Izvoare folclorice din Sânnicolau Mare, pe un album-document al Ansamblului „Doina”

Izvoare folclorice din Sânnicolau Mare, pe un album-document al Ansamblului „Doina”

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1797194559">

Un disc document al ansamblului „Doina“ din Sânnicolau Mare a fost lansat la sfârșitul lunii septembrie printr-un spectacol care a avut loc la Teatrul de Vară din localitate. Materialul sonor cuprinde repertoriul muzical autentic local cu care orașul a câștigat anul trecut Festivalul – concurs județean „Lada cu zestre”, organizat de Centrul de Cultură și Artă al județului Timiș.

„S-a dorit așternerea muncii întregii suflări muzicale folclorice din Sânnicolau deoarece efectul obținut deopotrivă la juriu și la public, a fost unul deosebit: un număr record de 205 puncte, punctaj nemaiîntâlnit la nici o ediție a Lăzii cu zestre. Proiectului i s-au alăturat, pe lângă soliștii participanți la Ladă în anul 2019, și reputați soliști vocali sânmiclăușeni care trăiesc în Polonia și în Germania, inițiativa bucurându-se de finanțarea și susținerea Primăriei Sânnicolau Mare”, au precizat inițatorii acestui proiect.

Numele Ansamblului folcloric românesc este legat de Corul „Doina”, cunoscut pentru activitatea culturală în regiune încă din secolul al XIX-lea. Muzica şi dansurile populare româneşti interpretate odinioară de tarafuri celebre, precum Taraful lui Bobală, au constituit surse de inspiraţie pentru mari compozitori. „Între anii 1909 – 1918, Béla Bártok a cules 3500 de melodii populare dintr-un mare număr de localităţi, transcrierile apărând în volume postume Rumanian Folk Music, în 1967, la Haga. În Banat, Béla Bartók a realizat culegeri, deplasându-se în ianuarie 1910 la Sânnicolau Mare, unde a înregistrat 67 de melodii populare româneşti, acestea fiind primele culegeri din această zonă a ţării. În 6 decembrie1912, Béla Bartók a reluat culegerile bănăţene în zona Sânnicolau Mare, Vălcani, Saravale, Igriş, de unde a cules 125 de melodii româneşti şi 10 sârbeşti”, a spus Rodica Giurgiu în volumul „Consideraţii privind culegerile de folclor muzical din Banat realizate de Béla Bartók, în Societate şi civilizaţie în istoric“, apărut la editura Mirton în 2003.

Cu o asemenea zestre culturală, formaţia de dansuri a Casei de Cultură din Sânnicolau Mare se transformă în Ansamblul Doina coordonat de Natalia și Gheorghe Mândran și porneşte la drum în anul 1992, cu „scopul principal să mențină în popor dansurile din câmpie, care, din păcate, în realitatea de azi, sunt abordate doar pe scenă”, spune Adriana Luchin.

Prezentarea acestui album va avea loc vineri, 16 octombrie, la ora 09, la Radio Timișoara, în cadrul emisiunii „Din suflet pentru tine” realizată de Daniela Băcilă, unde vor fi prezenți invitații Adriana și Nenad Luchin și Gheorghe Mândran.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.