Președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă: „Față de începutul crizei,...

Președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă: „Față de începutul crizei, în domeniul ATI s-a făcut un salt extraordinar, avem o capacitate cu 50% mai mare din punct de vedere al dotărilor”

0
DISTRIBUIȚI

Medicul Dorel Săndesc, şeful Clinicii ATI a Spitalului Județean de Urgență Timișoara, a declarat că masca nu e o formă de pierdere a libertății, ci o formă de recâștigare a ei.

„Port masca ca și mesaj pentru că dumneavoastră ați luat aici toate măsurile, de distanțare și dezinfecție”, a precizat Săndesc.

„Mi se pare greșit să se arunce vina numai pe opinia publică, pe populație. Iată, Legea anti-fumat care s-a introdus la noi a fost bine respectată. Credeți că peste noapte au renunțat la fumat? Autoritățile au intervenit ferm”, a mai spus medicul.

Șeful Clinicii ATI a Spitalului Județean de Urgență Timișoara a precizat că România se află pe locul 14 în Europa ca mortalitate deși țara noastră are cel mai slab finanțat sistem sanitar. Acesta s-a ferit să facă o estimare a numărului de cazuri de coronavirus care ar putea apărea în următoarele săptămâni.

„Noi stăm rău, dar nu avem cea mai proastă situație. Între timp au mai apărut zeci de mii de cazuri, dar sistemul nu a cedat, deși discutăm de luni de zile: când va ceda? Când va ceda? N-a cedat încă, dar asta se întâmplă pentru că în toată această perioadă cineva a lucrat foarte mult la creșterea capacității de răspuns a secțiilor ATI. Noi, prin Societatea Română de ATI, prin Comisia de ATI, am demarat de la început acest proiect, am arătat realitatea: câte paturi avem, câte ventilatoare, ce necesar avem, ce proiecție bugetară ar fi, și pe baza acestor proiecte ale noastre s-au demarat programe serioase de finanțare.


Față de începutul crizei, în domeniul ATI s-a făcut un salt extraordinar, avem o capacitate cu 50% mai mare din punct de vedere al dotărilor cu echipamente, al numărului de paturi, al numărului de ventilatoare. Au rămas surprinși colegii noștri din Europa că am reușit această performanță. De asta încă reușim să răspundem”, a declarat doctorul Săndesc, care este și președinte al Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă.

Medicul a mai spus că luni au fost mutați toți pacienții critici cu covid în Casa Austria de la Spitalul Județean.

„Niciun caz covid nu a fost transferat din Timișoara, în schimb noi am primit zeci de cazuri din diverse zone. Acest lucru nu este întâmplător pentru că noi am realizat ce dramatic este pentru o familie să aibă pe cel drag departe, undeva într-un colț de țară, să mai și moară acolo și am făcut tot ce am putut să evităm această situație. Ce am făcut? Eu dimineața la ora 8 am o videoconferință cu colegii de la ATI din vestul țării, în care prezentăm situația, inclusiv adaptarea tratamentului. Practic, standardizăm îngrijirea. Eu pot să spun acum că la Lugoj, Hunedoara, Deva, Arad, Timișoara, pacienții sunt tratați la fel din punct de vedere al ATI. Și aceste lucruri au făcut ca noi să găsim soluții. Noi am ieșit în întâmpinarea celor care fac dirijarea și transferul pacienților oferindu-le un expert ATI, dispecer, l-am numit simplu, care să fie sunat atunci când spitalul din linia întâi nu mai are locuri la ATI, pe adjunctul meu, specialistul Ovidiu Bedreag”, a explicat medicul.

Săndesc a prezentat premierului o propunere de testare masivă pentru că România e pe locul 13 la mortalitate, dar testează prea puțin.

„Singura șansă e să testezi cât mai mult pentru că dacă îl identifici pozitiv, automat va fi riscul mai mic să infecteze alți oameni. Vestea bună e că au pătruns pe piață noile teste rapide, prin care afli în 15 minute dacă ai covid, sunt mai ieftine decât testele actuale, nu necesită laborator. Am discutat cu premierul despre testarea rapidă în școli și alte instituții. Eu nu vreau să sperii lumea, este o epidemie care va trece, depinde cu ce preț. Puneți-vă la adăpost!”, a mai transmis medicul Dorel Săndesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.