Trei mori de apă din Banatul Montan, reparate de voluntari FOTO

Trei mori de apă din Banatul Montan, reparate de voluntari FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-357222662">

În ultimele zile ale săptămânii trecute, voluntarii asociației Acasă în Banat și cei ai Orange România au muncit din greu pentru a repara trei mori de apă din satul Pârvova, care aparține de comuna cărășeană Lăpușnicel, finalizând astfel a treia și ultima etapă a proiectului „Salvăm morile de apă”.

Vremea bună i-a ajutat pe voluntari, care au reparat trei mori, față de cele două prevăzute în program, și în doar două zile de muncă, au schimbat învelitorile acestora. Cu ajutorul primăriei, s-a dat drumul la apa de pe iruga Morii din Gian, care nu mai funcționa de aproape 15 ani, s-a reparat mecanismul morii, a fost reinstalată roata, a fost repusă la locul ei piatra iar moara a început din nou să macine. Din păcate, canalul care alimntează morile Cheia și Osoina nu a putut fi pus în funcțiune din cauză că sunt necesare lucrări hidrotehnice mai ample, care depășesc posibilitățile asociației, dar reprezentanții aceasteia speră să se mobilizeze comunitatea – care a donat de altfel țiglă și alte materiale – pentru ca cele două mori să poată fi puse în funcțiune. Acestea pot fi însă vizitate, ele fiind deja incluse în circuitul turistic local, ca un exemplu viu de îndeletnicire tradițională a locuitorilor din zonă.

În cadrul proiectului „Salvăm morile de apă”, asociația „Acasă în Banat” au fost reparate în acest an  nu mai puțin de zece mori de apă din Caraș-Severin, la Gârnic, Șopotu Vechi și Pârvova, cu speranța că ele vor atrage un număr cât mai mare vizitatori și vor aduce mai multă bunăstare locuitorilor.

Foto: Facebook / Acasă în Banat

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.