Tobarul Valentin Potra despre vremurile actuale: „Oamenii au nevoie în continuare nu...

Tobarul Valentin Potra despre vremurile actuale: „Oamenii au nevoie în continuare nu numai de cele necesare traiului de zi cu zi, ci și de artă“

1
DISTRIBUIȚI

Tobarul timișorean Valentin Potra a intrat în „hora“ muzicii în urma unui anunț postat de Christian Podratzky în rubrica regretatului critic muzical Petru Umanschi din revista Orizont, în care se căuta un tobar pentru formaţia Impact și face parte actualmente din proiectul special menit să celebreze centenarul Universității Politehnica Timișoara. La fel ca și ceilalți muzicieni implicați în acest proiect – Mircea Baniciu, Călin Pop, Tiberiu Bako și Teodor Pop – tobarul a absolvit prestigioasa instituție de învățământ din orașul nostru.

„Am dat examen și am intrat la Facultatea de Construcții, secția CH (construcții hidrotehnice) în anul 1983. A urmat armata, 9 luni, timp în care n-am avut concerte și din 1984 am început cursurile. Nici atunci și nici acum, privind retrospectiv, n-aș putea spune că a fost greu. Erau niște restricții, adică aveai voie să ai absențe doar 20% din totalul orelor de curs, dar găseam tot felul de alte activități chiar și în timpul lor, de genul jucat cărți, «ritzi-pitzi» sau chiar dormit pe băncile din ultimele rânduri. O activitate interesantă în timpul liber era cum să fentăm portarul de la Căminul de fete ca să putem intra la ele, activitate pe care o aplicam și când aveam deplasări cu trupa în alte centre studențești. Cum concertele aveau loc de obicei la sfârșit de săptămână și nici nu erau foarte dese, nu se suprapuneau cu orele de curs, deci n-am avut probleme pe tema asta“, și-a amintit Vali Potra.

Proiectul muzical care s-a născut pentru a serba centanarul Politehnicii Timișoara a susținut câteva repetiții pentru concertul aniversar care va avea loc în luna noiembrie a acestui an, iar printre surprizele pregătite de super – grupul inițiat de către realizatorul de emisiuni radio Bogdan Puriș se numără și apariția unei compoziții proprii, care va avea parte și de un videoclip.

„Când am fost informat despre proiect am ascultat cu interes argumentele constituirii lui, am așteptat să văd primele semne de concretizare și acum, după primele etape care au conținut întâlniri cu oficiali de la rectorat, conferință de presă și repetiții, pot spune că mă bucur și îmi place că am fost cooptat în el.


Singurul lucru care mă întristează este că exact partea cea mai incitantă a lui, concertul, nu va avea loc cu public, dar indiferent de condițiile în care îl vom da, trupa se va comporta la fel de profesionist ca și când ar cânta la un stadion plin. Repetițiile au decurs așa cum preconizam, chiar mai lejer decât mă așteptam, cu multe idei, cu povești, cu amintiri. Prima întâlnire a lui Mircea Baniciu cu sala de repetiții a fost un pic șocantă pe plan auditiv în momentul în care am început să dau în tobe, dar mai târziu Tibi Bako (bas) și-a adus aminte că are niște dopuri antifonice și în continuare lucrurile s-au derulat firesc și constructiv“, a spus Valentin Potra.

Chiar dacă traversăm o perioadă plină de incertitudini datorate panedmiei mondiale, muzicianul timișorean este de părere că omenirea are nevoie în continuare și de artă.

„Din păcate, cam toată partea muzicală are de suferit (și nu numai) din cauza pandemiei, iar ieșirea din această situație consider că se poate realiza treptat, respectând măsurile elementare care ne-au fost indicate (masca în locuri închise și aglomerate, spălatul pe mâini și distanțarea atât cât e posibilă). Nu mi se pare o rezolvare suspendarea integrală a evenimentelor, cele în aer liber ar putea să se țină, în interioare la fel, totul cu respectarea normelor. Până la urmă nu mi se pare firesc să ne dăm toată viața peste cap din cauza unui virus, pentru că oamenii au nevoie în continuare nu numai de cele necesare traiului de zi cu zi, ci și de artă, indiferent de ce tip este ea“, a mai spus tobarul născut în data de 3 octombrie 1964, la Salonta, în județul Bihor.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.