Percheziții în capitală și trei județe, într-un amplu dosar de proxenetism, camătă...

Percheziții în capitală și trei județe, într-un amplu dosar de proxenetism, camătă și spălare de bani în care sunt implicați polițiști

1
DISTRIBUIȚI

30 de percheziții au avut loc joi în București și județele Ilfov, Vaslui și Brașov, într-un amplu dosar în care sunt implicați și polițiști. Gruparea se ocupa de proxenetism, camătă, spălare de bani, dar controlează și cluburi de noapte din Capitală și vinde la prețuri mari măști și dezinfectanți.

Procurorii DIICOT și polițiștii au făcut, joi, 30 de percheziții domiciliare în București și în județele Ilfov, Vaslui și Brașov, într-o cauză în care se fac cercetări pentru constituirea unui grup infracțional organizat, tentativă la omor calificat, instigare la tentativă la omor calificat, camătă, evaziune fiscală, spălare a banilor, trafic de influență, cumpărare de influență, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, favorizarea făptuitorului, influențarea declarațiilor, efectuarea de operațiuni financiare incompatibile cu funcția, distrugere, proxenetism, sustragerea ori distrugerea de probe ori înscrisuri și șantaj.

Potrivit DIICOT, începând cu anul 2012, membrii unei grupări infracționale au obținut sume de bani din activități de proxenetism, ce s-au desfășurat pe teritoriul Elveției, Italiei, Franței, Germaniei, Marii Britanii și Spaniei. Activitățile de proxenetism au fost realizate de către doi membri ai grupării, sub coordonarea liderului acesteia, iar sumele de bani obținute au fost transportate în România de către aceștia sau au fost transferate prin intermediul unui serviciu de transfer rapid de numerar pe numele unor persoane apropiate ale liderului.

Produsul infracțional a fost „spălat” prin cumpărarea de proprietăți imobiliare în România și mașini de lux sau reintrodus în circuitul financiar prin acțiuni de creditare a unor societăți comerciale administrate în fapt de către liderul grupării.

În perioada în care coordona activitatea de proxenetism pe teritoriul Elveției, liderul grupării a intrat în conflict cu membrii unei alte grupări concurente, formată din cetățeni de origine albaneză. Astfel, în martie 2012, acesta, însoțit de alți doi cetățeni români, a atacat cu intenția de a-l ucide un cetățean albanez, pe fondul reglării unor conturi determinate de implicarea liderului grupării în activități de proxenetism. Cei trei români l-au urmărit cu un autoturism în trafic pe cetățeanul albanez și în momentul în care acesta din urmă se deplasa într-o zonă necirculată, au lovit autovehiculul, după care l-au bătut pe albanez.

„Cu privire la liderul grupului infracțional s-a mai reținut și faptul că, începând cu 2015, a desfășurat activități infracționale legate de traficul de droguri, fiind ajutat în acest sens de foști sportivi, printre care și polițiști ce desfășoară activități de pază în diverse cluburi de noapte de pe raza municipiului București. În aceste cluburi, suspectul a realizat adevărate zone libere în care se desfășurau activități de trafic de droguri, cu sprijinul majorității liderilor lumii interlope din România. În acest sens se reține faptul că, până în anul 2015, activitatea de pază a cluburilor din București a fost asigurată de o grupare aflată în coordonarea unei persoane ce a fost victima unei infracțiuni de tentativă la omor comisă, în anul 2015, pe fondul conflictelor generate de paza cluburilor din București. Ulterior comiterii acestei infracțiuni de tentativă la omor, paza cluburilor din București a fost preluată de o altă grupare din care face parte și suspectul Badea Robert Cristian, comisar de poliție în cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București – Serviciul Antidrog la data comiterii faptelor, cu care suspectul a inițiat o relație de colaborare”, transmite DIICOT.

Ofițerul de poliție a întreprins, împreună cu liderul grupării, demersuri în nume personal în vederea deschiderii și administrării a două case de pariuri sportive, dar care funcționau ca și puncte de lucru ale unei societăți comerciale coordonate de către liderul grupării.


De asemenea polițistul îi acorda ,,consiliere juridică” atunci când liderul grupului sau alți membrii erau implicați în comiterea unor infracțiuni.

