Ministerul Culturii, explicații „în doi peri” despre mutarea șefului Direcției de Cultură...

Ministerul Culturii, explicații „în doi peri” despre mutarea șefului Direcției de Cultură Timiș la DJC Dolj

1
DISTRIBUIȚI

După ce comisia zonală a monumentelor nu a avizat mai multe proiecte ale primăriei care nu întruneau condițiile legale de avizare și (încă) primarul Robu s-a plâns în repetate că este boicotat de direcția de cultură Timiș, ba a și refuzat să țină cont de un ordin de sistare a lucrărilor, alegându-se și cu o plângere penală, directorul direcției de cultură Timiș, Sorin Vlad Predescu, a fost detașat la sfârșitul lunii august la direcția de cultură Dolj. După mai bine de două săptămâni, în locul său a fost numit director interimar nimeni alta decât  Lelica Crișan, șef birou – biroul eficientizare blocuri din cadrul direcției dezvoltare a primăriei, o decizie nefirească, cu atât mai mult cu cât între primărie și direcția de cultură exista un conflict instituțional care ajunsese într-o fază acută.

PRESSALERT.ro a adresat ministerului Culturii o solicitare pe legea privind liberul acces la informații de interes public, pentru a obține explicații cu privire la contextul în care au avut loc aceste detașări și transferuri, dar în adresa semnată de ministrul Bogdan Gheorghiu, absolvent de actorie la Universitatea Ecologică București, director și realizator de emisiuni radio-TV la Rădăuți și Suceava și fondator al studioului local OTV înainte de a se înscrie în PNL, s-a ocolit cu mare artă un răspuns tranșant la întrebările formulate.

Ministrul a ținut să precizeze că Sorin Vlad Predescu este „funcționar public de conducere al cărui raport de serviciu s-a născut în baza actului administrativ de numire, respectiv ordin al ministrului culturii”, deși acesta a ocupat postul de director executiv al direcției timișorene prin concurs, și a indicat mai multe acte normative care permit detașarea.


Motivul oficial ar fi acela că, din cauza pandemiei, a fost suspendată organizarea concursurilor pentru ocuparea postului vacant de la Craiova, deși acesta ar fi putut fi ocupat de un funcționar superior din cadrul instituției, fără ca, în aceleași condiții de pandemie, să fie create riscuri suplimentare pentru directorul detașat. Ministrul nu a catadicsit să ofere o explicație pentru nominalizarea unui funcționar propus tocmai de primăria Timișoara, deși legea prevede ca la serviciile deconcentrate, directorul detașat temporar să fie înlocuit de un funcționar superior din cadrul instituției sau de o persoană numită prin intermediul prefecturii.

Mai mult, toate aceste decizii lipsite de o explicație logică și de bun-simț au grevat asupra bugetului ministerului, care plătește, din bani publici, un salariu cu aproape 2.000 de lei mai mare pentru Lelica Crișan, așa cum reiese din declarațiile de avere, căci potrivit Legii funcționarului public, în cazul unui transfer, acesta este plătit cu salariul cel mai avantajos. Mai mult, tot ministerul trebuie să deconteze pentru Sorin Vlad Predescu o serie de cheltuieli suplimentare (transport, cazare, diurnă) pe perioada detașării, deși guvernul invocă în mod constant starea precară a bugetului.

Ministrul Gheorghiu pretinde că protejează patrimoniul Timișoarei și „participă, la cererea autorităților abilitate și împreună cu acestea, la acțiuni de control privind respectarea avizelor și a legislației”, recunoaște că direcția de cultură are obligația de a face sesizări de natură penală atunci când legea e încălcată ba chiar admite că „aceasta a acționat conform atribuțiilor sale în protejarea patrimoniului cultural”. El menționează însă doar lucrările ilegale din jurul catedralei mitropolitane și trotuarele de lângă palatul Dicasterial, unde nu au fost respectate condițiile avizului de specialitate, deși trotuarele numite „șotron” au fost amenajate pe o arie mult mai extinsă, în zona protejată a cartierului Cetate, deși direcția de cultură a înaintat ministerului numeroase alte sesizări.

1 COMENTARIU

  1. dar care e istoricul acestei doamne? Lelica Crisan, fosta Maris, fosta Jurca, nascuta in 1962 20 ianuarie in MAURENI jud. CARS-SEVERIN, a terminat Liceul industrial nr2 Timisoara si primul ei job a fost de CASIER la CEC Timis….10 ANI 1984-1994

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.