Medicul Voichița Lăzureanu: „La șapte luni de la izbucnirea pandemiei de coronavirus...

Medicul Voichița Lăzureanu: „La șapte luni de la izbucnirea pandemiei de coronavirus încă nu avem protocoale”

0
DISTRIBUIȚI

Formele ușoare și medii de Covid-19 ar trebuie să fie supravegheate de medicii de familie pentru a nu supraaglomera spitalele, este de părere conf. dr. Voichiţa Lăzureanu, coordonator Compartiment Terapie Intensivă Boli Infecţioase la Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” din Timişoara.

„Dacă veniți la Babeș, în cursul dimineții sunt mai puține ambulanțe, dar după ora 14 veți vedea 4,5 salvări, fiecare aduce câțiva pacienți. Din păcate, noi ca resursă umană suntem aceeași. Cel mai bine ar fi ca formele medii de boală și ușoare să rămână sub observarea medicului de familie. Sigur că nu se vor întâlni direct, dar acea legătură telefonică se poate face, pacienții trebuie să sune la primele simptome. Eu îi înțeleg pe medicii de familie, dar nu trebuie să consulte fizic, dacă eu stau la etajul 7, unde se îmbracă, unde se dezbracă, unde aruncă acele costume? Se poate lua legătura cu medicul pe WhatsApp, Zoom, Skype. Sunt 7 luni de când trăim această pandemie și nu avem protocoale, nicio metodologie nu s-a modificat, în condițiile în care această posibilitate de urmărire media este incredibil de mare.


Poți să vezi pacientul că respiră bine, să îl întrebi ce medicamente ia, dacă are febră. Noi așteptăm în fiecare zi acel ordin și cu normele de aplicare. Noi până la ora 19 putem face investigații imagistice și de laborator, după aceea degeaba aduci pacientul, fie ocupi un pat până dimineață fie îl rechemi a doua zi. Salvările aduc câte 3,4 pacienți, am încercat să ajungem la un acord cu ei să aștepte o jumătate sau trei sferturi de oră până vin cu următoarea ambulanță că nu ai cum, fizic, să-i rezolvi pe acei oameni. Și până acum a fost soare, a fost frumos, au putut să stea oamenii în corturi, dar acum vine ploaia, vine zăpada. Dacă sunt 30 de oameni, zece minute numai dacă îi acorzi fiecăruia, deja sunt trei ore în care oamenii aceia stau fără mâncare, fără apă, fără haine de schimb. Stau în curtea spitalului pentru că nu există norme de aplicare a acelui ordin. Actualul manager al spitalului chiar a făcut toate diligențele posibile, dar lucrurile nu se urnesc ușor, l-ați auzit pe domnul ministru al Sănătății spunând că pacienții asimptomatici și formele ușoare nu o să mai vină la spital. Este Guvernul lui «o să». Când am avut epidemie de rujeolă, medicii de familie au văzut formele mai grave și le-au direcționat spre spital. Noi servim și Spitalul CFR și spitalul de campanie, facem diligențe să preluăm Ascar, dar cine mai rămâne la Babeș să supravegheze dacă medicii infecționiști sunt detașați?”, s-a întrebat retoric conf. dr. Voichiţa Lăzureanu, miercuri seara, la emisiunea PRESSALERT LIVE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.