La Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” Timișoara se pot face teste...

La Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” Timișoara se pot face teste rapide de gripă

0
DISTRIBUIȚI

Începând de astăzi, în laboratorul Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Doctor Victor Babeș” din Timișoara, se pot realiza, cu ajutorul aparatului Real Time PCR testele pentru depistarea gripei. Unitatea sanitară a primit primele kit-uri necesare prelucrării automatizate a probelor. Acestea se recoltează sub forma unui exudat, din căile respiratorii nazofaringiene și sunt prelucrate printr-o reacție de polimerizare. Metoda aplicată în acest caz este identică cu cea a testelor pentru depistarea virusului SARS-COV 2 și presupune operațiuni de extracție, amplificare și detecție.

Aparatul utilizat în această analiză folosește o procedură de prelucrare automată, care reduce la minim influența factorului uman. Cu ajutorul acestor teste sunt identificate virusul gripal de tip A (Influenza A virus) cu subtipul AH1N1, virusul gripal de tip B (Influenza B virus) și RSV (virusul sincitial respirator de tip A și B).

„Din proba care ajunge în laboratorul nostru extragem materialul genetic, ADN și ARN, la fel ca și în cazul virusului SARS COV 2.


Îl introducem în aparat și îl amplificam prin metoda PCR. Avantajul este că avem rezultatul într-un interval foarte scurt de timp, de doar o oră. Prin metoda veche, înainte să avem aceste teste, rezultatele erau obținute de abia după două zile“, spune Valerica Bica Profir, doctor-biolog la Laboratorul de biologie al Spitalului „Victor Babeș”.

Sensibilitatea și specificitatea acestor teste este de peste 98 la sută.

„Cele mai multe infecții respiratorii sunt cauzate de virusurile gripale. Simptomele gripei se suprapun însă peste câteva dintre simptomele infecției cu noul coronavirus și vorbim de febră, tuse, durere în gât, oboseală. Deci vorbim de o simptomatologie comună. Testarea este singura metodă de a afla dacă pacientul este infectat cu virusul gripal sau cu SARS-COV 2”, spune prof dr. Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase.

Anul trecut, la Babeș au fost făcute peste 1.400 de teste gripale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.