Medicii de familie solicită renunțarea temporară la utilizarea cardului de sănătate. Care...

Medicii de familie solicită renunțarea temporară la utilizarea cardului de sănătate. Care sunt motivele

0
DISTRIBUIȚI

card de sanatate

La doar o săptămână de la reintroducerea cardului de sănătate în medicina de familie, Societatea Națională de Medicina Familiei, care a contestat această măsură și a primit asigurări că ea va fi revizuită, a făcut un bilanț în care sunt arătate efectele negative ale deciziei luate printr-o ordonanță de urgență.

Medicii de familie au constatat că au crescut timpii de așteptare pe holurile cabinetelor și interacțiunea dintre pacienții programați sau nu, inclusiv a celor cu afecțiuni respiratorii, crescând astfel semnificativ riscul de infectare cu SARS-CoV-2. A crescut, de asemenea, durata de interacțiune între medic și pacient, din considerente pur birocratice și nu prin timpul alocat consultației, deoarece funcționarea sistemului informatic este greoaie sau blocată și se înregistrează numeroase situații care îi obligă atât pe pacienți cât și pe medici să stea în așteptare.  Au fost și situații în care pacienții, deprinși în ultimele luni să se prezinte la medicul de familie fără card, au fost nevoiți să renunțe la serviciul medical, unii optând pentru reprogramare, iar alții fiind nevoiți să se reîntoarcă în aceeași zi.


Timpul pierdut și deplasările inutile expun astfel pacienții la un risc de îmbolnăvire crescut iar cei cu boli cronice  aflați în imposibilitatea de a-și ridica rețeta, sunt siliți să-și înterupă temporar tratamentul, mulți dintre aceștia nepermițându-și achiziționarea necompensată a medicamentelor, fie și pentru câteva zile. Cardul de sănătate poate fi considerat un obiect contaminat, iar tranzitarea acestuia între medic, pacient și farmacist periclitează sănătatea tuturor celor care folosesc cardul.

Toate aceste constatări s-au făcut în condițiile creșterii alarmante a numărului de îmbolnăviri, a suprasolicitării secțiilor de terapie intensivă și nu în ultimul rând, a înmulțirii accelerate a numărului de decese în rândul pacienților cu COVID-19. Medicii de familie consideră că reintroducerea utilizării cardului de sănătate în asistența medicală primară nu poate fi parte a unui set de măsuri care au ca scop limitarea răspândirii infecției SARS CoV-2, și nu are nici o legătură cu îmbunătățirea stării de sănătate a populației. O eventuală economie prin controlul costurilor aduce în schimb prejudicii incalculabile sănătății populației. În urma acestor analize, Societatea Națională a Medicilor de Familie solicită public guvernului renunțarea temporară la utilizarea cardului de sănătate în asistența medicală primară, unde numărul pacienților este crescut semnificativ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.