Uniunea Scriitorilor, filiala Timiș, după somația de a părăsi sediul: „Vom merge...

Uniunea Scriitorilor, filiala Timiș, după somația de a părăsi sediul: „Vom merge până la a ne lega cu lanțuri de grilaj”

7
DISTRIBUIȚI

Filiala timișoreană a Uniunii Scriitorilor, condusă de scriitorul Cornel Ungureanu, și revista „Orizont”, al cărei redactor-șef este scriitorul Mircea Mihăieș, au organizat astăzi o conferință de presă la care au fost prezenți numeroși scriitori timișoreni, pentru a aduce la cunoștința publică modul în care s-au trezit cu o somație de evacuare din spațiul în care își desfășoară activitatea din 1949, în clădirea de pe strada Augustin Pacha nr. 1, cu acces din Piața Sf. Gheorghe.

În 30 septembrie, filiala și redacția au fost înștiințate printr-un e-mail de către Cristina Micu, consilier la Direcția clădiri, terenuri și dotări diverse din cadrul primăriei, că trebuie să părăsească „cu celeritate” spațiul pe care îl ocupă în respectiva clădire, deoarece, printr-o decizie civilă a Curții de Apel Craiova, definitivă și irevocabilă, acesta a fost atribuit unor cetățeni germani cărora nu li s-a putut restitui în natură un imobil solicitat, deși asociația scriitorilor și redacția au un contract de comodat pentru încăperile pe care le dețin, până în anul 2022. Acesta e unul din spațiile oferite de instanță reclamanților, „în compensare” și nu prin retrocedare, deși imobilul respectiv a fost sediu de bancă, naționalizat în 1948 și dat un an mai târziu sfatului popular al orașului, când a devenit sediul mai multor instituții. În urmă cu mai bine de un deceniu, filiala timișoreană a făcut și o cerere de cumpărare a încăprerilor atribuite, dar acesta a fost refuzată, spre deosebire de cea a Editurii de Vest, aflată la același etaj.

Solicitarea unei copii a hotărârii judecătorești, pentru a vedea dacă primăria Timișoara a fost cea care a oferit acest spațiu, a rămas fără răspuns, în timp ce primarul în funcție, Nicolae Robu, s-a arătat surprins de mail-ul trimis de instituția pe care încă o conduce și a susținut ulterior că doar după ce s-a documentat a aflat de respectiva decizie a instanței.


Mai mult, el i-a arătat lui Mircea Mihăieș mai multe spații neocupate în zona centrală, dar acesta le-a găsit total improprii și consideră că modul în care sunt „îngrijite” bunurile care constituie proprietatea orașului reprezintă o mare problemă.

Întreaga tărășenie ridică mai multe semne de întrebare, mai ales după ce secretarul primăriei, Caius Șuli, a refuzat categoric să pună la dispoziția celor prejudiciați documentele lămuritoare, respectiv actele depuse la dosar, pentru se vedea dacă primăria Timișoara a oferit reclamanților acel spațiu și când anume. Scriitorii nu înțeleg de ce au fost somați printr-un e-mail, de către un funcționar al primăriei, să părăsească spațiul și de ce li s-a adus la cunoștință abia acum, după mai bine de două luni, hotărârea judecătorească pronunțată în 24 iulie 2020, în baza căreia li se cere evacuarea. Nu se știe nici dacă primăria s-a apărat în instanță și cu ce mandat, dacă lucrurile stau așa cum pretinde Nicolae Robu, și anume că primăria nu a depus nici un act pe care să fi fost trecut sediul filialei și al redacției. Caius Șuli susține că toate spațiile oferite ca despăgubiri ar fi fost identificate de reclamanți la Cartea Funciară și ar fi  fost încuviințate de instanță la cerera acestora – o aberație juridică din punct de vedere procedural – dar refuză în mod explicit accesul la documente pentru a putea dovedi buna-credință a primăriei. Într-un alt e-mail, mai conciliant, primăria se oferă să fie intermediar între actualii ocupanți ai spațiului și noii proprietari, pentru a plăti acestora chirie.

„Poziția noastră este un refuz categoric de a părăsi acest spațiu și somăm primăria să găsească soluții, să facă o desproprietărire, așa cum a făcut și împroprietărirea. Vom merge până la a ne lega cu lanțuri de grilaj” a fost concluzia lui Mircea Mihăieș după prezentarea situației în care au ajuns scriitorii din viitoarea capitală culturală europeană. Conducerea Uniunii Scriitorilor din România a emis, la rândul ei, un comunicat prin care arată că a luat act cu îngrijorare de „somația de evacuare cu celeritate” a spațiului ocupat de filiala Timișoara a U.S.R. și de redacția revistei „Orizont”.

