Reprezentanții industriei ospitalității, mesaj către instituțiile statului: Avem focare în multinaționale, școli,...

Reprezentanții industriei ospitalității, mesaj către instituțiile statului: Avem focare în multinaționale, școli, instituții de stat, alte companii private. De ce sunt sancționate numai activitățile din HORECA?

0
DISTRIBUIȚI

Disperați din cauza situației în care se află, mulți dintre ei simțind amenințarea falimentului, reprezentanții industriei ospitalității timișorene au trimis un memoriu către autoritățile locale, Prefectură, președintele Consiliului Județean și primarului ales.

„Având în vedere situația gravă, fără precedent, în care se află acest sector de activitate, ca urmare a sancțiunilor impuse fără nicio explicație documentată, cerem ajutorul și revenirea la condiții similare celorlalte domenii din economie. Să fim solidari și să învățăm să mergem mai departe cu acest virus cu toții. Virusul există peste tot, este comunitar, avem focare de infecție în multinaționale, școli, instituții de stat, alte companii private. De ce sunt sancționate numai activitățile din HORECA, de la începutul pandemiei și până acum?”, a transmis, luni, Patronatul HO-RE (hoteluri și restaurante) Timișoara prin președintele Corina Macri.

În memoriu, reprezentanții industriei ospitalității timișorene solicită următoarele lucruri:

  1. Eliminarea restaurantelor de pe lista activităților cu risc de răspândire a COVID-19 și, astfel, permiterea funcționării fără sincope, cu un set de măsuri agreate în prealabil cu reprezentanții industriei și respectate de către toți operatorii;
  2. Restituirea datoriilor statului către proprietarii de restaurante:
  • TVA de recuperat și CASS – sume restante încă de la începutul anului;
  • Șomaj tehnic și 41,5% – sumele restante din lunile iulie- august;
  1. Reeșalonarea datoriilor pe 12 luni, luând în considerare plata acestora începând cu Iulie 2021;
  2. Extinderea modelului Kurzarbeit până la 80% din totalul orelor de muncă;
  3. Ajutor de stat sub forma a 20% din diferența cifrei de afaceri înregistrate de operatori în 2020 vs 2019;
  4. De asemenea, pe plan local, susținem reducerea cu 50% a nivelului taxelor și impozitelor locale (impozit clădiri, terenuri, taxă hotelieră) pentru următorii doi ani, doar pentru operatorii din HORECA, pentru sprijinirea revenirii acestei industrii.

„Considerăm că, în această perioadă, restaurantele, cafenelele și barurile pot funcționa cu respectarea unor măsuri de distanțare fizică impuse de autorități. Măsurile dispuse cu privire la industria HORECA nu sunt justificate prin studii medicale și/sau statistice, neexistând niciun studiu care să justifice necesitatea luării măsurilor dispuse prin Hotărârea 48/23.10.2020. Considerăm că, după mai bine de 7 luni de la apariția pandemiei, atât autoritățile locale, cât și cele centrale, aveau obligația civică de a comanda studii medicale și statistice, în baza cărora să fie luate măsurile de limitare a răspândirii infectărilor. Este inacceptabil ca toate măsurile să fie dispuse fără temei științific, ci doar pentru a justifica o aparentă implicare a autorităților în combaterea pandemiei. Nu cerem altceva, doar tratament egal cu al celorlalte sectoare de activitate. Dacă se susțin afirmații că în acest mediu există un risc crescut de răspândire a virusului, cerem avizul specialiștilor, deoarece din comunicarea noastră cu medici, cercetători, statisticieni implicați în domeniu, organe de control și verificare, informații la nivel mondial, nu există niciun studiu care să confirme transmiterea periculoasă a virusului în mediul HORECA. Atunci de unde aceste recomandări și sancțiuni?”, a mai transmis Patronatul HO-RE (hoteluri și restaurante) Timișoara.

Potrivit acestuia, toată vara, autoritățile au permis funcționarea unor cluburi și discoteci, săli de evenimente care funcționau în spații ce nu puteau fi catalogate „clădiri”, întrucât inventivitatea poate eluda legea. Aceste locații, aparent în aer liber, în fapt, în spațiu închis, au generat creșterea ratei de infectare.

Industria HORECA reprezenta la începutul anului 2020 peste 600 de societăți comerciale cu capital 100% românesc, având o cifră de afaceri de peste 200 milioane euro și peste 6.000 de angajați.


Pe lângă aceștia, din conexiunea cu această industrie, 7.500 de mici activități, liberi profesioniști contribuiau la echilibrul financiar și susținerea economiei județului Timiș.

