Medicul Dorel Săndesc: „Se moare groaznic de COVID”. Un pacient a văzut...

Medicul Dorel Săndesc: „Se moare groaznic de COVID”. Un pacient a văzut finala Champions League cu medicul, iar apoi a murit

0
DISTRIBUIȚI

Doctorul Dorel Săndesc, şeful Clinicii ATI a Spitalului Județean de Urgență Timișoara, a precizat că medicii de la Terapie Intensivă sunt învățați să lucreze din greu într-o zonă între viață și moarte.

„Dramatismul și dificultatea sunt date nu de efortul pe care trebuie să îl facem, ci, în principal, de modul groaznic în care se moare de covid. Nu vreau să sperii pe nimeni, nu vreau să transmit mesaje, aproape cred că nu mai are sens, că am cam eșuat cu toții în transmiterea de mesaje, dar vreau să spun realitatea, așa cum e ea. Se moare groaznic de covid, oamenii trebuie să știe asta, nu doar din punctul de vedere al pacientului, ci și al celui care îl îngrijește pentru că acești pacienți au o caracteristică: rămân într-o stare relativ bună, în ciuda faptului că se află într-o stare deosebit de gravă. Deși scorul de severitate sugerează un risc major de severitate, el încă vorbește cu tine. Am avut un coleg care deși era într-o stare foarte gravă a urmărit pe laptop finala Champions League împreună cu medicul de gardă.


Și acest lucru este extrem de greu și pentru noi și pentru familii, care au vorbit cu cel drag și a doua zi el nu mai este. Această încercare am mai întâlnit-o în ultimii ani ai comunismului, când veneau femei cu avorturi provocate, tinere, care-și provocau avort în condiții septice. Veneau cu septicemie, cu șoc septic, ele erau încă conștiente, săracele, era fața puțin mai aprinsă, dar când puneam garoul vedeam că face hematom circular în jurul antebrațului, analizele erau prăbușite și noi știam că le voi pierde. Noroc cu Revoluția că s-a terminat cu această oroare că altfel o luam razna cu toții. Acum suntem din nou în această situație”, a declarat medicul Dorel Săndesc.

Doctorul este de părere că că s-au pierdut câteva lupte, câteva linii că este ca pe front.

„Unii spun că medicii exagerează, pentru că pe front oamenii se omoară unii pe alții, pe când la noi oamenii mor încercând să salvezi alți oameni. A căzut linia responsabilității sociale”, este de părere șeful de la ATI Județean.

Săndesc a mai povestit despre un alt caz de la ATI în care un pacient cu coronavirus a pierdut lupta.

„Sunt scene teribile, sunt prea mulți oameni care au sfidat boala, au spus că nu cred în ea, apoi au ajuns să își piardă viața. Un negaționist a scris un mesaj familiei înainte să fi intubat: „Vă rog, purtați mască”, a povestit invitatul.

Întrebat cum vor alege medicii cine va muri și cine va trăi dacă se ajunge la situația ca numărul celor care au nevoie de Terapie Intensivă să depășească numărul de paturi disponibile, Săndesc a răspuns: „Asta este marea oroare pentru noi să ajungem în situația să alegem. Creștem continuu capacitatea de primire a pacienților cu covid la ATI. Avem în vedere un program de training cu personal non-ATI. Cred că e foarte important acum să oprim valul”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.