Robu despre evacuarea Uniunii Scriitorilor din sediul de la Timișoara: „E nedrept...

Robu despre evacuarea Uniunii Scriitorilor din sediul de la Timișoara: „E nedrept ca acum să se încerce din nou aruncarea unei mizerii asupra mea”

0
DISTRIBUIȚI

Primarul Timișoarei a vorbit astăzi despre faptul că Uniunea Scriitorilor, filiala Timiș, a fost somată să părăsească sediul în care activează de peste 70 de ani, după ce municipalitatea a pierdut un proces.

„Ce s-a întâmplat? Am aflat, săptămâna trecută, de la domnul Mircea Mihăieș, că s-a trimis de către un funcţionar din primărie o notă către Uniunea Scriitorilor, cum că acel spaţiu a fost atribuit către nişte cetăţeni germani şi că spaţiul trebuie eliberat şi predat de către noi, primăria, noilor proprietari. Sunt nemulţumit asupra modulului în care a fost făcută acea notă. Relația de eliberare e între cei ce ocupă spațiul și proprietari. Nu trebuia să pună funcţionara atâta zel: să eliberați cu celeritate. Procesul acesta a început din 2010, înainte să fiu eu primar. S-a cerut în compensarea unui spaţiu imobiliar ce nu putea fi dat. Nu mi-au dat juriştii o informare completă, tocmai a venit. De când sunt eu primar, am fost asigurat că s-a propus acordarea de puncte, alt spaţiu la schimb nu s-a propus niciodată. S-au propus ca să fie acordate acele puncte ca despăgubire prin ANRP. Puncte valorice, în bani. Eu sunt asigurat că în permanenţă s-au oferit doar puncte, niciodată spaţii în compensare. Mereu s-a spus, Primăria nu dispune de spaţii de care se poate debarasa, care să poată fi date în compensare. Drept urmare ce putea să facă primăria? Dacă ies la iveală alte informaţii, cei care au făcut-o să dea socoteală. Nici vorbă să fi ascuns cineva ceva, că era campanie electorală.


Sper că se recunoaşte că am dat bani pentru revista Orizont, că am dat bani pentru festivalul de internațional de literatură. Tot ce mi s-a cerut am făcut pentru Uniunea Scriitorilor, filiala Timișoara. Sper că se recunoaște faptul că se plătea chirie pentru acel spațiu și acum e în comodat. Aş fi reacţionat imediat, ca şi cum am făcut acum. Mă doare, dar acum sunt foarte detașat. E nedrept ca acum să se încerce din nou aruncarea unei mizerii asupra mea”, s-a plâns primarul Robu.

„Aflând ce s-a întâmplat, că acel spaţiu a fost dat prin sentinţă executorie, am făcut o explorare şi am luat la pas, cu Mircea Mihăieş, zona centrală, pentru a găsi un spaţiu corespunzător. Din păcate, nu sunt spaţii corespunzătoare, nu se ridică la nivelul Uniunii Scriitorilor. Am luat legătura cu avocatul noilor proprietari şi le-am propus un schimb de proprietăţi: voi să oferiţi spaţiul acela, iar noi să vă oferim spaţiul din clădirea respectivă, de la parter, în dimensiune de 145 mp, la pachet cu compensări financiare sau de altă natură. Acolo a fost o pescărie, ulterior un magazin sportiv. Dar, spaţiul nu e suficient pentru Uniunea Scriitorilor. Ar urma o negociere, cu aprobarea Consiliul Local Timişoara, pe baza evaluării de către experţi. Primăria mai poate oferi spaţii mai mici sau o sumă de bani în urma procesului de negociere. Nici măcar în comunism nu s-a atins nimeni de acel sediu! Nu e normal să se mai facă restituiri în natură la 30 de ani de la Revoluţie”, este de părere edilul-șef.

Acesta a vorbit și despre angajații din primărie, pornind de la acest subiect. „A apărut o problemă. Eu nu apăr pe nimeni orbește. Colaboratorii mei, cei care au venit după ce am venit eu primar în primărie, și o mulțime, și o mulțime de angajați pe care i-am găsit aici, și eu nu am purtat de grijă niciunui angajat, i-am lăsat să văd dacă fac treabă sau nu. E de notorietate faptul că nu am schimbat nicio secretară, nu am schimbat șoferul, nu am schimbat șefii de structuri. Sunt foarte mulțumit de o mulțime de angajați pe care i-am găsit aici de pe vremea primarului Ciuhandu, cum, la fel, sunt o mulțime de angajați care nu-și onorează poziția. Și n-au fost nici corecți în raporturile cu mine, nici dedicați așa cum sunt eu și cum am cerut tuturor colaboratorilor să fie, dar sunt funcționari publici, nu eu i-am pus pe funcțiile pe care le ocupă, ci au ajuns acolo prin concursuri în care eu nu m-am amestecat. Legea e lege și trebuie respectată”, a mai spus Nicolae Robu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.