Prin efect înlănțuit, prosperitatea HORECA asigura o piață de desfacere importantă pentru producătorii agricoli locali, producătorii și distribuitorii de materii prime, furnizorii de servicii auxiliare: mentenanță, curățenie, transport, ambalaje, producătorii de programe specializate, agregatorii și platformele de distribuție online, susținea un consum major de combustibil, energie, apă, gaze naturale.

În urma acestei pandemii, s-a generat o criză economică fără precedent, total imprevizibilă, dar ale cărei costuri le suportă în cea mai mare majoritate industria ospitalității. Se pare că acest domeniu de activitate este vinovat pentru răspândirea virusului SARS COV, altminteri necontrolabil.

Impactul acestor mesaje transmise comunității despre HORECA a dus la scăderea cifrei de afaceri cu peste 70%, după prima jumătate a anului.

„Probabil că, până la sfârșitul anului, mulți antreprenori vor da faliment, iar cei care au posibilitatea de a îngheța afacerile până în mai 2021, o vor face, cu costuri cât se poate de mici pentru ei, dar generând o povară imensă pentru stat și sistemul medical, trimițând în șomaj atâtea mii de angajați, în prag de iarnă, fără nicio altă opțiune de supraviețuire. Din păcate, patronatul din această industrie a investit mult în pregătirea resursei umane, a creat scoală de învățământ dual, a acordat beneficii și stimulente pentru susținerea angajaților, pe care acum sunt nevoiți să îi abandoneze, fără drept de apel. Deschiderea teraselor la 01.06.2020, nu a însemnat o revenire a activității. Sunt multe afaceri (hoteluri, restaurant) cu investiții masive în domeniu care nu au avut terase și, de aceea, au funcționat pe avarie întreaga vară. Deschiderea teraselor, pe de altă parte, nu a atras o creștere a numărului de persoane infectate. Creșterea numărului de îmbolnăviri s-a produs în prima fază, la două săptămâni de la începerea vacanțelor la nivel național, perioadă în care Timișul a respectat reglementările în vigoare și nu a înregistrat creșteri exponențiale. Operatorii din industria locală au fost supuși unui tur de forță al organelor de control, cu decizii de moment și contraziceri care au blocat și bulversat activitatea profesională, și-așa aflată în dificultate (a se vedea situația închiderii abuzive a teraselor într-un weekend, ca urmare a greșitei interpretări a deciziilor naționale, în care Timișul de fapt nu era implicat, deoarece nu intra în zonă de risc, dar după un studiu atent al textului de lege, s-a revenit)”, a mai transmis, luni, Patronatul HO-RE (hoteluri și restaurante) Timișoara prin președintele Corina Macri.

În memoriu, Patronatul susține că nu a existat niciun caz de îmbolnăvire în întregul sector de activitate, față de companiile mari din Timiș care au avut o rată mare a îmbolnăvirilor.

„Deși angajații noștri sunt mult mai expuși în fața unor oaspeți care tușesc, râd, discută cu cei care se ocupă de buna lor stare, nu am înregistrat niciun focar de infecție. Toți acești indicatori nu sunt o exprimare a eforturilor noastre de a menține această activitate pe linia de plutire, a înțelegerii de care au dat dovadă angajații noștri pentru respectarea sănătății clienților? Haideți să fim solidari și să închidem întreaga economie, tot ceea ce reprezintă un real pericol pentru sănătatea țării, nu numai HORECA! De ce hotelurile și restaurantele au venit să sprijine sistemul medical în pandemie, deși erau riscuri extreme, iar activitatea lor era blocată total? Atunci nu era un pericol, doar acum? În majoritatea țărilor europene, chiar și în Turcia, restaurantele funcționează. Sunt respectate restricții, reglementări speciale, dar HORECA funcționează și nu dăunează sănătății generale, mai mult ca orice altă activitate normală. Pentru orice abuz și derapaj există organe de control care pot sancționa aspru nerespectarea legilor speciale. Din aceste considerente ne alăturăm cererilor colegilor de la HORA pentru drepturile noastre la nivel național și susținem eliminarea restaurantelor de pe lista activităților cu risc de răspândire a COVID-19 și, astfel, permiterea funcționării fără sincope, cu un set de măsuri agreate în prealabil cu reprezentanții industriei și respectate de către toți operatorii”, a transmis, luni, Patronatul HO-RE (hoteluri și restaurante) Timișoara prin președintele Corina Macri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.