„Situația de la Timișoara are o notă de absurd kafkian”, căci neputând retroceda un imobil câștigat de reclamanți în natură, primăria a oferit în compensare tocmai spațiul pe care filiala și redacția îl dețin de 71 de ani, în care a fost concepută Proclamația de la Timișoara și în care se concentrează istoria literară și culturală a Timișoarei. „Conducerea Uniunii Scriitorilor din România face un apel la rațiunea, competențele și buna-credință a autorităților locale timișorene care au responsabilitatea soluționării rapide a acestei situații grave, incalificabile. Așteptăm de la Timișoara vești bune, iar nu asemenea secvențe anticulturale de «administrare» abuzivă a unui patrimoniu material și simbolic atât de important în istoria culturală și multiculturală a orașului” se spune în comunicat.

7 COMENTARII

  1. A cui a fost acest spatiu la origine?! Cine e proprietarul initial, de la care a ajuns la primărie in anii 50….?
    Presa asa superficiala ca in TM nam vazut…

    • 1) De ce nu citiți cu atenție articolul, în care sint precizate cu exactitate detaliile pe care le solicitați în comentariul agramat? Corect este N-AM VĂZUT. Sigla TM este a jutețului Timiș. Vă asumați, d-le sau d-nă autor fără chip și identitate precis arătată paternitatea comentariuluiși acuzația total nefondată pe care o faceți cu referire la zeci de organe de presă audiovideo, audio și scrise din județ? Însăși Asociația (foarte respectabilă) a redactat și publicat comentariul extrem de discutabil sau o persoană care ar fi trebuit să-și precizeze identitatea? Fiindcă este destul de clar că – aici – este vorba, inclusiv de o uzurpare de identitate. 2) Solidaritate totală cu Uniunea Scriitoriulor din România Filiala Timișoara. 3) Rugăm redacția PRESSALERT ca tema aceasta să nu fie abandonată. 4) Așteptăm să se facă dreptate în situația descrisă în articol, situație extrem de ambiguă cu nuanțe de ilegalitate flagrantă.

  2. „imobilul respectiv a fost sediu de banca, nationalizat in 1948 si dat un an mai tarziu sfatului popular al orasului, cand a devenit sediul mai multor institutii”. Scrie in text. Dar daca cititi superficial…

  3. CU REFERIRE LA PRIMUL COMENTARIU. 1) De ce nu citiți cu atenție articolul, în care sint precizate cu exactitate detaliile pe care le solicitați în comentariul agramat? Corect este N-AM VĂZUT. Sigla TM este a jutețului Timiș. Vă asumați, d-le sau d-nă autor fără chip și identitate precis arătată paternitatea comentariuluiși acuzația total nefondată pe care o faceți cu referire la zeci de organe de presă audiovideo, audio și scrise din județ? Însăși Asociația (foarte respectabilă) a redactat și publicat comentariul extrem de discutabil sau o persoană care ar fi trebuit să-și precizeze identitatea? Fiindcă este destul de clar că – aici – este vorba, inclusiv de o uzurpare de identitate. 2) Solidaritate totală cu Uniunea Scriitoriulor din România Filiala Timișoara. 3) Rugăm redacția PRESSALERT ca tema aceasta să nu fie abandonată. 4) Așteptăm să se facă dreptate în situația descrisă în articol, situație extrem de ambiguă cu nuanțe de ilegalitate flagrantă.

  4. 1) De ce nu citiți cu atenție articolul, în care sint precizate cu exactitate detaliile pe care le solicitați în comentariul agramat? Corect este N-AM VĂZUT. Sigla TM este a jutețului Timiș. Vă asumați, d-le sau d-nă autor fără chip și identitate precis arătată paternitatea comentariuluiși acuzația total nefondată pe care o faceți cu referire la zeci de organe de presă audiovideo, audio și scrise din județ? Însăși Asociația (foarte respectabilă) a redactat și publicat comentariul extrem de discutabil sau o persoană care ar fi trebuit să-și precizeze identitatea? Fiindcă este destul de clar că – aici – este vorba, inclusiv de o uzurpare de identitate. 2) Solidaritate totală cu Uniunea Scriitoriulor din România Filiala Timișoara. 3) Rugăm redacția PRESSALERT ca tema aceasta să nu fie abandonată. 4) Așteptăm să se facă dreptate în situația descrisă în articol, situație extrem de ambiguă cu nuanțe de ilegalitate flagrantă.

  5. nu mai putem dormi. cu totii ne intrtebam ? cine sunt numitele paun si balteanu ? de unde au aparut in spatial timisorean ? cu ce drept aceste naculte(inculta in banateana) se amesteca in cultura, acolo unde nu le fierbe oala.stim despre paun ca este o dacopata bolnava dar despre balteanu nimic. Pulitzer abia asteapta sa le intalneasca sa le ofere premiul meritat .

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.