Expoziție cu lucrări ale unor artiști din Japonia, Olanda și Polonia, la...

Expoziție cu lucrări ale unor artiști din Japonia, Olanda și Polonia, la Muzeul de Artă din Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Expoziția „Materie reînsuflețită” – reprezentări postbelice în lucrările artistului polonez Tadeusz Kantor, a japonezului Shinkichi Tajiri, care a trăit în America, Franța și Olanda, și a  artistului olandez Jaap Wagemaker, îngrijită de curatorul internațional Maria Rus-Bojan, va fi deschisă vineri, 16 octombrie, ora 18.00, la Muzeul de Artă Timișoara.

Realizată de Fundația Interart TRIADE în colaborare cu European Foundation din Londra și în parteneriat cu Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii, expoziția prezintă câteva dintre tendințele cele mai pregnante ale artei europene postbelice, prin lucrările a trei artiști importanți, de formații și expresii creative diferite, care au ca element comun abordarea originală cu privire la „materia” fizică a picturii și „materia” spirituală a sculpturii într-o neobișnuită asociere de lucrări care creionează spiritul anilor ʹ50, anunțând o artă eliberată de vechile convenții.


Remarcabilă este corespondența lui Tadeusz Kantor, un artist est-european, cu doi artiști occidentali, la care se regăsește același principiu – plasticitatea materiei ca reaalitate în stare brută, care împletește crâmpeie de realitate subiectivă și obiectivă.

Simbolistica lucrărilor expuse este complexă, de la experiența războiului la materia ca fundal existențial, teatru al vieții, sau materia spirituală purificată prin sculptură.

Expoziția a fost posibilă prin sprijinul acordat de European ArtEast Foundation și împrumuturile din colecțiile Artur Trawinski și Matthijs Erdman.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.