„În urma cercetărilor, s-a mai stabilit și faptul că, începând cu anul 2016, gruparea de crimă organizată și-a extins activitățile infracționale în municipiul București, în sensul comiterii infracțiunii de cămătărie, desfășurată prin intermediul unei societăți comerciale neautorizate pentru a realiza acțiuni de creditare. Probele administrate în cauză au relevat faptul că activitățile de cămătărie s-au desfășurat personal de către liderul grupării, dar și cu sprijinul membrilor unei alte grupări infracționale. Totodată, în cursul lunii martie 2020, într-o perioadă în care pe piața de consum exista o penurie de produse de uz sanitar – măști de unică folosință, alcool sanitar sau dezinfectanți, membrii grupării au procedat la achiziționarea unor cantități mari de astfel de bunuri necesare cetățenilor, iar ulterior la revânzarea la prețuri de speculă a acestora, fără a fi emise facturi fiscale și eludând în acest fel plata taxelor aferente”, arată DIICOT.

În plus, în martie a.c. la descinderile făcute la sediul uneia dintre societățile comerciale ale liderul grupării și locuințele mai multor suspecți, au fost găsite 13.767 măști protecție, 430 l dezinfectant suprafețe, 449 l dezinfectant de mâini, 13,5 l alcool sanitar, 327 ochelari de protecție și 11.500 mănuși de protecție.

Pentru a-și ascunde activitatea infracțională, în contextul unui denunț formulat de către o persoană cu privire la grupul organizat, liderul a instigat doi membri să exercite acte de violență asupra denunțătorului, context în care, la data de 09 ianuarie 2020, aceștia au chemat persoana vătămată la o adresă, de pe raza municipiului București, unde i-au aplicat mai multe lovituri cu o sabie, provocându-i leziuni traumatice ce i-au pus în primejdie viața.

După comiterea faptei, liderul grupului infracțional a încercat ascunderea autorilor faptei precum și ascunderea și alterarea mijloacelor de probă.

Ulterior, în perioada ianuarie – aprilie 2020, suspectul Gheorghe Napoleon Bonaparte, având calitatea de comisar șef de poliție, a primit pentru sine suma de 5000 de euro de la membrii grupării, lăsând să se creadă că are influență asupra unui procuror sau judecător, promițând că îi va determina pe aceștia să înlocuiască măsura arestării preventive dispusă față de autorul tentativei la omor.
Din cercetările efectuate în cauză a rezultat faptul că, la data de 13.04.2019, pe raza județului Vrancea, mai mulți suspecți în cauză au atacat o persoană vătămată, pe care liderul grupării o considera vinovată de o agresiune comisă împotriva unuia dintre oamenii săi de bază.

Astfel, în timp ce victima conducea un autoturism pe traseul București – Bârlad a fost acroșată de un alt autovehicul condus de către unul dintre membrii grupării, fiind proiectată în afara părții carosabile. Ulterior, atacatorii i-au aplicat persoanei vătămate nouă lovituri de cuțit, precum și alte lovituri cu obiecte contondente, respectiv țevi metalice, cu intenția de a o ucide.

În urma perchezițiilor domiciliare au fost identificate și indisponibilizate sumele de 6.050 Euro, 15.950 lei și 120 lire sterline, bijuterii din aur, 1 armă letală de foc tip revolver și 5 cartușe, 3 pistoale cu aer comprimat, 1 pistol cu gaz și muniție aferentă, mai multe săbii și macete, bâte, 2 spray-uri paralizante, 29 telefoane mobile, 7 laptopuri, o tabletă, 18 cartele SIM, balize GPS și aparatură de bruiaj, 3 stick-uri de memorie, 3 hard diskuri, aproximativ 3.000 litri substanță biocidă și dezinfectantă.

La sediul DIICOT – Structura Centrală au fost duse, pentru a fi audiate, 14 persoane.

Foto: Arhivă

1 COMENTARIU

  1. De ce le-au trebuit 8 ani să facă curățenie? Situații similare sunt în mai multe județe chiar şi aproape de Brașov, dar acolo nu mișcă nimenea, oare de ce, ce protecție au?

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.