carnivor care face pagube mari în gospodării, este des întâlnit în fauna județului Arad și poate fi văzut în una din diaporamele expoziției. Micul mamifer este descris în detaliu de muzeograful Camelia Patko în prezentarea pe care o face acestui exponat. Sunt prezentate și alte exponate valorase din colecțiile muzeului arădean, care exemplifică biodiversitatea județului și nu numai, precum plante rare și foarte rare, exemplare valoroase și vechi din colecția de păsări a muzeului, rezervații naturale de importanță locală sau națională, o reconstituire a vieții primitive în zone carstice, cu exponate de tezaur, ecosisteme și exemplare faunistice din arii protejate, rezervații paleontologice de importanță națională cu fosile descoperite în județul Arad, și vechi monoxile sau trofee de vânătoare.

Muzeul Banatului Montan expune, în această lună, un ceas de masă în stil Art Nouveau, de la sfârșitul secolului al XIX-lea, o epocă în care obiectele decorative, chiar și cele care aveau un rol practic, erau foarte prețuite și în familiile mai modeste. Cadranul ceasului, din metal, pe care ora este indicată cu cifre arabe în relief, este așezat în mijlocul unei cutii deasupra căreia se află două figurine de ceramică, o femeie cu o pieptănătură la modă în acea epocă, îmbrăcată cu o rochie simplă și încălțată cu saboți, și o fetiță îmbrăcată asemănător, cu capul acoperit de o bonețică, în fața căreia se mai pot vedea patru boboci de rață. Ulterior, pe cutie au mai fost lipite imagini cu păsări și flori. Ceasul, aflat în colecția de orologerie a muzeului, a fost fabricat în Austria și era destinat păturii sociale de mijloc.

Vizitatorii Muzeului Național al Banatului pot admira în această lună două securi de luptă sud-africane de tipul Marutse-Mambunda, care au fost donate muzeului în 1894 de exploratorul ceh Emil Holub, și fac acum parte din colecția de arme a secției de istorie.


Holub a întreprins mai multe expediții în Africa în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, aducând de acolo numeroase obiecte exotice  pe care le-a donat unor muzee austro-ungare. Tot el a fost și cel care a oferit câteva informații despre aceste arme cu lame de formă triunghiulară, alungite și mult mai subțiri decât cele folosite în activitățile de zi cu zi. Acestea erau fixate într-un cap de lemn de formă bombată, aflat în partea superioară a mânerului nu prea lung, confecționat din lemn de bauhinia. Acest tip de securi era răspândit în partea centrală și sudică a Africii. Emil Holub a devenit membru de onoare al Societății de Științe Naturale din Timișoara, iar la invitația acesteia a susținut în oraș, în 1882 și 1887, mai multe conferințe care s-au bucurat de un mare succes de public. Cu banii obținuți la conferințele timișorene, a organizat în 1892, la Viena, o mare expoziție africană, și în semn de mulțumire pentru sprijinul financiar al timișorenilor, a donat muzeului o colecție de 140 de exponate etnografice și biologice africane.

Foto Arad: Nelu Scripciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.